ARŞİV
Yalçın, CNN Türk'te Toplu Sözleşme Sürecini Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkanı ali Yalçın CNN Türk canlı yayınında Toplu Sözleşme gündemini değerlendirdi.
Toplu sözleşme masasında 3 milyon 200 bin kamu çalışanı, 1 milyon 900 bin kamu çalışanının emeklileri adına olacaklarını dile getiren Yalçın, “Toplam 5 milyon insanı doğrudan ilgilendiren, eşi, çocuklarıyla beraber 20 milyon insanın gözünün, kulağının masada olduğu bir süreci yaşayacağız. Bu sürecin çalışanların lehine sonuçlanması için Memur-Sen olarak 11 hizmet kolunun tamamında yetkili Konfederasyon olarak, Kamu Sendikaları Heyet Başkanı olarak masada çalışanları temsil edeceğiz. Taleplerimiz karşılana kadar da masada olacağız” diye konuştu.
TALEPLERİMİZ, YÜZDELİK ZAM, TABAN AYLIK, REFAH PAYI, ENFLASYON FARKI
Memur-Sen’in Toplu Sözleşme taleplerinin 4 ana başlıktan oluştuğunu vurgulayan Yalçın, “Birincisi yüzdelik zam, ikincisi taban aylık zammı, üçüncüsü refah payı, dördüncüsü ise enflasyon farkı. Türkiye’nin genel seçimler sonrası koalisyon tartışmaları yaşadığı bu ortamda biz de tekliflerimizi koalisyonlu bir teklif olarak kamu işveren heyetine sunmuş durumdayız. Dolayısıyla, 2016 yılı için yüzde 8+8 olmak üzere, birinci 6 ay yüzde 8, ikinci 6 ay yüzde 8, toplamda 16,64’lük bir yüzdelik zam teklifimiz var. Bununla beraber ikinci olarak, taban aylık için herkese eşit olarak uygulanmasını istediğimiz 150 TL taban aylık zammı teklifimiz var. 2015 yılının büyüme oranlarından yüzde 50 oranında bir yansıtmanın kamu çalışanlarının bordrolarına yansıtılmasını istiyor, 2016 için ise 3’er aylık büyüme diliminin refah payının bordrolara yansıtılmasını istediğimiz üçüncü teklifimiz. Öte yandan enflasyon farkını da talep edeceğiz. Zaten enflasyon farkı olmazsa memur, kamu çalışanı enflasyona ezdirilmiş olur. 2017’ye gelince ikinci yıl için teklifimiz, birinci 6 ay için yüzde 7, ikinci 6 ay için yüzde 7 olmak üzere toplam 14,49’a tekabül edecek bir yüzdelik zam teklifimiz var. Bununla birlikte, taban aylık için bütün kamu çalışanlarına 100 TL taban aylığın yansıtılması teklifimiz masaya gelmiş olacak. 2017 için refah payı olarak büyümeden 3’er aylık dönemlerde ortaya çıkan büyümenin maaşlara yansıtılmasını ve enflasyon farkının bunun içerisinde ayrıca olmasını istiyoruz.”
SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO
Sözleşmeli personel kadro talebinde de bulunacaklarının altını çizen Yalçın, “Gelir Vergilerinde oluşan kayıplar, kamu çalışanları için yüzde 15-20-27 ve 35 olmak üzere kesinti oranları söz konusu, matrahların bu anlamda yeninden düzenlenmesi gerekiyor. 4B’liler, 4C’liler, vekiller olmak üzere tamamının kadroya aktarılması anlamında, üniversiteli işçilerin memur kadrosuna çekilmesi anlamında geniş kapsamlı tekliflerimiz var” dedi.
KAZANIMLARIMIZI İTİBARSIZLAŞTIRAMAZLAR
Bazı sendikaların illegal yapılarla birlikte hareket ettiğini, Memur-Sen’in kazanımlarının hedef alındığını belirten Yalçın, “Biz milletin ve kamu çalışanlarının refahı için mücadele ediyoruz. Eşit dağılım için ter döküyoruz. 2008’de bir konfederasyonun taban aylığa 15 TL verirseniz masaya imza atarız deyip, bizim onun 15 katı taban aylığa zam yaptırdığımız bir ortamda bizi taban aylık üzerinden eleştirmiş olmasını çok samimi bulmuyorum. Çünkü onların bu anlamda masada bir imza yetkisi yok, itiraz yetkisi yok, masada sadece gözlemci olarak katılıyorlar, hiçbir hizmet kolunda yetkileri bulunmuyor, aslında masada da bulunmamaları gerekiyor. Toplu sözleşmenin mantığı gereği masada olmamaları gerekiyor. Ama 2010 yılında 4688 Sayılı Yasa güncellenirken referandum sonrası, bizim itirazlarımıza rağmen Hükümetin çok aktörlü yönetim biçimi diye bir yaklaşım ortaya koyarak inatla, ısrarla iki konfederasyonu yetkileri olmadığı halde masaya ortak etti. Onun için, amaç orada çalışanların bir şey alıp almaması değil, amaç Memur-Sen’i o arada hırpalayabilmektir, çünkü muhalefet duygusuyla sendikacılık yapılıyor, çalışanların sorunlarını çözmeye, çalışanların dertlerine çözüm üretmeye yönelik teklifler değil” ifadelerini kullandı.
İşte o program:
İşte o video;