ARŞİV
Yerel Yönetimleri Medeniyet Değerlerimizle Güçlendirmeliyiz
Sivil Toplum Kuruluş(STK)’larının yerel yönetimlerde, belediyecilik ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde önemli işlevleri ve misyonları vardır. Çünkü STK’lar, yerel yönetimlerin halkla ve toplumun projelerinin yerel yöneticilerle buluşmasına, belediyeler ile işbirliği içinde yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetlerin üretilmesine katkı sağlar, katalizör görevi görür. STK’ların bu rolü paydaşçı belediye anlayışını geliştirir, kentsel siyasetin alanını genişletir. Kentsel siyaset alanı genişlediği içinde sivil toplum örgütleri çeşitlenir, sayıları artar, yerel yönetimler üzerinde etkin ve etkili olurlar. Dolayısıyla STK’ların gelişmesi, yerel yönetimlerde daha etkili olmasıyla birlikte siyasal katılım kanalları genişler, toplumun siyasete katılımına ve ülke yönetimine katkısı olumlu yönde etkilenir. Böylece sivil toplumun yaygınlaşıp gelişmesi ile sağlanan katılım, siyasal olgunluğun gelişmesi ve yerel yönetimin başarı sağlaması ile tüm ülkenin de demokratikleşmesine ciddi katkılar yapacaktır.
STK’lar ile belediyeler işbirliği içerisinde yaşlılara, engellilere, kadınlara ve gençlere yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetleri üretilebilir ve yürütülebilir. Bunun için birlikte tasarlanacak kurslar ve sosyal tesisler kurulabilir. Bunun birçok örneği de son yıllarda ortaya çıkmaya başladı. Biz de Memur-Sen olarak, Keçiören Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Konfederasyonumuz ile belediye birlikte planlayacağı sosyo-kültürel etkinliklerden kamu görevlileri emeklileri ücretsiz yararlanacak. Bu proje ile kamu görevlileri emeklilerinin yaşam memnuniyetini artırmak istiyoruz.
Memur-Sen olarak, kentsel dönüşümün yapılmasını destekliyoruz. Ancak kentsel dönüşümün üst gelir gruplarına rant transfer eden bir yapıya dönüşmesine şiddetle karşıyız. Kentsel dönüşümle yoksul kesimlere konut sağlanmalı, yeşil alanlar artırılmalı, özellikle yaşlılar, çocuklar ve engelliler için yaşanabilir zeminler oluşturulmalıdır. Kentsel dönüşüm yapılırken medeniyet değerlerimiz dikkate alınmalı, komşuluk ilişkilerini güçlendirecek, toplumsal paylaşımı artıracak şekilde yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm halkın hayatını zorlaştıran bir yapıya değil toplumun hayatını kolaylaştıran ve memnuniyetini artıran bir yapıya dönüştürülmelidir.
Yerel Yönetim Hizmetlerinin daha kaliteli sunulabilmesi için sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması çok büyük önem taşıyor. Katılımcı demokrasinin bir gereği olarak tüm paydaşların hizmetlere ortak edilmesi gerekir. Halka hizmet sunan yerel yönetimlerin güçlenmesi, STK’ların birikim ve deneyimlerden yararlanılması ile mümkündür. Bu düşüncelerle yerel yönetimler, belediyecilik ve kentsel dönüşüm hizmetleri konusunda farklı bakış açıları oluşturma noktasında değerli görüşlerini bizden esirgemeyip makaleleriyle katkı sağlayan yazım ve düşün insanlarına teşekkür ediyoruz.