KONFEDERASYON HABERLERİ
Vefatının 100. Yılında Gençlerin Gözünden Said Halim Paşa Sempozyumu
Genç Memur-Sen tarafından düzenlenen ve Şehid Sadrazam Sait Halim Paşa'nın fikir ve eserlerinin değerlendirileceği "Vefatının 100. Yılında Gençlerin Gözünden Said Halim Paşa Sempozyumu" Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen programa Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra Genç Memur-Sen Başkanı Mustafa Başkara ve yönetim kurulu üyeleri ile davetliler katıldı. Sempozyumunda konuşan Ali Yalçın, Genç Memur-Sen’in sendikacılık okulu olarak değerlendirildiğinin altını çizerek, “ Yaptığı çalışmalarla ve ortaya koyduğu eserlerle Genç Memur-Sen bizim oldukça önemli bir örgütlenmemiz konumunda. Gençlere birebir ulaşarak kendilerine ilişkin hayallerimizi, ideallerimizi birebir aktarabildiğimiz bu yapının hassasiyet gerektiren konularda ön plana çıkarak gençliğin dinamizmini aktarması da Memur-Sen’in bu konudaki tavrını açıkça ortaya koymaktadır. Genç Memur-Sen yaptığı çalışmalarla hayatın her alanına dokunan ve gençlerin bütününe hitap eden çalışmalara imza atıyor. Bugün de geçmiş dönemlerde Sadrazamlık, Başbakanlık, Danıştay Başkanlığı yapmış, bunun yanı sıra İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça gibi dilleri öğrenerek Türkiye’nin buhranlı yıllarında sorumluluk alarak tüm tecrübesini aktaran Said Halim Paşa’nın hayatını anlama ve gelecek nesillere aktarma konusunda bu çalışmayı yapmak oldukça önemli. Kendisi zor zamanlarda toplumu kapsama ve kucaklama noktasında çok değerli fikirler ortaya atmış bir entelektüeldir. Böyle önemli bir şahsiyet üzerinden gerçekleştirilecek olan bu programda emek veren ve bildirilerini sunacak olan akademisyenlere teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Mustafa Başkara, Genç Memur-Sen'in geleceğin liderleri ve yöneticilerinin yetiştiği bir gençlik yapılanması olduğunu ifade ederek "Devlet kademelerinde görev alacak gençlerin yer aldığı bir sivil toplum kuruluşu olarak Osmanlı'nın en önemli sadrazamlarından ve devlet adamlarından Said Halim Paşa'yı düzenlediğimiz bu sempozyum ile hatırlamak istedik. İslamcılık düşüncesinin en önemli isimlerinden olan Said Halim Paşa, yalnızca tarihi bir figür değil aynı zamanda düşünce geleneğimizin de önemli bir temsilcisi. Onun fikirlerini gençlere ulaştırmak ve kültürel bir çölleşmenin yaşandığı günümüzde gelecek ufkumuza bir ışık tutması için düzenlediğimiz sempozyum bu açıdan baktığımızda son derece önemlidir" diye konuştu.
Üç oturumun gerçekleştirildiği programın birinci oturuma Profesör Doktor Kudret Bülbül başkanlık yaptı. Birinci oturumda Muhammed Yasir Okumuş, “Said Halim Paşa Düşüncesinde Temel Bir Mesele Olarak İslam” konulu bildirinin sunumunu gerçekleştirirken, “Said Halim Paşa’dan Günümüze İslami Siyasal Teolojinin Gelişimi” isimli bildiriyi Hamza Yurteri sundu. Birinci oturumun son bölümünde ise Numan Günay, “Gelenek ve Yenilik Arasında Said Halim Paşa” bildirisini katılımcılarla paylaşırken, “Said Halim Paşa’nın Siyasi Düşüncesinde Millilik ve Milliyetçilik” adlı bildiriyi Hasan İlkbahar sundu.
Sempozyumun “Said Halim Paşa’da Devlet ve Toplum” isimli ikinci oturumuna Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Hüseyin Mercan başkanlık etti. Bu oturumda: Furkan Acerbaş -“Akıntıya Karşı Kürek Çekmek: Said Halim Paşa Düşüncesinde Siyasi İktidarın Meşruiyeti”, Gülsün Taşbunar ve Mahmut Cansız – “Said Halim Paşa’da Cemiyet Buhranı Olarak Meşrutiyet ve Taklitçilik”, Merve Yücetürk – “Osmanlı Aydın-Halk Tartışmasına Said Halim Paşa’nın İnhitat Bağlamındaki Yaklaşımı” isimli bildirilerin sunumunu gerçekleştirirken Mert Hüseyin Akgün ise “Said Halim Paşa’nın Osmanlı Siyasi ve Hukuki Modernleşmesine Yaklaşımı” adlı bildiriyi sundu.
“Said Halim Paşa’yı Yüz Yıl Sonra Yeniden Okumak” isimli üçüncü ve son oturumun başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Hicret Kiraz Toprak yaptı. Bu oturumda ise: Yunus Şahbaz – “Zor Zamanların Aydın Devlet Adamı: Said Halim Paşa”, Aydın Şık – “Buhrandan Çıkış Yolu Arayan Bir Muhafazakâr: Said Halim Paşa” adlı bildirilerini katılımcılara aktarırken, Emre Çalışkan “21. Yüzyılda Said Halim Paşa’nın Gözünden Batı’ya Bakış” adlı bildirinin sunumunu gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen sunumların ardından sempozyuma katılım sağlayanlara sertifika takdimi yapıldı.