KONFEDERASYON HABERLERİ
Yeni Nesilleri Medeniyet Değerlerimizle Tanıştırmalıyız
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, medeniyetin sloganla değil, kitapla, kültürle ihya edildiğini belirterek, “Sloganla kitleler anlık olarak harekete geçirilir. Ancak kişinin nereden gelip nereye gittiğini fark etmesi ve anlık yönlendirmelere itibar etmemesi için medeniyet referanslarının derinliklerinden beslenmesi gerekir. Medeniyetimizin 14 asırdan fazla bir zamanda ortaya koyduğu birikimden, Anadolu coğrafyasında oluşturulmuş bin yıllık birikim ve kültürden beslenmek, yeni nesilleri bu birikimle tanıştırmak durumundayız” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 No’lu Şube’nin düzenlediği ‘ortaokullar ve liseler arası zihnen ve bedenen sağlıklı nesiller için kitap okuma’ yarışması ödül töreni Belediye Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Burada bir konuşma yapan Genel Başkan Ali Yalçın, medeniyet inşası ve ihyasının bir taban hareketi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bu da sivil toplum örgütleri eliyle gerçekleştirilebilecek bir husustur. Halkın kendisinin kurduğu, kendisinin yönettiği oluşumlar vasıtasıyla gerçekleştireceği bir dönüşüm etkili ve kalıcı bir dönüşüm olacaktır. Medeniyet, sloganla ihya edilmez; medeniyet, kitapla, kültürle ihya edilir. Sloganla kitleler anlık olarak harekete geçirilir. Ancak kişinin nereden gelip nereye gittiğini fark etmesi ve anlık yönlendirmelere itibar etmemesi için medeniyet referanslarının derinliklerinden beslenmesi gerekir. Medeniyetimizin 14 asırdan fazla bir zamanda ortaya koyduğu birikimden, Anadolu coğrafyasında oluşturulmuş bin yıllık birikim ve kültürden beslenmek, yeni yetişen nesilleri bu birikimle tanıştırmak durumundayız. Gençlerimiz, gelişen teknolojinin hayatımıza soktuğu aygıtların esiri olmamalıdır. Gençlerimiz, elindeki teknolojik imkânları kendisini en iyi şekilde yetiştirebilmek için değerlendirmelidir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u 21 yaşında fethederek Fatih unvanını almıştır. İstanbul’un fethi, genç bir adamın azim, kararlılık ve ön açıcı liderlikle çağ açıp çağ kapatan nitelikte büyük bir başarıya imza atması demektir. Fatih Sultan Mehmet, kişiliği ve başarılarıyla bugünün gençliğinin önündeki rol-model olmalıdır.”
Gönlünde yeni fetihler barındıran gençliğimiz Fatih’i örnek almalıdır
Sultan Fatih’in, gönlünde yeni fetihler barındıran gençliğimizin örnek alması gereken bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Yalçın, “Çok iyi eğitim almış, çağının bütün teknik ve mühendislik bilgisine vâkıf, kitaba ve kütüphaneye âşık, İtalyanca, Latince, Fransızca, Arapça ve Farsça bilen, Avnî mahlasıyla değerli şiirler yazan son derece donanımlı bir hükümdardır. Çağımızın Fatihlerinin de vakti sömüren malayani uğraşılardan bir an önce sıyrılması ve iyi yetişme odaklı; planlı, programlı bir çaba içerisine girmeleri gerekmektedir. Davası olan, davasına layık olur. Davası olan genç, iyi yetişmek ve emsalleri arasında temayüz etmek durumundadır. Davası olan genç himmete muhtaç durumda değil, himmette bulunabilecek durumda olmak durumundadır. Kütahya Şubemizin düzenlediği bu yarışmanın gençlerimizin kitaba ve kültüre yönelmeleri gibi bir güzelliğe vesile olmasını diliyorum. Böyle bir faaliyetin Kütahya’da düzenlenmesini de anlamlı buluyorum. Dünya edebiyatının en büyük şaheserlerinden biri olan seyahatnamenin yazarı Evliya Çelebi’nin şehrinin, Divan şiirinin temelini atan Germiyan Sarayı şairleri Şeyhoğlu Mustafa, Ahmedî, Ahmed-i Dâî, Şeyhî’nin şehrinin belediyesi olan Kütahya Belediye Başkanımızı da, okumaya, kültüre yönelik bu güzel adımı desteklemelerinden ötürü tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Saraçoğlu: medeniyetimiz kitap ve kalem medeniyetidir
Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, kitabın fertlerin ve milletlerin hayatını değiştiren, yenileştiren ve ilerlemelerini sağlayan en önemli vasıtalardan biri olduğunu kaydederek, “Bizi maddi ve manevi yönden üstün kılan bilgiler, kitap sayfaları arasındadır. Okumak kutlu bir eylemdir. Bizim medeniyetimiz kitap medeniyetidir, kalem medeniyetidir” dedi.
Uçan: Yarışmaya 5 bin 388 öğrenci katıldı
Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 No’lu Şube Başkanı Kamil Uçan ise, yarışmaya il genelinden toplam 5 bin 388 öğrencinin katıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Kitap okuma yarışmasında ortaokul öğrencileri iki kategoriye ayrılmıştır. 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz kendi aralarında; 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz kendi aralarında yarıştılar. Lise öğrencilerimiz tek bir kategoride kendi aralarında yarıştılar. Her kategorinin birincisi bisiklet ve Cumhuriyet altını, ikincisine bisiklet ve yarım altın, üçüncüsüne ise bisiklet ve çeyrek altınla ödüllendirildi. Ayrıca her kategoride ilk 20’ye giren tüm öğrencilerimize toplam 60 adet bisiklet hediye ettik.”
Vali Şerif Yılmaz ve Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Genel Başkanı Mehmet Doğan’ın da birer konuşma yaptıkları programın sonunda kitap okuma yarışmasında dereceye giren öğrencileri ödülleri verildi.
.