KONFEDERASYON HABERLERİ
TORBA KANUN KABUL EDİLDİ, TOPLU GÖRÜŞME TALEPLERİMİZ HAYATA GEÇİYOR
2009 ve 2010 yıllarına ait, toplu görüşme mutabakat metninde yer alan hususlarla, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun bazı maddelerinde yapılması planlanan değişikleri de kapsayan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurul`unda kabul edildi. Yeni yasaya göre sendikalı kamu çalışanı 3 ayda 45 TL toplu görüşme primi, sözleşmeli personel de ilk kez aile yardımı alacak.
Sözleşmeli memura da yeni haklar getiriliyor. İlk kez yaklaşık 200 bin sözleşmeli memur 112,94 TL eş yardımı alacak ve çocuk yardımından da yararlanacak. Ayrıca, çocuk sayısı sınırlaması da sona eriyor. 1 Ocak`tan geçerli olmak üzere de sendika üyesi kamu görevlileri 3 ayda bir 45 TL toplu görüşme primi alacak. Tasarının kabul edilmesiyle sözleşmeli personelden, istihdamlarına esas sözleşmelerinden damga vergisi alınması uygulaması da sona erecek.
Yasaya göre, kadın memurlara hamileliğinin 24. haftasından önce ve her durumda hamileliğinin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyecek. Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak.
Memura, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde 18 aya kadar, diğer hastalık halerinde ise 12 aya kadar izin verilecek. Doğum yapan memura analık izni süresinin bitimindenden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren, istekleri halinde 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.
Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memular, 24 aya kadar aylıksız izne ayrılabilecek.
Sağlık Bakanlığı`nda döner sermaye gelirlerinden, sözleşmeli personel ile açıktan vekil olarak atananlar da yararlanabilecek.
-Sözleşmeli personel, sendikaya üye olabilecek.
Plan ve Bütçe Alt Komisyonu`nda kapsamdan çıkarılan 1 sayılı cetvele tabi personelin maaş adaletsizliğini gideren düzenleme, konfederasyonumuz Memur-Sen`in konuyu ısrarlı takibi sonucu tekrar Torba Kanun kapsamına alınmıştı. Bu düzenlemeyle 1 Sayılı cetvele tabi personelin ücretleriyle ilgili mağduriyet büyük oranda giderilmekte.
* DİĞER DÜZENLEMELER:
-SİLİKOZİS HASTALARI
Silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanınıyor. Sigortalı olmayan ve hastalığı nedeniyle kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere aylık bağlanacak. -YASAĞI DELENE CEZA Yasaya göre, tütün ürünlerine ilişkin uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere mahalli mülki amir tarafından 1000-5000 TL arasında para cezası verilecek. Mevcut düzenlemede, cezanın alt sınırı da 500 TL idi. -KAZAZEDEYE MÜJDE
Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler, diğer sağlık kurumlarının sunduğu sağlık hizmeti bedelleri, kazazedenin güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından karşılanacak. -12 EYLÜL MAĞDURLARI Türk Silahlı Kuvvetleri`nin yönetime el koyduğu 12 Eylül 1980`den sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına ya da beraatlerine karar verilenler, gözaltında ve tutuklulukta geçen süreleri için borçlanabilecek.-SPK- BDDK İSTANBUL`A Merkez Bankası dışında kamu bankalarının merkezleri ve SPK ile BDDK`a İstanbul`a taşınacak. -ÖĞRENCİ AFFIYükseköğretim kurumlarından her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, 5 ay içinde ilişkilerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurarak, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecek.
-ATILMAK YOK Öngörülen sürede bitirememe nedeniyle üniversiteden atılma kaldırıldı. Öğrencilerin uygulamadan yararlanabilmesi için süre aşımının uzunluğuna bağlı olarak katlanarak hesaplanacak katkı payı ödemeleri gerekecek.-STAJYERE SİGORTAÇıraklar, stajyer öğrenciler, üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, İŞKUR`un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar kendileri üzerinden Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacak; bu kursa katılanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de yine bu kapsamda yer alacak.Stajyer avukatların sigorta primlerini Türkiye Barolar Birliği ödeyecek. Yabancı öğrenciler, ayda 91 TL katkı payı ödeyerek Genel Sağlık Sigortası`ndan yararlanacak.
-18 TAKSİTTE ÖDENEBİLECEKTorba kanuna göre, mükelleflerin 31 Aralık 2010 tarihinden önce tahakkuk eden vergi, resim, harç ve fon payları, eğitime katkı payları ve vergi cezası anapara borçları 36 ayda 18 eşit taksitte ödenecek. Kasım 2010 tarihinden önce tahakkuk eden sosyal güvenlik prim borçları ile 31 Aralık 2010`dan önce doğan Sosyal Güvenlik Kurumu`nca kesilen idari para cezaları da aynı koşullarda yeniden yapılandırılacak. 120 liranın altındaki idari para cezaları ve trafik cezaları ise tümüyle silinecek. Ödeme kolaylığı getiren yasa kapsamındaki diğer bazı borçlar ise şöyle: "Askerlik yoklamaları, motorlu taşıt vergileri, trafik para cezaları, köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapanlar ile genel seçim, erken seçim ve referandumda oy kullanmayanların cezaları, adres bildirimini yapmayanlarla ilgili idari para cezaları.
Cumhuriyet tarihinin en büyük mali barışını getiren ve önceki gece TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilen 300 maddeyi aşkın ``torba kanun``la vergi ve sosyal güvenlik primleri başta olmak üzere vatandaş ve şirketlerin devlete olan tüm borçlarına ödeme kolaylığı getirildi. Yaklaşık 100 milyar lirayı aşan borçlar, gecikme faizi ve gecikme cezaları silindikten sonra enflasyon farkı eklenerek ödenecek. Herkesin ödeme kolaylığından yararlanması ve taksitlerini düzenli ödemesi halinde üç yıllık sürede devletin kasasına yaklaşık 50 milyar liralık gelir sağlanması bekleniyor.
Yasa ile İşsizlik Sigortası Fonu`nun bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 30`u, istihdamı artırmaya yönelik politika ve tedbirleri uygulamak, istihdamı koruyucu tedbirler almak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek amacıyla kullanılabilecek. Kısmi süreli çalışanların işsizlik ödeneğinden yararlanabilmelerine engel teşkil eden düzenleme, İşsizlik Sigortası Kanunu`ndan çıkarılıyor. Buna göre, ``hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olma`` koşulu kaldırılıyor.
.