KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın, Mesleki Yeterlilik Çalıştayı’na Katıldı
Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı’nda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Çalışanların insan onuruna, insanca yaşamaya en uygun mali ve sosyal hakları elde etmeleri, saygın iş anlayışına uygun çalışma şartlarının, özlük ve sosyal güvenlik haklarının var olması, işlerini ve hizmetlerini yaparken kaygı duymamaları, manevi anlamda kendilerini rahat hissedebilmeleri için mücadelemizi verirken başta kamu görevlilerinin tamamının kadrolu çalışan olması konusundaki kırmızıçizgimizi, tüm çalışanların güvenceli olarak istihdam edilmeleri gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. Ülkemizdeki çalışanlarımızın daha kaliteli ve nitelikli işgücüne kavuşması için büyük fedakârlıklar gösteren Başta Mesleki Yeterlilik Kurumu başkanımıza ve tüm kurum çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Ankara’da gerçekleştirilen çalıştaya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Kardaş Ergezen, MYK Başkanı Adem Ceylan, Ankara Milletvekili Orhan Yeğin, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve çok sayıda davetli katıldı.
Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Ali Yalçın, “Mesleki Yeterlilik Kurumu, hem mesleklerin standartlarını hem de mesleği icra edenlerin yeterliklerini belirlemek gibi, ‘nitelikli iş gücü’ noktasında doğrudan sonuç üreten faaliyetleri nedeniyle stratejik öneme sahip bir kurumumuzdur” ifadelerini kullandı.
“Emaneti, ehline veriniz” hükmü gereğince; “emanet” ve “ehliyet”, kavramının genelde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, özelde ise en başta Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun faaliyet alanı olduğunu belirten Yalçın, “Emaneti, yani işi ya da sorumluluğu insanla ilişkilendirmek İş-Kur’un göreviyken; iş ve sorumlulukla ilişkilendirilecek insanın sahip olması gereken nitelikleri, yeterlikleri, özellikleri ya da vasıfları belirlemek ise Mesleki Yeterlik Kurumu’nun görev alanındadır” diye konuştu.
Çalışma Hayatına Nitelikli İşgücü Kazandırılmasını Bekliyoruz
Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunluluğunun teşvikler ile kısa ve orta vadedeki hedeflerin kendilerini umutlandırdığını kaydeden Yalçın, çalışma hayatı ile işbirliği içerisinde yürütülecek olan ulusal mesleki standartlar ve yeterliliklerle uyumlu mesleki eğitim süreçlerinin, çalışma hayatının beklentilerini karşılayacak nitelikli işgücünün oluşmasına imkân sağlayacağını umduklarını ifade ederek, “Bu bağlamda, önümüzdeki süreçte yeni mesleklerin de belge zorunluluğu kapsamına alınarak çalışma hayatına nitelikli işgücü kazandırılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bilindiği gibi Mesleki Yeterlilik Kurumu, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş mesleklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ücreti ile belge masrafının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanma süresi 31.12.2019 tarihinde sona erecektir. Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının kalite güvencesinin devamı ve hizmet verebilmeleri için teşviklerin süresinin uzatılması ve sahada Mesleki Yeterlilik Belgesi olan işçilerin çalıştırılmasını kontrol amacıyla denetimlerini sıklaştırmaları gerekmektedir. Bu vesileyle belirtmemiz gerekir ki; Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin, iş dünyasının mesleki yeterliliğe ihtiyaç duyduğu her alanda ‘mesleki ehliyet belgesine’ dönüşmüş olması da sevindirici bir durum. Kuşkusuz bu durum; kalite güvencesi sağlanmış uluslararası akreditasyona sahip bir sistem eşliğinde, ülkemizin nitelikli ve belgeli işgücünün oluşmasına ve ülkemizin küresel ekonomide rekabet edilebilirliğinin artmasına da katkı sunacağı muhakkak.”
Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Arasında Kalmamış, Refah Seviyesinde Yaşayan ve Çalışan Profilinin Oluşması Noktasında Sorumluluğumuz Var
Ahilik kurumunun, övünç kaynağı nostaljik bir kavram olmaktan çıkararak yeni ve özgün modellerle bugüne taşıması ve günün ihtiyaçlarına göre kurgulaması gerektiğini sözlerine ekleyen Yalçın, “Bugün maalesef, ‘her işi yaparım’ anlayışı çalışma hayatında büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bu sebeple Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Belgesi çok büyük önem arz ediyor. Yapılan araştırmalar mesleki yeterlilik belgesine haiz olan işçilerin diğer işçilere oranla iş kazalarından daha az etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bizler de Memur-Sen olarak ülkemiz ve milletimiz adına her platformda üzerimizi düşeni yapmak için mücadele ediyoruz. Bu bağlamda, Sürdürülebilir bir yaşam için çalışma hayatında açlık ve yoksulluk sınırı arasında kalmamış, refah seviyesinde yaşayan ve çalışan profilinin oluşması noktasında bizim de sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk alanlarımız içinde Bayındır Memur-Sen’imizin Yetkilendirilmiş Belgelendirme kuruluşu olan MESYET vasıtasıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu ile koordineli olarak faaliyet yürütüyoruz. Harita Kadastro, Yapı Teknik Ressamı ve Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon alanında ulusal yeterlilikleri kuruluşumuzca hazırlanmış; bunun akabinde kapsam genişletmesi başvurusu yapılarak 16 Meslek alanında daha yetkili hale gelinmiştir. İnşaAllah önümüzdeki dönemde sendikalarımızla birlikte bu kapsamı genişletmek istiyoruz. Bu anlamda, Orman işçilerinin belgelendirilmesi için yapmış olduğumuz protokolle bunun ilk adımını Toç Bir-Sen’imizle gerçekleştirdik” diye konuştu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda Kamu Görevlilerinin Sendikalarının Bulunmaması Büyük Eksiklik
Yalçın, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ana gövde yapılarında ve alt birimlerinde, kamu politikalarının yürütücüsü konumunda olan kamu görevlilerinin sendikalarının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Bu bağlamda MYK Genel Kurulu ve yönetim kurulunda, kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarının birikiminden yararlanılmasının elzem olduğunu ifade eden Yalçın, “İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’nin üyesi olacaksınız, Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu’nda temsil edileceksiniz, daha da ötesi Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin doğal üyesi sayılacaksınız, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin üyesi olarak katkı sağlayacaksınız fakat bu alanların tamamıyla teması bulunan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda münhasır temsil sıfatından yoksun tutulacaksınız. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyor ve düzeltileceği umudunu taşıyoruz” şeklinde konuştu.
Yalçın sözlerini şu şekilde noktaladı: “Memur-Sen olarak, çalışanların insan onuruna, insanca yaşamaya en uygun mali ve sosyal hakları elde etmeleri, saygın iş anlayışına uygun çalışma şartlarının, özlük ve sosyal güvenlik haklarının var olması, işlerini ve hizmetlerini yaparken kaygı duymamaları, manevi anlamda kendilerini rahat hissedebilmeleri için mücadelemizi verirken başta kamu görevlilerinin tamamının kadrolu çalışan olması konusundaki kırmızıçizgimizi, tüm çalışanların güvenceli olarak istihdam edilmeleri gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. Ülkemizdeki çalışanlarımızın daha kaliteli ve nitelikli işgücüne kavuşması için büyük fedakarlıklar gösteren Başta Mesleki Yeterlilik Kurumu başkanımıza ve tüm kurum çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum.”