KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın, Star Gazetesine Konuştu
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Star Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, “Anayasa Komisyonu masasından kalkanlar millete sırtını dönmüştür” diyerek masayı devirenleri eleştirdi.
Türkiye Anayasa Platformu Sözcüsü de olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye’nin 55 yıldır “vesayet anayasalarına” mahkum yaşadığını belirterek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılmasını “O masadan ayrılmak kalkmak millete sırt dönmek olur” diye değerlendirdi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, yeni anayasa çalışmaları, yönetim modelleri konusunda Star’a açıklamalarda bulundu. Yeni anayasanın yol haritasında milletin birinci aktör olması gerektiğine ifade eden Yalçın, özellikle başkanlık sistemi üzerindeki polemiklere de değindi. Model tartışmaları üzerinden polemik ve korku üretme çabalarından vazgeçilmesini isteyen Ali Yalçın, TBMM’deki görüşmelerde üzerinde anlaşılmayan maddelerin ayrı ayrı millete sorulması önerisinde bulundu.
Türkiye Anayasa Platformu’nun 16 sivil toplum kuruluşunun işbirliği ile kurulduğunu hatırlatan Yalçın “350’yi aşkın sivil toplum kuruluşu da platforma güç kattılar. Katılımlar devam ediyor” dedi. Yalçın, yeni anayasa platformu kurmalarının sebebini ise, “Türkiye’nin demokratik, sivil, özgürlükçü ve meşruiyet debisi yüksek Anayasa’ya ihtiyacı var” sözleriyle açıkladı. Yalçın özetle şunları söyledi:
VESAYET MAHKÛMİYETİ
“Darbecilerin ve atadıkları emir erlerinin iradesini yansıtan, antidemokratik bir zeminde hazırlanan 82 Anayasası 34 yıldır hüküm sürüyor. Hatta darbe ürünü 61 Anayasası’nı da esas aldığımızda Türkiye 55 yıldır vesayet anayasaları mahkumiyeti yaşıyor”
KRİZ ANAYASASI
“82 Anayasası, sadece tepki değil aynı zamanda milleti tehdit Anayasası’dır. Millet, ‘Ya hazırladığımız anayasayı kabul edersiniz, ya da askeri rejimle yönetilmeye devam edersiniz’ ifadeleriyle açıkça tehdit edilmiştir. 82 Anayasası, çıkardığı krizler nedeniyle ‘Kriz Anayasası’na dönüşmüştür”
ÖZGÜRLÜKLER ESAS
“Yeni anayasanın yol haritasında, öncelikle yapımında ve yazımında millet birinci aktör olmalıdır. İkincisi, yeni anayasanın ruhunda ve özünde insan ve insan onuru yer almalıdır. Üçüncüsü, temel hak ve özgürlükler teminat altına alınmalıdır. Dördüncüsü, medeniyetimizin temel kodları yeni anayasanın ruhunda mündemiç olmalıdır. Beşincisi, ülke kaynaklarının sosyal adalet ve sosyal devlet çerçevesinde dezavantajlı guruplar pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilerek dağıtımına zemin oluşturmalıdır. Altıncısı, eşit vatandaşlık ilkesi kapsamında herkesin Anayasası olmalıdır.”
KAMUYA SİYASET HAKKI
Yalçın, kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağının kaldırılmasını da talep etti.
HALK HESAP SORAR
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, milletin talimatının gereğini yapmak üzere kurulmuştur. Yeni anayasanın çalışma ve uzlaşma masasıdır. O masadan ayrılmak, kalkmak milletle güreş tutmak, millete sırt dönmek olur. Tüm siyasi partileri masaya katkı sunmaya davet ediyoruz. Masadan kalkanları yeniden masaya oturmaya çağırıyoruz. Masadan kalkan, milletin gözünde darbe havarisi, demokrasi firarisi olur. Milletimiz, firari olmaya tevessül edenlere hak ettiği faturayı keser, hesap sorar” dedi.