KONFEDERASYON HABERLERİ
YPK KARARI PROTESTO EDİLDİ
YPK KARARI PROTESTO EDİLDİ Eyleme Memur-Sen Genel Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy, Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri H.Bayram Tonbul, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Halil İbrahim Kütük ve sendikalarımızın yönetim kurulu üyeleri yanı sıra dört sendikanın kamu çalışanları katıldı. Hizmet kollarındaki sendikaları temsilen Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya Basın açıklaması yaptı. Genel Başkan Kaya şunları söyledi; DAĞ FARE DOĞURUYOR Yüksek Planlama Kurulu tarafından, 26.09.2008 tarihinde ``KİT`ler de 2008 yılında uygulanacak sözleşmeli personel ücretleri`` ile ilgili karar alınmıştır. Her ne kadar karar Resmi Gazete de yayımlanmak sureti ile yürürlüğe girmemişse de; uygulanması halinde beraberinde birçok sorunu getirecek olup, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde sözleşmeli olarak çalışan, binlerce kamu görevlisinin mağduriyetine sebebiyet verecektir. Biz Memur-Sen Konfederasyonu`na bağlı Toç Bir-Sen, Enerji Bir-Sen, Birlik Haber-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen olarak bulunduğumuz hizmet kollarında Toç Bir-sen hariç, yetkili sendika olmamamıza rağmen, kamu çalışanlarının haklarını en iyi şekilde arama konusundaki mücadelemizi sürdürmekteyiz. Yüksek Planlama Kurulu`nun almış olduğu kararı en hızlı şekilde değerlendirerek, henüz yürürlüğe girmeyen karar hakkındaki tavrımızı netleştirmek istiyoruz. Hükümetin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde çalışan kamu görevlileri de dahil olmak üzere, kamu görevlilerinin birbirleri arasında ücret adalesizliğinin giderilmesi adına yapılan çalışmalara sendikalarımız olarak destek vermekteyiz. Ancak eşit işe eşit ücret politikaları ve ücrette adalet tesis edilmeye çalışılırken, kamu çalışanlarının kendi aralarındaki dengelerin çok iyi korunması ve birtakım haklar verilirken bazılarının mağduriyetine de sebebiyet verilmemesine önemle dikkat edilmeli eşitler arası eşitsizliğe yol açılmamalıdır. Kamuda KİT`lerinde kendi aralarında homojenliği olmayıp aynı unvan grupları arasında sözleşme ücretleri farklılık göstermektedir. Bunun sebebi yönetim kurulu sözleşme ücretlerinin tavan ücretine kadar unvan ve pozisyonlar arasında ücret belirleme yetkisinin olmasıdır. Bu durum da geçmiş yıllarda bazı yönetim kurulları personel lehine skala ayarlaması yaparken bazıları yapmamıştır. Dolayısı ile ayrı unvanlara aynı ek ödemenin yapılması eşitliği değil, eşitsizliği büyütmüştür. Genel idari hizmetlerde çalışan personel bu düzenleme ile sadece denge tazminatı oranında ek ödeme almış ücretlerinde herhangi bir artış sağlanmamıştır.
Eleştirmiş olduğumuz Yüksek Planlama Kurulu Kararı, haksızlık ve eşitsizliklerle doludur.399 sayılı ``Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi Ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname`` ye göre Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan 70 Bin sözleşmeli kamu görevlisi mağdur olacaktır. Kamu çalışanlarının ücretleri arasında büyük eşitsizlikler ve farklar varken, ilgili karar farkının açılması dolayısıyla, çalışanlar arasında daha büyük ücret adaletsizliğine sebebiyet verecek, çalışma barış ve huzuru bozulacaktır.
Kararın yürürlüğe girmesi ile KİT`lerde 399/ II sayılı cetvele tabi olarak çalışan sözleşmeli personeller arasında ki hiyerarşik yapı bozulacak olup, aynı grup içerinde yer alan kamu çalışanlarının çok farklı ücret almalarına sebebiyet verecek, bununla birlikte gruplar arasındaki ücret farklarının da daha fazla açılması meydana gelecektir.
Hiyerarşik yapı içerisinde amir ve üst durumunda bulunan kişilere uygulanacak olan ek ödeme oranının ast durumunda bulunandan daha az olması nedeni ile amirlerin mahiyetindeki çalışanlardan daha az ücret almaları gibi hukuka aykırı bir duruma sebebiyet verilecektir. Bu durum kabul edilemeyeceği gibi ücrette denge ve adalet politikalarına ters düşecektir.
Kaldı ki 399 sayılı KHK 26. maddesinde, ``Temel ücret tutarları, sözleşmeli personelin unvanı, eğitim düzeyi, iş gerekleri, işyeri ve çalışma şartları dikkate alınmak suretiyle teşebbüs ve bağlı ortaklıklarca tespit edilir.
Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar, sözleşmeli personeline unvanları itibarıyla uygulayacakları azami temel ücret miktarlarına ilişkin tekliflerini 15 Kasım tarihine kadar Devlet Personel Başkanlığına gönderirler. Bu teklifler Devlet Personel Başkanlığınca teşebbüs ve bağlı ortaklıklar arasında ücret dengesi ve uygulama birliği sağlamaya yönelik önerilerle birlikte Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulur`` hükmü yer almakla; YPK`nın sözleşmeli personelin ücretlerinin belirlenmesinde adaletsizliğe sebebiyet verecek şekilde, teşebbüs ve bağlı ortakların yetkilerini de sınırlayacak şekli ile almış olduğu karar hukuka aykırıdır.
Resmi Gazete henüz yayımlanmamış olan YPK kararı yürürlüğü girmeden, yanlışa dur demek; Yüksek Planlama Kurulunun almış olduğu bu kararı tekrar gözden geçirmesi ve kamuoyunu bilgilendirilmesi adına yaptığımız bu çalışma ile kamu çalışanlarımızın her zaman yanında olduğumuzu, onlar adına doğabilecek haksızlık, eşitsizlik ve mağduriyetlerinin kesinleşmeden önlem alınması adına yapılan bir çalışmadır. Ayrıca kararın bu şekli ile yürürlüğe girmesi halinde, sendikalarımız tarafından hukuksal girişimlerde bulunulacak. Konfederasyonumuz ve diğer sendikalarımızla yapacağımız istişare neticesinde gerekli sendikal hak arama mücadelemiz devam edecektir.
Önerilerimiz
1.Kamuda adaletsizliği giderecek kamu personel reformunun iş güvencesi ile birlikte derhal çıkarılmalı.
2.Ek ödemeden doğan aksaklıkların giderilmesi için sosyal taraflarla birlikte bir çalışma yapılmalı.
3.Kamuda çok başlılığı ortadan kaldırmak için sözleşmeli personelin ücret zamlarının Bakanlar Kurulu kararı 375 Sayılı KHK`nin ek 3, Maddesinin 9.bendi hükümlerinin değiştirilerek, YPK uygulamasına son verilmeli.
4.Kitlerde sözleşme ücretlerinin aynı unvan ve gruptakiler için standart hale getirilmeli.
5.Meydana gelen huzursuzlukların giderilmesi için Hiyerarşik yapının dikkate alınarak ek ödemeler yeniden gözden geçirilmeli.
Basın açıklamasının sonunda,
Eli kanlı bölücü hainlerin Şemdinli`de bulunan Aktütün Karakoluna ve Diyarbakır`da polisleri taşıyan servis otobüsüne yönelik hain terör saldırılarını şiddetle kınandı. Şehitlerimiz içinde rahmet okundu, 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Daha sonra 4 hizmet kolunun Genel Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri postaneye giderek Başbakan Recep Tayip Erdoğan`a, Maliye Bakanlığına, Devlet Bakanlıklarına, YPK yönetim kuruluna ve DPT Başkanlığına birer mektup gönderdiler.
.