KONFEDERASYON HABERLERİ
Tonbul, TvNet ve Tv5 Yayınlarında Gündemi Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, 7. Dönem Toplu Sözleşme gündemini katıldığı televizyon programlarında değerlendirdi.
İlk olarak TvNet’te konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, enflasyon baskısı nedeniyle alım gücünün düştüğünü belirterek Memur-Sen’in oransal zam taleplerini aktardı. İlk kez 3’er aylık dönemler için zam istediklerini ifade den Tonbul, “Çünkü; mevcut enflasyonist sistemde 6 aylık artış oranının maaşların alım gücünü korumakta ne kadar yetersiz kaldığını gördük. 2024 yılı için talep ettiğimiz 3 aylık artış periyodunun kamu görevlilerimiz için enflasyon karşısında daha gerçekçi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Enflasyon endeksli artışların maaşlar üzerindeki etkisinin zam değil, yalnızca enflasyon farkından ibaret olduğunu söyleyen Tonbul, “Bu nedenle Memur-Sen olarak oransal artışlara ek olarak refah payı da talep ediyoruz. Müdürler, şefler, mühendisler vb. mağdur olan grupların yanı sıra; görevde yükselme, unvan değişikliği, atama, yer değiştirme vb. konularda da kamu görevlilerimizin çözüm bekleyen talep ve sorunlarına da toplu sözleşme masasında çözüm üretmek için mücadele edeceğiz. Beklentimiz aynı yaklaşımın Kamu İşveren Heyetince de irade olarak masaya koyulmasıdır” şeklinde konuştu.
“Rasyonel bir zemine geçiyorsak toplu sözleşmeyi de rasyonel zeminde yapmamız gerekiyor”
Tv5 kanalında Kulis Ankara programına konuk olan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, “Enflasyonun olduğu yerde de alım gücü düşüyor gördüğümüz gibi. Sabit gelirlilerim alım gücünün korunması gerekir. Bunun için ya eşel mobil sistemini önereceğiz yahut bu zam aralıklarını kısa süreli olmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Enflasyon tahminlerinin uzun süredir tutmadığını söyleyen Tonbul, “Biz bu dönemde 2024 yılının toplu sözleşmesini yapıyoruz. 2024 yılında nasıl bir enflasyonla karşılaşacağımız belli değil. Benim önümde Merkez Bankası tahminleri var. 2010 yıllarından 2023 yılına kadar bu tahminlerin hiçbirisi tutmamış. Bize deniliyor ki 6 ay sonrasını tahmin edelim ve anlaşalım. Ama 6 ay sonra ne olacağı belli değil. Biz en son toplu sözleşmede gayet iyi bir toplu sözleşme yaptığımızı düşünürken daha yürürlüğe girmeden enflasyon patladı. Dolayısıyla memurların alacakları zamlar zaten eline geçmeden gitmiş oldu bu yüzden ilk defa memurlara refah payı verildi. Bu zaruretten dolayı verildi. Ortada bir enflasyon var bunu biz de tahmin edemiyoruz merkez bankası da tahmin edemiyor devletin diğer kurumları da tahmin edemiyor. Bizim varoluş sebebi üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak. Deniliyor ki rasyonel bir sisteme geçiyoruz Maliye Bakanımızın ifadesine göre. O zaman bu işleri de rasyonel yağmamız lazım öngörülebilir olması lazım.” şeklinde konuştu.