KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın, Bem-Bir-Sen Başkanlar Kurulu’na Katıldı
Bem-Bir-Sen Başkanlar Kurulu ve 6. Dönem Toplu Sözleşme Çalıştayı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu, Bem-Bir-Sen Yönetim Kurulu, komisyon üyeleri ve il teşkilatlarının katılımı ile gerçekleşti.
6. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde gerçekleştirilen Başkanlar Kurulunda Toplu Sözleşme masasına götürülecek Yerel Yönetim Hizmet Kolunda çalışan kamu görevlilerinin talepleri, toplu sözleşme teklifleri, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
Başkanlar Kurulunda konuşan ve Bem-Bir-Sen teşkilatına hitap eden Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimlerinin ardından el değiştiren birçok belediyede uygulanan baskı, sürgün, mobbing politikasına karşı Bem-Bir-Sen’in onurlu ve dik duruşunun sendikal tarihte yer alacağını, emeğin ve ekmeğin mücadelesinde hep hatırlanacağını vurguladı.
“Bem-Bir-Sen’imizin 27 yıllık mücadele tarihinin son iki yıl içerisindeki eylemselliği 25 yıldan daha fazladır” ifadelerini kullanan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Son iki yıl içerisinde yerel yönetimlerin el değiştirmesiyle yıldırmalar, mobbingler, sürgünler ve çeşitli baskılarla yüz yüze geliyorsunuz. Direyetli ve güçlü bir teşkilat olarak bu kadar saldırıya, bu kadar yıldırmaya, baskıya, zulme, sürgüne rağmen; dik duran, ‘yel kayadan ne götürür’ deyip, cüssesini koruyan bir teşkilat burası. Bu teşkilatın lider kadrosunu yürekten selamlıyorum. Biz birbirimize tutunmak zorundayız. Beraber hareket etmek durumundayız. 5 yıl içinde en fazla üye kaydı yaptığı halde en fazla yıldırma, mobbing, baskı, zulümle yüzleşen bir teşkilat olarak böyle zor zamanda bu kadar üye yapmak. Her sendikanın başarabileceği bir iş değil. Onun için herkesi yürekten kutluyorum” dedi.
Memur-Sen’in her zaman emeğin ve ekmeğin, insana yakışır onurlu bir mücadelenin kavgasını verdiğinin altını çizen Yalçın, “Ten rengimiz farkı olabilir. Emekçiyiz. Ter rengimiz aynı, göz rengimiz farklı olabilir ama mazlumsa dünyanın her yerinde gözyaşının rengi aynı. Dinlerimiz, dillerimiz, bakış açılarımız, ideolojilerimiz farklı olabilir, açımız farklı olsa da insanız, acımız aynı. Onun için Memur-Sen teşkilatı her zaman önde yürür, öncü olur” diye konuştu.
“Kamu İşvereni Ekonomik Göstergeleri Hesaba Katarak Masaya Oturmalıdır”
Ağustos ayında kamu görevlilerinin mali ve özlük hakları için önemli bir sürecin yaşanacağını belirten Yalçın, kamu görevlilerinin son iki yılda ekonomik kayıplar yaşadıklarını belirterek “6. Dönem Toplu Sözleşme kamu görevlilerinin ekonomik kayıplarını gidermek için iyi bir fırsat. Kamu işvereni, toplumdaki beklentiyi görmeli ve sosyal maliyetin kamu görevlilerine vereceği zammın maliyetinden daha fazla olacağını hesaba katmalıdır” şeklinde konuştu.
Enflasyondaki artış ve dolar kurundaki dalgalanmanın en çok sabit gelirlileri etkilediğinin altını çizen Yalçın, “Kamu görevlileri ekonomik kayıplar yaşıyor. Geçtiğimiz Toplu Sözleşme’de Memur-Sen’in ortaya koyduğu irade, sözleşmeye karşı koyduğu tavrın doğruluğu geldiğimiz noktada çok net olarak anlaşılıyor. Şimdi önümüzdeki süreçte kamu işvereni bu kayıpları telafi etmeli ve yaşanan ekonomik göstergeleri hesaba katarak masaya oturmalıdır” ifadelerini kullandı.
Uslu: “Emeğin Hakkı Korunmalı Emekçinin Hakkı Verilmeli”
Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu ise 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde çözülmesi beklenen sorunlara ilişkin şu ifadeleri kullandı; “Emeğin hakkı korunmalı. Emekçinin hakkı verilmeli. Memur enflasyona kurban edilmemeli. Toplu Sözleşme 6. Döneminde memnun etmeli. Yerel yönetim çalışanları marifeti, iltifat görmeli. Özellikle pandemi döneminde, cansiperhane, fedakarca çalışmalar karşılık görmeli. Sosyal denge tazminatı tutarı artmalı. En yüksek devlet memuru aylığının iki katı yapılmalı. Memur, enflasyona kurban edilmemeli. Sözleşmeli personelin tamamı, acilen, istisnasız olarak kadroya geçirilmeli. 31 mart 2019 milat olmalı. Ekmeklerine el uzatılan, emekleri yok sayılan, görevlerine son verilen, işlerinden edilen, sözleşmeli personel, kadroya alınmalı, emek korunmalı, ekmek güvencesi iki dudağın arasına bırakılmamalı. Politikacılar emekçi üzerinden hesaplaşmamalı. Kamuda istihdam güvenceli olmalı. Sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli. Emeğin emekçinin hakkı verilmeli. Zabıta memurlarının yıpranma payı verilmeli. Ateş savaşçıları, kahramanlarımız, itfaiye çalışanlarımızın yıpranma payı verilmesini, engelleyen genelge iptal edilmeli. Zorla emekliliğin önüne geçilmeli. Hayatı boyunca milletimize hizmet edenler emeklilik baskısına maruz bırakılmamalı. Vergi oranları yüzde 15’e sabitlenmeli. Yemek yardımı ücret olarak verilmeli. 7/24 milletimizin hizmetinde olan itfaiye ve zabıtalarımızın yemek yardımı 3 öğüne çıkarılmalıdır. İtfaiye ve zabıtanın hizmet sınıfı oluşturulmalı. Yerel yönetim çalışanları da 3600 ek gösterge düzenlemesinden yararlanmalı. Maktu mesai ücretleri iki katına kadar artırılmalı”