KONFEDERASYON HABERLERİ
YURT DIŞINDAKİ TÜRKLERİN E POSTA İLE OY KULLANABİLMESİNE İMKAN VEREN YASA,KOMİSYONDAN GEÇTİ
YURT DIŞINDAKİ TÜRKLERİN E POSTA İLE OY KULLANABİLMESİNE İMKAN VEREN YASA,KOMİSYONDAN GEÇTİ
TBMM Anayasa Komisyonu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının elektronik ortamda ve mektup yoluyla oy kullanabilmelerine imkan veren kanun tasarısını kabul etti.
İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Komisyonu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun`da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı`nı görüşerek kabul etti. Kabul edilen tasarıya göre yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere Ankara İl Seçim Kurulu`na bağlı Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu oluşturulacak.
İhtiyaç duyulması halinde birden fazla yurt dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu teşkil edilebilecek. Seçmen olup yurt dışında yaşayan vatandaşların adres kayıt sistemindeki bilgilerine dayalı olarak, `Yurt Dışı Seçmen Kütüğü` oluşturulacak. Kurul başkanı, oyunu kullanan seçmene kimlik kartını verirken seçmen, listede adının hizasına imzasını atacak. İmza atamayanların sol elinin başparmağının izi alınacak. Yurt dışında yaşayan seçmenler, mektup, elektronik oylama veya gümrük kapılarında oy kullanma yöntemlerinden ancak biriyle oy verebilecek. Yabancı ülkenin durumuna göre hangi yöntemle oy kullanılacağı Dışişleri Bakanlığı`nın görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek. Seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy verebilecek. Yurt dışında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında seçim propagandası yapılamayacak. Mektupların gönderilmesi ve güvenliğine ilişkin usul ve esaslar, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü`nün görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek.
Posta giderleri Yüksek Seçim Kurulu tarafından karşılanacak. Yüksek Seçim Kurulu, özel olarak imal ettirdiği oy pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu`na gönderecek. Yurt dışındaki seçmenler, kimlik numaralarını yazarak internetten de oy kullanabilecekler. Seçmenler, seçimin yapılacağı tarihten geriye doğru 30 gün öncesine kadar belirlenen süre içinde başlamak üzere seçim günü saat 17.00`ye kadar elektronik ortamda oy kullanabilecekler.
Tasarı ayrıca, seçimlerde parmak boyanması uygulamasına son verilmesini öngörüyor. Seçimlerde seçmenler kimlik numaralarını bildirerek oylarını kullanacaklar. Tasarıya eklenen düzenlemeye göre YSK, seçmenleri re`sen seçmen kütüğüne kaydetme yetkisine sahip olacak. Böylece YSK, TUİK tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinden yararlanarak kendiliğinden seçmen kayıtlarını yenileyebilecek.
Bu arada TBMM Anayasa Komisyonu üyesi bazı milletvekilleri, yurt dışında emekli olan bazı Türk vatandaşlarının uzun süre Türkiye`de ikamet ettiklerine işaret ederek, tasarıya bunların Türkiye`de oy kullanabilmeleri yönünde bir düzenleme eklenmesini istedi. Görüşmelere katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bu konuda bir çalışma yapılabileceğini belirterek, tasarının Genel Kurul`daki görüşmeleri sırasında bir önergeyle bu düzenlemenin tasarıya eklenebileceğini ifade etti. Komisyonda, seçimde görev yapan sandık görevlilerine verilen yevmiyenin artırılması konusu da tartışıldı. YSK Başkanı Muammer Aydın, yevmiyenin 20 YTL civarında olduğuna işaret ederek, seçimlerde sandık görevlisi bulmakta zorlandıklarını açıkladı. Komisyon, daha önce 600 gösterge rakamı üzerinden belirlenen sandık görevlilerinin yevmiyelerinin bin 200 gösterge rakamı üzerinden belirlenmesini benimserken, Çiçek bu konunun Maliye Bakanı ile yapılacak görüşmelerden sonra Genel Kurul`da netleştirilmesi gerektiğini söyledi.
.