KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın, Kültür Memur-Sen Başkanlar Kurulu’na Katıldı
Kültür Memur-Sen’in 18. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Toplu sözleşme masasında memur haklarını korumak amacıyla birlikte hareket etmek gerekiyor” diye konuştu.
Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Kültür Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Konuşmasına Memur-Sen teşkilatlarına teşekkür ederek başlayan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen ailesi olarak sendikal mücadelenin 26’ıncı yılını geride bıraktıklarını ifade ederek, “ çok şeyi değiştirdik. Önce memur sendikacılığından bir numara olmayacağını düşünenlerin kanaatlerini değiştirdik ve memur sendikacılığında bir numara olduk. Bu vesile ile hareketimizin kurucusu Mehmet Akif İnan başta olmak üzere ahirete irtihal etmiş tüm büyüklerimize rahmet diliyorum. Teşkilatımıza gönül veren herkese hürmetlerimi sunuyorum” diye konuştu.
İlk önce kamu görevlilerinin örgütlenmeye olan inancını artırdıklarını, daha sonra yizlerce kazanıma imza attıklarına vurgu yapan Yalçın, “Kamu görevlilerine bu alanda söz sahibi olmanın hazzını ve bereketini yaşattık. 26 yıllık mücadele tarihimizde Türkiye’de sendikal alanda yeni bir kulvar oluşturmayı, sendikacılığın erdemli bir uğraş alanı olduğunun topluma göstermenin gururunu yaşıyoruz. Memur-Sen bu alanda kamu görevlilerin umudu olmaya devam ediyor. 4 milyonu aşan insanın milli gelirden alacağı payı belirleme noktasında yetkili örgütlerimizden güç alarak, istiyoruz ki açlık ve yoksulluk sınırı arasında kamu görevlisi kalmasın, istiyoruz ki ülkede gelir dağılımı adil bir şekilde yapılsın ve adalet insanların yüreğinde tahkim edilsin. Amacımız ve gayretimiz bu yöndedir. Mücadele alanımızın alanı içerisindeki tüm mazlum ve mağdur insanların sorunu bizim sorunumuzdur diyoruz. Biz bir emek hareketiyiz diyerek konuya evrensel bakıyoruz. Ten veya göz rengimiz farklı olabilir ama masumun gözyaşının rengi dünyanın her yerinde aynıdır diyoruz. İdeoloji, inanç, din veya açılarımız farklı olabilir ama dünyanın her yerinde acılarımız aynıdır” ifadelerini kullandı.
Sendikal alanla ilgili olarak yasalarda çeşitli rampaların karşılarına çıktığına dikkat çeken Yalçın, “Biz evrensel hukuka göre hareket etmeye özen gösteriyoruz ve bu alanda ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizim oturma düzenimiz bir rampa. Toplu sözleşme süremiz rampa. İşçilerin iki ay müzakere süreci varken bizi bir aya sıkıştıran bir zaman kısıtlaması var. Bunun yarattığı sıkıntıları genel merkezimizde çalışan başkanlarımız ve çalışma arkadaşlarımız bilir. Masada 4 milyonu aşkın insanın beklentilerinin karşılanması bir aylık bir sürede mümkün olmuyor. İki aylık sürenin memur sendikacılığında da olması gerekiyor. Tutanak sürecinde de çeşitli tartışmalarla yine karşılaşacağız. İşçi sendikacılığında sürecin farklı yönetildiğini biliyoruz. Günlük müzakere edilen konuların günlük yazılıp biri sende biri bende kalsın ne olur ne olmaz diyerek işlediğini biliyoruz. Biz kaydediyoruz siz merak etmeyin diyerek daha sonra hakem heyetine giderken onların tamamının değiştiği bir tutarsızlık yaşadık” dedi.
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın sözlerine şu şeklide devam etti: “Piyasa gerçeklerine göre haklı taleplerimiz var ve bu bağlamda 6. Dönem Toplu Sözleşme çok önemli. Toplu sözleşme masasında memur haklarını korumak amacıyla birlikte hareket etmek gerekiyor. Dışarıda muhalif olabiliriz ancak masada Memur-Sen ile birlikte hareket etmek gerekiyor. O yüzden müstakil hareket etmek önemli değil birlikte hareket etmek gerekir diyerek tedbirimizi aldık ve bir davet mektubu ile konfederasyonlara Memur-Sen ile birlikte hareket etmeleri konusunda bir davette bulunduk. Genel başkanlara kamu çalışanlarının menfaati için bu alanda beraber hareket etmenin önemini belirttik. Kamu-Sen Başkanı bu konuya olumlu yaklaştıklarını belirterek daveti kabul etti. Bu konuda sayın Önder Kahveci’ye bu davranışından dolayı teşekkür ediyorum. Bunun üzerine Memur-Sen heyeti dün ilk trafiği gerçekleştirdi ve bunun devamı gelecek. Diğer konfederasyon genel kurul sürecinden dolayı daha sonra cevap vereceklerini iletti. Biz bu anlamda samimiyetimizi masada şimdiye kadar ortaya koyduğumuz gibi bu toplu sözleşme sürecine giderken yine samimiyetle şunu ifade etmek istiyorum. Gelin memurun durumunu düzeltmek için verdiğimiz emeğe katkı sunun. Memur-Sen’in bu konudaki duruşu haklıdır. Ekonomik dalgalanma şuan bizim alacaklı olacağımızı gösteriyor. Onun için 1 Ocak’ta geçerli olmak üzere yüzde 10 oranında memurlara seyyanen zam yapılması teklifimizin takip edilmesi gerekiyor. Çok önemli sorunları çözdük ancak önümüzde yine çok önemli sorunlar da görünüyor. Toplu sözleşmelerdeki sorunlar, gelir vergisindeki adaletsizlik önümüzde duruyor. Bu sebeple birlikte hareket etmemiz oldukça önemli.”
Erdoğan: “Sözleşmeli personel uygulamasına son verilmeli”
Toplantıda konuklara hitap eden Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Merhum Mehmet Akif İnan’ın bir kültür adamı olduğunun altını çizerek “Biz de kültür ve sanat çalışanlarının sendikasıyız. rakiplerimizin toplamına yakın üyemiz var. Sendikamız yaptığı ilkeli ve sistemli çalışmalarıyla 2 bin 787 üye farkıyla genel yetkili sendika unvanını devam ettirmektedir. Hizmet kolumuzda bugün her iki sendikalı üyeden biri Kütür Memur-Sen’ lidir. Bu sizin alın terleriniz, akıl terlerinizin karşılığıdır, ilkleri başarmanın ödülüdür, değerler sendikacılığının bereketidir” şeklinde konuştu.
Kültür Memur-Sen olarak, çalışma hayatına yönelik itirazları, talepleri ve beklentileri olduğunu söyleyen Mecit Erdoğan, “Önümüzdeki toplu sözleşmede bu başlıkları masaya yatıracağız ve hakkımızı almak için de çaba göstereceğiz. Öncelikle sözleşmeli istihdamın yeni güçlü ve büyük Türkiye hedeflerine yakışmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle sözleşmeli personel uygulamasına son vermenin vakti gelmiştir” dedi.