KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın, TRT Haber ve A Para’da Gündemi Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TRT Haber ve A Para canlı yayınlarında mutabakatla sonuçlanan 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecindeki kazanımları anlattı. Yalçın, kamuoyunun sadece oransal zamma odaklanmaması gerektiğinin altını çizerek, toplu sözleşme ile oransal zammın yanında birçok kazanım elde ettiklerine vurgu yaptı.
Müzakerenin ve mücadelenin bir arada olduğu bir toplu sözleşme sürecini geride bıraktıklarını söyleyen Ali Yalçın, “ 4 milyon memur, 2 milyon memur emeklisi olmak üzere 6 milyonu aşkın bir kitlenin milli gelirden alacağı payı belirlediğimiz süreç mutabakatla sonuçlandı. 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan dönemde toplamda %26, kümülatif olarak ise %28,61’lik bir zam oranı elde etmiş bulunmaktayız. Bununla beraber 11 hizmet kolunda ayrı ayrı kazanımlar söz konusu. En düşük sendikalı devlet memuru 2 yıl içerisinde %30 ile %40 arasında bir zam almış olacak. Toplu sözleşmeyi sadece oransal rakamlar üzerinden okumak yanlış olur. Toplu sözleşmeyle birlikte eğitimden sağlığa, haberleşmeden ulaşıma, 11 hizmet kolunda çok önemli kazanımlar var. Bu sebeple bir bütün olarak değerlendirdiğimizde %26 gibi görünen oran aslında %30 ile %40 arasında bir iyileştirmeye tekabül ediyor. Bununla beraber sosyal haklar konusunda da ciddi anlamda kazanımlarımız söz konusu” diye konuştu.
Sosyal haklar konusunda gelinen aşamayı aktaran Yalçın, 3600 ek gösterge ile ilgili uzun süredir üzerinde durulan bir konuyu da açıklığa kavuşturduklarına vurgu yaparak, “Cumhurbaşkanımızın seçim döneminde vadettiği bu konuyu toplu sözleşme metni ile kayıt altına almış bulunmaktayız. 2022 yılı içerisinde yetkili konfederasyon ve bakanlık arasında süreç çalışılacak ve tamamlanarak teslim edilecek. Önceden 3600 ek gösterge; öğretmenler, hemşireler, imamlar ve polisler olmak üzere 4 meslek grubu üzerinden ifade edilmişti. Biz bu süreçte toplu sözleşmeye tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde bir madde koydurduk ve bunun böyle olması için elimizden gelenin gayreti göstereceğiz. Aynı şekilde sözleşmeliler konusu da gündemimizdeydi. O konu da hiçbir ayrım gözetilmeksizin gerekli çalışmaları yapacağız. Toplu sözleşme vesilesiyle bu iki devasa konuyu da çözmüş olacağız” dedi.
Yalçın, “ Oransal zammın yanında elde edilen sosyal haklar ve 11 hizmet kolundaki kazanımlarla birlikte son yıllardaki en kapsayıcı toplu sözleşmeye imza attık” diyerek, “Keşke seyyanen zam ve bayram ikramiyesi gibi konuları da çözüme kavuşturabilseydik. Ancak elimizden geldiği ve imkânların yettiği kadarıyla çözebildiğimiz bütün başlıkları masada imza altına aldık. Bu toplu sözleşmenin herkes için hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
“Sendikalı ile Sendikasız Artık Ayrılacak”
A Para canlı yanında %28,61’lik oransal zammın yanında seyyanen iyileştirme yapılan alanlar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ali Yalçın, “4060 TL maaş alan idari hizmet sözleşmeli personele 300 TL seyyanen iyileştirme gelmiş durumda. Sağlıkta hekim dışı personelle alakalı uzun süredir bir talebimiz vardı. Onlara da 270 ile 420 TL arasında bir iyileştirme söz konusu. Sınıf öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni için haftada 2 saat ek ders olmak üzere ayda 200 TL bir iyileştirme var. Yine MTA personelinde 180, KOSGEB personeline 150, imamlarda 90 TL gibi bütün alanlarda benzer iyileştirmeler söz konusu. Hizmet kollarında da toplamda %1,5 oranında bir meblağ dağıtılmış durumda. Çünkü orada da ücret dağılımı konusunda sıkıntılar söz konusuydu. Bunun yanında giyim yardımı, havacılık tazminatının %50 artırılması, yemek yardımı, kumanya yardımı gibi çok geniş, kapsayıcı kazanımlar ortaya çıktı” dedi.
Mutabakata varılan 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin en kıymetli yanlarından birisinin de sendikalı ile sendikasızı ayırması olduğunu söyleyen Ali Yalçın, “ Memur sendikacılığının bir dezavantajı var. Bizde örgütlü olanlar cezalandırılıyor, ödüllendirilmiyor. Örgütlü olanın emeği, örgütsüz olana, ‘Sendika ne işe yarıyor’ diyene dağıtılıyor. Emeğin ederi, değeri, kıymeti ayaklar altına alınıyor. Bunu 3 ayda bir verilen 134 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesini 400 TL’ye çıkararak telafi etmeye çalıştık. Onun için mutabakata varılan %28,61’lik oransal zammın yanına 300 TL’yi aşan ikramiyeyi de koyarak düşündüğümüzde bu da %2’lik bir artışa tekabül ediyor” diye konuştu.
Yalçın, toplu sözleşmenin süre bakımından oldukça kısa ve baskılayıcı olduğu konusuna da değinerek, “Bizim sadece hizmet kolu boyutuyla masaya götürdüğümüz madde sayısı 600-700 arasında. Genel toplu sözleşmeye ilişkin 122 maddeyi de üzerine koyduğumuz zaman bu sayı daha da artıyor. Bu haliyle toplu sözleşme süresi bize masada müzakere imkânı tanımıyor. Toplu sözleşme biterken bir kargaşa ortaya çıktı. Çünkü toplu sözleşme metinleri üzerindeki müzakereler önceki gece geç saatlere kadar devam etti ve yazılı hükümler yetişmedi. Dolayısıyla oradaki kaosun ortaya çıkması bile bize bu sürenin ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.