KONFEDERASYON HABERLERİ
YENİ ANAYASA, SİYASET KURUMUNUN LÜTFU DEĞİL, BORCUDUR
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyaset kurumunun Yeni Anayasa sürecini yüzünün akıyla sonlandırması gerektiğini, yeni Anayasa`nın siyaset kurumunun halka bir lütfu, bağışı olmadığını söyledi. Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı ``Anayasa Vatandaş Toplantıları``nın dokuzuncusu, Bursa`da gerçekleştirildi. Burada konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ``Ümit ediyorum ki, siyaset kurumu, bu Anayasa meselesini 1 Nisan şakası haline getirmez ve yüzünün akıyla bu süreci başarıyla sonlandırır. Bunu hem temenni ediyorum, buna ihtiyacımızın olduğunu da ifade etmek istiyorum`` dedi.
YENİ ANAYASANIN İHTİYAÇ OLDUĞU ORTADA
Bir Anayasa`ya ihtiyaç duyulduğuna yönelik hiç tereddüt olmadığını dile getiren Çiçek, şöyle konuştu: ``Çünkü 30 yıl içinde 17 kez değiştirilmek zorunda kalan Anayasa`nın günümüz ihtiyaçlarına cevap vermediğini, her 13-14 ayda bir Anayasa krizleri, Anayasa değiştirme süreçlerine girmiş ülkenin neleri kaybettiğini hepimizin anlaması gerekiyor. Yeni Anayasa`ya ihtiyaç olduğunu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Bir taraftan ihtiyaç var bir taraftan toplumsal talep var. Bugün burada bulunan ve sizlerle bizleri buluşturan temsilcilere teşekkür ediyorum. Çatı kuruluşlarımız, en az 45 milyon vatandaşa hizmet götürüyorlar. Burada bulunmayanların da talepleri var. İhtiyaç var, talep de var. 1808 yılından bu yana 200 yılı aşan dönemde Türkiye`nin bir Anayasa yapma tecrübesi var, birikimi var.`` Çiçek, yeni Anayasa`yla ilgili çalışmaların 2012 sonunda belli noktaya getirilmesi gerektiğini belirterek, yeni bir Anayasa`nın siyaset kurumunun halka bir lütfu, bağışı olmadığını bildirdi.
GÜNDOĞDU: YENİ ANAYASA GELECEĞİMİZİN YOL HARİTASI
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise burada yaptığı konuşmada, yeni anayasanın geleceğimizin yol haritası olacağını, bu açıdan büyük önem taşıdığını söyledi. Devletin vatandaşı yerine, vatandaşın devletine geçilmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, "Geleceğimizi devlet mi belirlesin, milletin geleceğini milletin kendisi mi belirlesin?" sorusunun sorulduğunu belirterek, "Yüzde 100 millet kendisi belirlesin, diyoruz. Burada bulunan örgütlerin her birimizin anayasaya dair görüşlerimiz var. Bunlar bize göre. Siz ise millete göre nasıl olmalıya cevap vereceksiniz. Bu cevaplar, yeni anayasa yapmayı beraberinde getirecek" şeklinde konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU: YENİ ANAYASA İÇİN BİR ARADAYIZ
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, meslek örgütleri ve sendika konfederasyonları başta olmak üzere sivil toplum örgütleri olarak bir araya geldiklerini belirterek, ``Bu manzaranın çok büyük bir anlamı var. Bu kuruluşların tamamının farklı dünya görüşleri var, farklı çıkarları var. Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf da var, emekli de var. Tek tek sorsanız hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için, yeni bir Anayasa için bir araya geldik`` diye konuştu.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi`nde yapılacak toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun Ak Parti, CHP, MHP ve BDP`li üyeleri, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu`nun yanı sıra, Anayasa Platformu Üyesi diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
.