KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın, M. Akif Ersoy Sempozyumu’na Katıldı
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İstiklal ve İslam şairi Mehmet Akif Ersoy, doğumunun 150. yılı münasebetiyle Burdur’da gerçekleştirilen “Mehmed Âkif 150 Yaşında” sempozyumuna katıldı. Burada bir konuşma gerçekleştiren Yalçın, Ersoy’un eserlerinin ve fikirlerinin geleceğe ışık tuttuğuna vurgu yaptı.
MAKÜ Mehmet Âkif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Mehmet Âkif İnan Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı tarafından düzenlenen programa Genel Başkan Yalçın’ın yanı sıra Vali Türker Öksüz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Musa Kazım Arıcan, Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır Yıldırım ile TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumda bir konuşma gerçekleştiren Ali Yalçın, “Yaşadığı gibi yazan, yazdığıyla bir milletin varlık ve bağımsızlık iradesini canlandıran, münevver, mücadele ve dava adamı, İslam Şairi Mehmet Âkif Ersoy’u 150. doğum yılında rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz. Son bir asırdır Anadolu topraklarında yetişen, bu memleketin ruh kökünü besleyen, özünü mayalayan, öncü bir şahsiyet olan Mehmet Akif Ersoy, sadece bir şair değil, aynı zamanda bir milli kahramandır. Aziz Milletimizin bağımsızlık mücadelesindeki azim ve kararlılığı en güzel şekilde ifade eden şiirleriyle yüreğimize dokunan bir isimdir. Onun kaleminde de yaşamında da vatan sevgisi, iman, adalet, hürriyet, istiklal, ahlak, azim büyük bir coşkuyla var olmuştur” ifadelerini kullandı.
“İnsanlık onurunu ayakta tutmanın savaşı veriliyor”
Ersoy’un şiir ve yazılarındaki duygu ve düşüncelerin bugün hala yolumuzu ve zihnimizi aydınlatmaya devam ettiğini belirten Yalçın, “Kalp ve basiret için fesat kaynağı Batı’nın medeniyeti, çünkü bu medeniyetin ruhu yitirdi iffetini dizesi, adeta bugün yaşanan vahşeti ve zulmü tasvir ediyor gibidir. Sözde hümanizm, insan hakları, demokrasi diyenlerin kendilerini ‘üzerinde güneş batmayan imparatorluk’ olarak görenlerin haysiyetinin ederini bir asır önce yazmıştı üstad. Ödleklerin ulumasından ‘korkma!’ diyerek iman ve direniş ruhunu ateşliyordu ümmete, ve bugünler için zamanın ötesinden sesleniyordu adeta. Bu gün bir halkın, ‘Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar, ‘Medeniyet!’ dediğin tek dişi kalmış canavar?‘ dizesine hayat bulduran kamil imanlarını tüm Dünyanın gözleri önüne serercesine, korkmayarak esarete ve zulme karşı direnişlerinin 76. günündeyiz. Çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden katliamlar yapan Terör Devleti Siyonist İsrail ve Emperyalist işbirlikçilerine rağmen, topraklarını canı pahasına müdafaa eden Gazzeliler, ’Gazze Geçilmez’ diyerek insanlık onur ve haysiyetini ayakta tutmanın savaşını veriyorlar. Rabbimden ahirete irtihal etmiş tüm şehitlerimize rahmet, Filistinli kardeşlerimize ve zulme maruz tüm mazlumlara sabır ve kuvvet vermesini diliyorum” diye konuştu.
Yalçın: Akif’in yolunda ilerleyecek gençler yetiştirmeyi bir vazife olarak görüyoruz
Konuşmasında; Mehmet Akif Ersoy’un sadece yaşadığı döneme ait değil, geleceğe, yani bugünümüze, yarınımıza da hitap eden bir şair, düşünce adamı olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Yalçın, bir düşünür ve eğitimci olan Akif, eserleriyle, genç nesillere milli, manevi değerleri aşılamaya çalıştığını belirterek, “Onun eserlerindeki bilgi ve düşünceler, gelecek kuşaklara ilham olmaya devam etmektedir. Bizler de Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen olarak; değerlerimizi yaşatmayı ilke edinen bir anlayışla Akif’in yolunda ilerleyecek gençler yetiştirmeyi bir vazife olarak görüyoruz. Kurucu Genel Başkanımız merhum M. Akif İnan’nın isminin babasının İstiklal Şairimize olan hayranlığından dolayı kendisine verilmiş olmasının taşıdığı anlam da bizler için ayrıca önemlidir. Akif’in hayatı ve eserlerine dair daha zengin bir anlayışla düşüncelerini anlamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla daima yoğun bir faaliyet içerisinde olduk. Bu kapsamda; 11-12 Mart 2016’da ‘Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu2 nu düzenledik. İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yılında Akif’i ata yurdunda anmak, uluslararası sempozyumla, Arnavutluk’ta ve Balkan coğrafyasında daha iyi tanınmasını sağlamak üzere Safahat’ı Arnavutçaya çevirerek bu bölgedeki eğitimcilere dağıtmak, Arnavutluk’ta ilk defa böyle bir kültürel çalışmayı gerçekleştirmek bize nasip oldu. Eğitim-Bir-Sen himayesinde ve Genç Memur-Sen’imizin koordinasyonunda 7 yıldır yürüttüğümüz Bir Bilenle Bilge Nesil projemiz kapsamında, ilk günden beri hem Safahat’ı, hem de Akif’e dair yazılmış en az iki kitabı okuma listemizden eksik etmedik” dedi.
“İstiklal Marşı bir bağımsızlık manifestosudur”
Yalçın, düzenlenen sempozyumun Mehmet Akif Ersoy'un hayatına, eserlerine ve düşüncelerine odaklanacak, onun hikâyesinin derinlemesine inceleneceğini, bu vesileyle, geçmişi anlamak ve geleceğe ışık tutmak için önemli bir fırsat olacağını düşündüğünü belirterek şu sözlerle konuşmasını tamamladı: “Eserlerinde insanlık değerlerine olan derin inancını açıkça ifade eden Mehmet Akif,in büyük eseri İstiklal Marşı'mız, milletimizin bin yıllık var olma destanı, hürriyet ateşini imanla tutuşturan onurlu bir direnişin sembolüdür. İstiklal Marşı, Cihanşümul bir medeniyetin onurunu, sömürgeci işgalcilere karşı nasıl koruduğunun vesikasıdır. Mânanın maddeye hükmettiği bir tasavvurla yazılmış, her bir mısrası maneviyatla muhkem olan, olağanüstü bir eserdir. Sadece bir şiir ve marş olmanın çok ötesinde; sözcüklerin Kur’an Işığında ruha büründüğü bir bağımsızlık manifestosudur. Onun kalemindeki bilgelik ve direniş ruhu, bugün hala güncelliğini koruyan sorunlarımızı anlamamıza yardımcı olmaktadır. Bu duygularla, bir kez daha, katkı ve katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, emek veren herkesten Allah razı olsun diyor, verimli ve ilham verici bir sempozyum geçirmenizi diliyorum.”