ARŞİV
“Üniverisitelerde Konuşulmayan 33 Şey” Konferansı
Memur-Sen Konfederasyonu’nun gençlik teşkilatı Genç Memur-Sen tarafından organize edilen “Üniversitelerde Konuşulmayan 33 Şey” konulu konferans Genel Merkez'de yapıldı.
Konferansın konuşmacısı Mimar Raşit Dedeoğlu, Genç Memur-Sen üyelerine meslek deneyimlerini anlattı. Öğrencilerin üzerinde yaptığı gözlemleri esprili bir dille anlatan Dedeoğlu, salonda bulunanları kahkahaya boğdu. Konuşmasına “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutlayarak başlayan Dedeoğlu, son zamanlarda artış gösteren kadına yönelik şiddeti ileştirdi. Dedeoğlu, “Kadınlar bizim için çok değerlidir. Onlara en iyi şekilde davranmalıyız” dedi.
“ÖĞRENCİLİK ZOR İŞ”
İyi bir meslek sahibi olmak için iyi bir hitaba gerek duyulduğunu belirten Raşit Dedeoğlu, “Olaylara hakim olmak için hitap önemli, eğer hitabetiniz iyi olmazsa başkaları sizin üzerinizde hakimiyet kurabilir. Öğrenci kısıtlı şartlar altında en iyi işi yapmakla mükelleftir. Zor şartlarda büyük işler yapmak gibi bir sorumluluğu vardır. Başarının sırrı da tam burada gizlidir. Geleceği aydınlatacak olan sizlersiniz, kendi değerinizi fark ettiğiniz zaman mimarlık inşa etmeye başlıyorsunuz zaten. Mimarlık barışı ve huzuru inşa edebilmelidir. Yaptığınız yapılarla insana mutluluk aşılayabilirsiniz. Mimarlık pahalı bir eğlencedir, mimarlığın mizah yönü işte budur” diye konuştu.
“HAKLAR GASP EDİLİYOR”
Dedeoğlu, bazı mimar ve mühendis odalarının geleceğin mimamarlarının yetişmesine engel olduğunun da altını çizerek, mimar ve mühendis odalarına kayıt yaptırılırken başı açık fotoğraf zorunluluğu uygulanmasını eleştirdi. Dedeoğlu, “4 yıllık fakülte bitirmiş başörtülü öğrenci sırf bu özelliğinden ötürü odaya kayıt yaptıramıyor. Bugün Dünya Kadınlar Günü ama ötekeliştirmeler devam ediyor, kadınların hakları halen gasp ediliyor. Biz buna ses çıkarmalıyız” şeklinde konuştu.
Konuşmasında Türkiye’nin mimari yapısına da yer veren Dedeoğlu, Mimarlık mesleğinin bir sanat olduğunu söyledi. Dedeoğlu, “Osmanlı döneminde sanata ve sanatçıya değer verilirdi. Mimar Sinan verilen değerin ürünüdür. Daha sonra bu kültür ortadan kalktı. Önemli mimari eserlerimiz ahır olarak dahi kullanıldı. Bu bizim için bir felakettir. Güzel insanlar güzel şehirlerde yetişir” ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda Raşit Dedeoğlu öğrencilerin sorularını cevapladı.