KONFEDERASYON HABERLERİ
TOPLU SÖZLEŞMEYE FİİLİ İLK ADIM
* Bu yıl fiili toplu sözleşme yapılması önerisini yazılı olarak Yüksek İdari Kurul`a sunan Memur-Sen, toplu görüşmelerin ilk turunda önerisini tekrarladı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, önerinin incelenmeye değer olduğunu belirterek, konunun ikinci tur toplantıda ele alınmasına kadar ilk tur görüşmeyi bitirdi.2010 Yılı Toplu Görüşmeleri`nde, toplu sözleşmeye yönelik ilk adım atıldı. Toplu görüşmeler öncesi, Yüksek İdari Kurul`a bir yazı yazarak, bu yıl fiili toplu sözleşme gerçekleşterilmesini isteyen Memur-Sen bu önerisini toplu görüşmelerin ilk turunda da gündeme getirdi.
* Memur-Sen`in önerisini kabul eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 18 Ağustos Çarşamba gününe kadar konunun teknik boyutlarının incelenmesi amacıyla birinci tur görüşmeyi bitirdi. İkinci tur görüşme, 18 Ağustos Çarşamba günü, saat 11`de yapılacak.
İkinci tur görüşmede, bu yılki toplu görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesi ve görüşmelerin toplu sözleşme olarak gerçekleşip gerçekleşemeyeceğine yönelik teknik çalışmaların detayları ele alınacak.
* GÜNDOĞDU, TOPLANTI ÖNCESİ HÜKÜMETİN HAZIRLIKLI OLMASINI İSTEMİŞTİ
Toplu görüşmelerin ilk turuna girerken bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, `önceki yıllarda yaptıkları görüşmelerde masanın değil yasanın sorunlu olduğunu` ifade ederek bu konuda çalışma yaptıklarını söylemişti.
* Toplu sözleşme hakkının anayasa değişiklik paketine girmesini önemsediklerini belirten Gündoğdu, ``Hükümetin pakette var olan bu hakka göre hazırlıklı gelmesini, fiili durum oluşturulmasını ve toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz`` şeklinde konuşmuştu.
İlk turun ardından alınan kararı değerlendiren Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmeye adım adım yaklaşıldığını, anayasa değişiklik paketine toplu sözleşme hakkını koyan siyasi iradenin, bu yıl toplu sözleşme yapılması tekliflerini değerlendirmeye alarak gösterdiği kararlılığının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
* Memur-Sen`in talepleriyle ilgili olarak da kısa değerlendirmede bulunan Gündoğdu, gelecek yıl memur maaşlarına birinci ve ikinci altı aylarda yüzde 5`er zam yapılmasını ve en az 120 lira ek ödemede bulunulmasını istediklerini söyledi.
Gündoğdu, ayrıca sendika üyesi memurlara 3 ayda bir 60 lira toplu görüşme ikramiyesi, ayda 55 lira yiyecek yardımında bulunulmasını istediklerini belirtti.
``Memurlara büyüme kaynaklı refah payı" verilerek gelir dağılımında adalet sağlanmasını istediklerini anlatan Gündoğdu, gelir vergisi oranlarının indirilmesi veya matrahların artırılarak dar gelirliler aleyhine olan durumun ortadan kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti.
Gündoğdu, kamuda sözleşmeli ve geçici statüde çalıştırılanların kadroya alınmasının, bu statüde çalıştırılanların sorunlarının giderilmesinin de talepleri arasında bulunduğunu bildirdi. Gündoğdu, ``Bu süreci inşallah ikinci bir bayrama dönüştürürüz diye düşünüyorum`` dedi.
* BAKAN YAZICIOĞLU: TOPLU SÖZLEŞME ÖNERİSİ, İNCELENMEYE DEĞER
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, `bu sene toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle çalışanların mali ve sosyal hakları belirlensin, görüşmelere ekim veya kasım ayında toplu sözleşme olarak devam edilsin` önerisinin incelenmeye değer olduğunu söyledi.
Yazıcı, ``Biz de bu önerinin hukuksal olarak mümkün olup olmadığı, sendikalarımızın bu konuya yaklaşımları ve elbette kamunun hukuksal işleyişi bakımından bir görüş istişaresinin zaruretini dikkate almak suretiyle, her iki taraf, hem memur sendikaları, hem kamu işveren tarafının bu konuya ilişkin hukuksal görüşünü hazırlaması ve konuyu karara bağlamak üzere toplantıyı kapattık." diye konuştu.
Yazıcı, ayrıca öneriye sıcak bakmayan memur konfederasyonlarının tavrını anlamakta zorlandıklarını da belirtrek, ``Memurlar toplu görüşmeden yana mı toplu sözleşmeden yana mı buna bakmak lazım. Bu hak, memurlara süs olsun diye verilmiyor. Bu, memurların, sendikaların talebiydi." ifadesini kullandı.
.