KONFEDERASYON HABERLERİ
Tonbul, Ulusal Kanal’da Gündemi Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Ulusal Kanal’da 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecini değerlendirdi. Tonbul, masada çözülmesi gereken birçok konu olmasına karşın toplu sözleşme süresinin sorunların çözümü açısından oldukça kısa olduğuna vurgu yaptı.
Sözlerinin başında, 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde Memur-Sen’in taleplerine karşı hükümetin verdiği teklifin memur camiası tarafından sahiplenilmiş bir teklif olmadığını söyleyen Tonbul, “Hükümet tarafından teklifi şu aşamada müzakere edilebilir bulmuyoruz. Müzakere edilebilmesi için teklifin artırılması ve diğer taleplerimizin de karşılık bulması gerekiyor. Üyelerimizle ve kamuoyuyla da bu konu üzerinde çeşitli istişareler yapılıyor. Buradan çıkan sonuçlar yol haritamızı belirleme açısından önemli” şeklinde konuştu.
Tonbul, toplu sözleşmelerin kanunen çok kısıtlı bir süreye tekabül ettiğine vurgu yaparak, “ 1 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos’ta biten bu sürecin içinde 11 hizmet kolu var. Bunlar birbirinden bağımsız toplu sözleşme yapıyorlar ve aynı heyet başkanıyla görüşüyorlar. Bir de genel sözleşme yaptığımız zaman aslında 1 tane gibi görünen toplu sözleşme 12 tane oluyor. Dolayısıyla 12 ayrı görüşmenin olması bu süreyi daha da kısıtlı hale getiriyor. Bu sürenin içine hakem kurulu süreci de katıldığında 31 Ağustos gibi görünen bu sürecin aslında 22 Ağustos’ta bağıtlaması gerektiği ortaya çıkıyor. Sürede kesinlikle sıkıntı en başından beri var. Bu sebeple 4688 sayılı yasa bizim dertlerimize çare olmuyor, sıkıntı üretmeye de devam ediyor. Bu yasanın da revize edilmesini talep ediyoruz. Daha önce de böyle bir talebimiz oldu ancak hükümet tarafından böyle bir düzenleme gelmedi” dedi.
Kamu sektöründe yaşanan çeşitli sorunların da toplu sözleşme gündeminde yer aldığına vurgu yapan Hacı Bayram Tonbul, “Bu sorunların bir tanesi 3600 ek gösterge. İnsanların emeklilikte daha rahat yaşamalarını sağlayacak bir sistem. Çalışma Bakanı bu konu üzerinde çalışma yapılacağını bildirdi. Ancak biz bunun tarihini ve detaylarını netleştirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı 5 gruptan bahsetmişti, ancak bunun dışında kalan 600 bine yakın kamu çalışanının da bu sürece dahil edilmesini istiyoruz. Sözleşmeli personel konusunda da bir belirsizlik var. Geçmişte sözleşmelilerle ilgili çalışma yapıldı ve o günkü sözleşmeliler sorunu çözüldü. Fakat tekrar sözleşmeli istihdamına gidildi ve kapsamı genişletildi. Bununla birlikte birçok sorun tekrar ortaya çıktı. Bu sorunların çözümünün tek yolu da sözleşmelileri kadroya geçirmektir ” ifadelerini kullandı.