KONFEDERASYON HABERLERİ
TÜRKİYE BİR DEMOKRASİ SINAVINDA
TÜRKİYE BİR DEMOKRASİ SINAVINDAMilli iradeye karşı yapılacak her hareket adı ne olursa olsun demokrasi dışı ve hukuk dışı bir harekettir. Türk demokrasisi bu anlamda hala problemlerini çözememiştir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. TC. Anayasası`na göre siyasi partiler demokrasinin temel unsurlarıdır. Bu unsurları tahrip etmek yargı eliyle bile olsa demokrasiyi tahrip etmek anlamına gelmektedir. Türk siyaseti parti kapatmalarının faturasını geçmişte çok ağır bir şekilde ödemiştir. Buna rağmen, yargının, ideolojik davranışları çağrıştıran her türlü imajdan sakınması gerekirken, tamamen hukuki içerikten yoksun, suni gerekçelerle, gazete haberlerinden oluşan, belirsiz ve keyfi nedenlerden oluşan bir iddianameyle kapatma davası açılması, aslında demokrasiye açılmış bir davadır.Demokrasilerde meşruiyetin tek kaynağı milli iradedir. Bu milli iradeye kilit vurmak demektir. Anayasa değişikliği yaptı diye bir parti kapatılamaz, Anayasa ve yasaları değiştirecek tek irade halk iradesidir, mahkemeler değil. Meclis ve siyasi partiler anayasa değişikliği yaparak görevini yapmıştır. Dava, demokrasiye aykırıdır. Şiddete başvurmuyorsa bir partiyi kapatmak çağa uymuyor. Bu tür hareketler gelişen ekonomiye zarar verir. Türkiye`yi istikrarsızlığa götürür. Partileri vatandaşlar değerlendirir, vatandaşlar büyütür ya da kapatır. Bunun yolu da demokrasilerde seçimdir, sandıktır.Demokrasilerde parti kapatma, idam cezasıyla eşdeğerdir. İdama karşıysanız, parti kapatmaya da karşı olmanız gerekir.Ülkenin iyiye gitmesini istemeyen çevreler istikrardan rahatsızlık duyuyorlar. Demokrasimiz bunu aşacaktır. Türkiye`nin istikrara ve kalkınmaya ihtiyacı var. Bu dava sadece İktidar Partisine değil Türkiye`ye ve demokrasimize yapılmış bir kötülüktür.Yargı, hukuku, iktidar mücadelesinin aracı haline getirmemelidir. Bu olay 70 milyon insanımızı bütün dünya önünde mahcup düşürmüştür. Dünyanın her yerinde sandıktan yeni güvenoyu alarak çıkmış bir siyasi partiye kapatma davası açmak ideolojik bir yaklaşımdan başka bir şey değildir. Bu dava yargının acilen derinden ıslah edilmesi gerektiğini bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bu milletimizin iradesine ve demokrasimize tamamen aykırıdır. Bu yargının tarafsız olmadığını göstermiştir. Türkiye`nin acilen yeni bir hakimler, savcılar, hukukçular nesline ihtiyacı vardırCumhurbaşkanlığı makamı siyaset üstüdür. Başkomutanlık makamıdır. Bu tür davalara asla Türkiye son bir asırdan beri demokrasi mücadelesi vermektedir. Demokrasilerde meşruiyetin tek kaynağı ise halk iradesidir, Milli iradedir.
Milli iradeye karşı yapılacak her hareket adı ne olursa olsun demokrasi dışı ve hukuk dışı bir harekettir. Türk demokrasisi bu anlamda hala problemlerini çözememiştir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. TC. Anayasası`na göre siyasi partiler demokrasinin temel unsurlarıdır. Bu unsurları tahrip etmek yargı eliyle bile olsa demokrasiyi tahrip etmek anlamına gelmektedir. Türk siyaseti parti kapatmalarının faturasını geçmişte çok ağır bir şekilde ödemiştir. Buna rağmen, yargının, ideolojik davranışları çağrıştıran her türlü imajdan sakınması gerekirken, tamamen hukuki içerikten yoksun, suni gerekçelerle, gazete haberlerinden oluşan, belirsiz ve keyfi nedenlerden oluşan bir iddianameyle kapatma davası açılması, aslında demokrasiye açılmış bir davadır.
Demokrasilerde meşruiyetin tek kaynağı milli iradedir. Bu milli iradeye kilit vurmak demektir. Anayasa değişikliği yaptı diye bir parti kapatılamaz, Anayasa ve yasaları değiştirecek tek irade halk iradesidir, mahkemeler değil. Meclis ve siyasi partiler anayasa değişikliği yaparak görevini yapmıştır. Dava, demokrasiye aykırıdır. Şiddete başvurmuyorsa bir partiyi kapatmak çağa uymuyor. Bu tür hareketler gelişen ekonomiye zarar verir. Türkiye`yi istikrarsızlığa götürür. Partileri vatandaşlar değerlendirir, vatandaşlar büyütür ya da kapatır. Bunun yolu da demokrasilerde seçimdir, sandıktır.Demokrasilerde parti kapatma, idam cezasıyla eşdeğerdir. İdama karşıysanız, parti kapatmaya da karşı olmanız gerekir.Ülkenin iyiye gitmesini istemeyen çevreler istikrardan rahatsızlık duyuyorlar. Demokrasimiz bunu aşacaktır. Türkiye`nin istikrara ve kalkınmaya ihtiyacı var. Bu dava sadece İktidar Partisine değil Türkiye`ye ve demokrasimize yapılmış bir kötülüktür.Yargı, hukuku, iktidar mücadelesinin aracı haline getirmemelidir. Bu olay 70 milyon insanımızı bütün dünya önünde mahcup düşürmüştür. Dünyanın her yerinde sandıktan yeni güvenoyu alarak çıkmış bir siyasi partiye kapatma davası açmak ideolojik bir yaklaşımdan başka bir şey değildir. Bu dava yargının acilen derinden ıslah edilmesi gerektiğini bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bu milletimizin iradesine ve demokrasimize tamamen aykırıdır. Bu yargının tarafsız olmadığını göstermiştir. Türkiye`nin acilen yeni bir hakimler, savcılar, hukukçular nesline ihtiyacı vardırCumhurbaşkanlığı makamı siyaset üstüdür. Başkomutanlık makamıdır. Bu tür davalara asla konu edilemez. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Herhalde demokrasi ile yönetildiğini dünyaya ilan eden ülkeler arasında yer alan Türkiye açılan siyasi parti kapatma davası sayısı bakımından da, kapatılan parti sayısı bakımından da şampiyondur. Türkiye`yi dünyada demokrasi, insan hakları, özgürlük ve bilim şampiyonu olarak görmek istiyoruz. Parti kapatma şampiyonu olarak değil. Artık bu yüz kızartıcı durumdan kurtulmalıyız. Halkı kapatamayacağımıza ve uzaydan yeni bir halk getiremeyeceğimize göre artık parti kapatmalar son bulsun diyoruz. Aydın KILIÇBursa İl Temsilcisi
.