KONFEDERASYON HABERLERİ
ÜLKEDEKİ DEMOKRATİK AÇILIM, EĞİTİM SİSTEMİNE DE YANSIMALI
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, referandumla birlikte ülkede yaşanan demokratik açılım sürecinin eğitim sistemine de yansıtılmasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen, 18. Eğitim Şurası`nın 3. gününde Genel Kurul toplantısı gerçekleşti. Genel Kurul`da konuşan Ahmet Gündoğdu, Şura gündemi ve Eğitim Bir-Sen`in önerileri hakkında bir konuşma yaptı. 12 Eylül`de gerçekleştirilen Anayas Değişikliği ile yakalanan demokratik dönüşüm sürecinin eğitim sistemine de yansıtılmasını isteyen Gündoğdu, ``Demokratikleşme ve demokrasi; kişinin kendisini özgür hissetmesidir. Sözleşmeli bir öğretmenin kendini özgür hissetmesi ve gönül rahatlığı içinde işini yaptığını düşünmenin imkânsız olduğu bir sistemde, demokratik eğitim sisteminden bahsetmemiz mümkün değildir`` şeklinde konuştu. Sözleşmeli öğretmenlerin hemen kadrolu yapılması taleplerini tekrarlayan Ahmet Gündoğdu, hergün işten çıkarılma endişesi ve korkusu içindeki bir öğretmenin, eğitim sistemine katkı yapamayacağına dikkat çekti. İş güvencisi olmayanların yaşadığı dramın en canlı örneklerinin 28 şubat döneminde yaşandığını da hatırlatan Gündoğdu, ``28 Şubat`da gördük ki, üniversitelerde sözleşmeli olarak çalışan akademisyenlerden, idarenin hoşuna gitmeyenler hemen kapının önüne kondular. Bunun tekrarlanmasını istemiyoruz. Bu tür küçük şeylerle zaman kaybetmek yerine, eğitim sisteminin sorunlarını çözecek köklü reformlara yönelmek gerekir.`` Dedi.
8 yıllık eğitimin ideolojik dayatma olduğunu bunun hiçbir bilimsel veriye dayanmadığını belirten Ahmet Gündoğdu, daha sonra şunları söyledi: ``70 soruyu çözen başarılı, 69 soru çözenin geri zekalı yapan bir eğitim sisteminin içindeyiz. Yüzde 99`u Müslüman olan bir ülkenin gerçeğini görmek lazım. 12 yaşına gelen çocuğun camiye gitmesinin yasak olduğu bir ülke olamaz. İmam hatiplilerin orta kısmını kapatacağız diye kız ve mesleki ortaöğretimi kapattık.``
Öğretmen Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi konularının ele alındığı Genel Kurul Toplantısı`nda Eğitim Bir-Sen ayrıca değişik konularda önergeler verdi. Öğretmen istihdamı, ek ders ücretinin artırılması, öğretmenlerin 5 yılda bir psikolo-teknik testten geçirilmesine yönelik komisyon raporunun düşürülmesi önerileri kabul edilirken, lisans üstü eğitimin desteklenmesine yönelik önerisi ise reddedildi.
Kabul edilen ve reddedilen önergeler, şu şekilde:
* EĞİTİM BİR-SEN, SÖZLEŞMELİ OLMAYA KARŞI ÇIKTI
Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi Komisyonu`ndan komisyon raporu olarak Genel Kurulu`a gelen; öğretmenlikte sözleşmeliye dayalı istihdamın desteklenmesine yönelik 8. madde, Eğitim Bir-Sen`in önerisiyle aşağıdaki gibi değiştirildi:
``Öğretmenliğin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalışmalara hız verilmeli; Öğretmen istihdamında kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik gibi farklı uygulamalara son verilerek tüm öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak istihdamı sağlanmalı; mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli; öğretmen açığını kapatmak için 150 000 öğretmen ataması yapılmalı ve katkı düzeyi yüksek öğretmenler ödünlendirilmeli ayrıca zorunlu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan eğitim çalışanlarına zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir.``
* EK DERS 12 TL OLACAK
Ek ders ücretlerinin, Eğitim Bir-Sen`in; ``Eğitim çalışanlarına ödenmekte olan ek ders ücretleri 12 TL` çıkarılmalıdır.`` önerisiyle 12 TL`ye yükseltilmesi de kabul edildi.
* ÖĞRETMENLER, PSİKOLOJİK TEST AYIBINDAN KURTULDU
Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi Komisyonu`ndan komisyon raporu olarak Şûra Genel Kurulu`na gelen, Öğretmenlerin Yetiştirilmesi Bölümü`nün 14. maddesinde yer alan ``öğretmen olarak atanacakların uzmanlık alanları da dikkate alınmak suretiyle öğretmenlik yapmalarını engelleyecek nitelikte fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarının olup olmadığının ilgili fakülteye kayıt olmadan önce ve atama öncesinde detaylı bir şekilde tetkik edilmesi ve mesleğe atandıktan sonra her beş yılda bir psikoteknik testten geçirilmesi`` şeklindeki maddenin tamamı, Eğitim Bir-Sen`in önerisiyle iptal edildi.
* YÜKSEK LİSANSIN TEŞVİK EDİLMESİ, KABUL GÖRMEDİ
Eğitim Bir-Sen`in, ``Öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin lisansüstü eğitim görmeleri teşvik edilmeli, lisansüstü eğitimini tamamlayanlar ödüllendirilmeli; daha önceleri uygulamada olan yüksek lisans yapmış olanlara %25, doktora yapmış olanlara ise %40 fazla ek ders ücreti ödeme uygulamasına yeniden geçilmelidir.`` şeklindeki önergesi ise Genel Kurul`da kabul edilmedi.
.