ARŞİV
Vakit Sorunları Çözme Vakti
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kanal A Haber ve TRT Haber’de önemli açıklamalarda bulundu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, canlı yayınlarda 62. Hükümetin programını değerlendirdi ve Memur-Sen’in yeni hükümetten beklentilerini sıraladı.
Gündoğdu, Hükümet programında ileri demokrasi, yeni anayasa, çözüm sürecine sahip çıkma, dünya mazlumlarına öncülük etme gibi konulara yer verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Gündoğdu, hükümetin, çalışma hayatındaki sorunları çözmesi için paydaşlarla görüş alışverişinde bulunması gerektiğini vurguladı.
Gündoğdu, verilen büyük mücadeleler sonucunda vesayetçi anlayışların tamamıyla iflas ettiğini belirterek, “Türkiye’nin demokratikleşme yolculuğu yeni başlıyor. Çözüm sürecinin ilk kez Hükümet programına girmiş olması gibi yaklaşımlar sevindirici. Barış sürecine sahip çıkılması, buna Hükümet programında yer verilmesini önemli buluyoruz. Barışa sahip çıkılmalı” dedi.
“SİVİL, DEMOKRATİK YENİ ANAYASA İSTİYORUZ”
Türkiye’nin en hızlı şekilde vesayetten arındırılmış, sivil ve demokratik yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Gündoğdu, “Yeni Türkiye’de insana dair her şeyin milletin iradesi doğrultusunda yenilenmesini istiyoruz. Yeni Anayasa vaadinin ilk defa bu kadar net, Hükümet programında yer almasını önemsiyoruz. Bağımsızlık kadar tarafsızlığı da önemseyen yargı sistemi için ön şart, şüphesiz yeni anayasadır” diye konuştu.
“ARTIK ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
62. Hükümetin çözmesi gereken birçok problem olduğunu belirten Gündoğdu, “Taşeron uygulaması, Türkiye’nin en problemli alanlarından biri durumundadır. 62. Hükümet, taşeron sistemini kaldırmak ve kamu hizmetlerinin sunumunda asli unsurun kamu görevlisi, kadrolu statüsü olan güçlü bir kamu personel sistemini oluşturmak gibi hedeflere sahip olmalıdır. Örgütlenmenin önü açılmalıdır. Sendikal ve demokratik haklar konusunda kamu görevlilerinin vesayet dönemi artığı yasak ve sınırlamalardan kurtarılması yönünde ivedi adımlar atılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“VESAYATEÇİLER KAYBETTİ, GERÇEK GÜNDEME DÖNELİM”
Geride kalan süre içerisinde verilen mücadeleler sonucunda vesayet arayışlarının iflas ettirildiğini vurgulayan Gündoğdu, Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesini beklediklerini belirtti. Gündoğdu, Memur-Sen Konfederasyonu olarak beklentilerini şu şekilde sıraladı: “Kamu görevlilerinin emekli maaşı konusundaki mağduriyetinin giderilmesi için ek ödemelerin emekli maaşı hesabında dikkate alınması ve emekli maaşının belirlenmesine esas aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Bunun yanında, eş ve çocuk yardımının emeklilere de ödenmesi gerekmektedir. Öte yandan emeklilerin, askerin, polisin, hakimin, savcının örgütlenme hakkı yok. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması lazım. Akademik zam, Meclis gündeminde bulunan Torba Kanun kapsamına eklenerek, akademik eğitim dönemi başlangıcından önce yürürlüğe konulmalıdır.”
“4/C’LİLER KADRO BEKLİYOR”
Yeni Türkiye’nin sorun değil çözüm üreten bir ülke olmasını beklediklerini dile getiren Gündoğdu, “Şu anda büyük beklenti içerisinde olan 4/C'lilerin acilen kadroya geçirilmesi gerekiyor. 2005 yılından sonra göreve başlayanlara, başlayacaklara bir derece verilmelidir. Emeklilik ikramiyesinin ödenmesinde 30 yıllık süre sınırlaması kaldırılsın. Memur-Sen olarak üzerinde uzlaştığımız KPDK kararlarını hayata geçirmesini istiyoruz. Disiplin cezalarının affedilmesine yönelik düzenleme derhal yapılmalıdır” dedi.
Gündoğdu, İş ve Meslek Danışmanlarının maaş mağduriyetli yaşadığını da dikkat çekerek, bu konunun da sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade etti. “Artık nöbetçi memurluk uygulaması da son bulsun” diyen Gündoğdu, “Diğer taraftan yargı çalışanlarının sorunları da var. İş yoğunluğu fazla olan mahkeme çalışanlarına fazla çalışma ücreti verilmelidir. KİT’ler ve kamuda çalışan üniversite mezunu işçilerin KİT’lerde 2 sayılı cetvele geçirilsin. KİT’lerdeki sözleşmeli personelin yıllık izinleri bir sonraki yıla devir edilmeli. Yurtdışı 4/B statüsündeki sözleşmeli personel kadroya alınmalı, aile yardımından faydalandırılmalı” şeklinde konuştu.
Memur-Sen’in Türkiye’nin en büyük konfederasyonu olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Hem Orta Vadeli Programın hem de Bütçe Kanunu’nun hazırlık aşamasında, anayasal bir kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey’in doğal üyesi ve toplu Sözleşme Heyet Başkanı sıfatlarımıza binaen aktif sorumluluk almak ve paydaş olmak istiyoruz” dedi.
“ATAMALAR ACİLEN YAPILMALI”
Gündoğdu, KPSS’yi kazanmış binlerce gencin atanmayı beklediğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın 40 bin öğretmen ataması yapılacak açıklamasını da değerlendiren Gündoğdu, “Öğretmenler, 15 Ağustos’ta atanacaktı ve bugün görevlerine başlamış olacaklardı. Ama tarihler ertelendi. Bu doğru değil. Meclis başkanımıza çağrıda bulunuyorum. Bu 40 bin arkadaşımızın öğrencileriyle buluşması için, yüz binlerce çocuğumuzun da okula gittiğinde boş dersle karşılaşıp ilk günden moralinin bozulmaması için öğretmen alımıyla ilgili yasal düzenleme bir an önce yapılmalı” diye konuştu.
“Sendika olarak çalışanların hakkını sonuna kadar savunduk, enflasyona ezdirmedik” diyen Gündoğdu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Enflasyona ezdirmedik kavramanı yeni Hükümetin enflasyonu ezdik söylemine döndürmesi lazım. Bu enflasyon artı milli gelire baktığımızda memurun alacaklı olduğunu görüyoruz. 730 TL ek ödeme var bugün çalışanların yüzde 80’ninde. Emekliye ayrıldığı gün 730 TL’den bir kuruş kalmaz, o zaman bu çalışmanın emekliliği esas alan boyutuyla da dikkate alınması lazım. Bu boyutuyla baktığımızda çok eksiklikleri var, ama sevindiğimiz yanları var.”
HABERİN VİDEOSU (KANAL A)
[su_video url="http://www.memursen.org.tr/dosyalar/kanala.flv" poster="http://www.memursen.org.tr/rumem/uploads/2014/09/04092014-1.jpg" title="Vakit Sorunları Çözme Vakti" height="400"]