KONFEDERASYON HABERLERİ
ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU TOPLANDI
ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU TOPLANDIÜçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`in başkanlığında toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda gerçekleştirilen toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu`yla beraber, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri ve Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay da katıldı. Toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu`nun aksayan ve ilave edilmesi gereken yönleriyle ilgili değerlendirmede bulunacaklarını, Kanun üzerinde bir süredir çalışmaların sürdüğünü, gelinen noktayı ve 4688 sayılı kanunda ne gibi açılımlar yapılabileceğinin ele alınacağını kaydettiÇelik, toplantıda ayrıca, küresel krizin çalışanlara ne şekilde yansıdığı konusunda konfederasyon temsilcilerinin görüşünü alacaklarını söyledi. Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme ve grev hakkı verilmeden yapılacak değişikliklerin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.
Anayasa`nın 53 ve 54. maddelerinde AİHM kararları doğrultusunda değişiklik yapılmasını beklediklerini söyleyen Gündoğdu, ``Bu değişiklikle sendikal anlamda, işçi memur ayrımı kaldırılarak çalışanlar statüsüne geçilmeli. Toplu sözleşme ve grev hakkı, anayasada ve kanunlarda yapılacak değişikliklerle memurlara da tanınırsa yapılacak değişiklikler bir anlam kazanır. Diğer türlü, siz bize, `vagonun içinde nasıl bir değişiklik yapalım` diyorsunuz, biz ise, lokomotifin yönüyle ilgileniyoruz`` şeklinde konuştu.
4688 sayılı kanunda, memura toplu sözleşme ve grev hakkı verilmeden bir değişiklik yapılması halinde bunun bir pansuman tedbirden öteye gidemeyeceğine olan inançlarını vurgulayan Gündoğdu, bunun da örgütlü bir toplum yolunda büyük bir engel olduğunu ifade etti.
Bu tip toplantılarda, anayasa ve yasalarda toplu sözleşme ve grev hakkını içerecek şekilde, komisyonlarca hazırlanan metinleri tartışmak istediklerini de ifade eden Ahmet Gündoğdu, ``Anayasa değişikliği anlayışında uzlaşırsak elbette 4688`in yeniden düzenlenmesi de anlamlı olacak ve söyleyeceklerimiz olacak`` dedi. Gündoğdu, daha sonra şunları söyledi:
``4-C`li porsenole sendika hakkı verilmeli ve işçi statüsü taşımayan bütün çalışanlar bu kapsamda değerlendirilmeli. Sendikalı olmayan idarecilerin durumları netleştirilmeli, konumlarını ifade eden muğlak ifadeler kaldırılmalı.``
Hizmet kollarında birleşme yapılması yönündeki çalışmayı da değerlendiren Gündoğdu, ``Bayındır ve Belediye hizmet kollarının birleştirilmesi güçlü sendikacılık anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Eğer bir birleştirme olacaksa, ilke olarak en az 50 bin`den fazla çalışan olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca, birleştirme yapılırken birbirine hizmet olarak yakın olanlar tercih edilmeli. 14 bin çalışanı olan hizmet kolu dururken, 30 bin çalışanı olan sendikadan başlanacaksa olduğu gibi kalması daha doğru olacaktır`` şeklinde konuştu.
Sivil bir anayasa ihtiyacının gün gibi aşikar olduğunu söyleyen Gündoğdu, mini paketlerin sistemi rahatlatmadığı görüşünü dile getirdi.
Bakan Çelik`e küresel krizle ilgili görüşlerini de aktaran Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, alınacak tedbirlerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak planlanmasını istedi. Kısa vadede elektrik, akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarında indirim istediklerini belirten Gündoğdu, vergi oranlarında 5 puanlık indirimin yanı sıra Merkez Bankası`nın da faiz indirimine giderek piyasayı rahatlatması gerektiğini kaydetti. Krizi aşmanın bir yolunun da istihdamı artırmak olduğunu vurgulayan Ahmet Gündoğdu, kamudaki sözleşmeli personelin kadrolu konuma getirilmesini önerdi.
.