KONFEDERASYON HABERLERİ
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Yargı Kararları ve Hukuki Tartışmalar Sempozyumu Tamamlandı
Memur-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Yargı Kararları ve Hukuki Tartışmalar Sempozyumu tamamlandı.
Ankara Kızılcahamam’da 10 Ocak Cuma günü yapılan açılışla başlayan 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Yargı Kararları ve Hukuki Tartışmalar Sempozyumu hafta sonu gerçekleştirilen 5 oturumun ardından sona erdi.
Sempozyumun ikinci gününde 4688 sayılı Kanun’a ilişkin kararların ele alındığı ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Doç. Dr. Seracettin Göktaş’ın başkanlığını yaptığı “4688 sayılı Kanun’a İlişkin Kararların Değerlendirilmesi” başlıklı oturumda; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, “Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemelerinin 4688 sayılı Kanun’a İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi” başlığı altında adli yargı kararlarını ele alırken; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Saygın “Danıştay ve Bölge İdare Mahkemelerinin 4688 sayılı Kanun’a İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi” başlığında idari yargı kararları bağlamında bildirilerini sundu. Oturum, katılımcıların yaptığı değerlendirmeler ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Başkanlığını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun yaptığı ikinci oturumda “Sendikal Örgütlenme Özgürlüğü” konusu değerlendirildi. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cavit Demiral, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Bodur ve Eğitim Bir-Sen Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale tarafından gerçekleştirilen sunumlarda uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk ile Türkiye’deki uygulamalar bakımından örgütlenme özgürlüğü ele alındı. Soru cevap kısmının ardından oturum sona erdi.
Sendikal güvencelere ilişkin görüşlerin sunulduğu ve başkanlığını Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul’un yaptığı oturumda; Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Sayın Gökhan Yılmaz, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Erdoğan, ve Enerji Bir-Sen Avukatı Yavuz Tunca bildirilerini sundu. 4688 sayılı Kanun itibariyle sendikal güveceler konusunun mevcut uygulamalar ve ILO normları çerçevesinde ela alındığı oturum sorulara verilen cevaplar ve değerlendirmelerle sona erdi.
Sempozyumun üçüncü günü “Toplu Sözleşme Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları” konulu oturum ile başladı. Başkanlığını Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu’nun yaptığı dördüncü oturumda; Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Başbuğ, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Astarlı ve Memur-Sen Hukuk Müşaviri Av. Ahmet Günenç bildirilerini sundu. Yapılan sunumlarda Toplu Sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, sosyal haklar ve sosyal diyalog mekanizmaları, toplu sözleşmenin hukuki statüsü ile toplu sözleşme hükümlerinin uygulanması sürecinde yaşanan sorunlar değerlendirildi. Oturum soruların cevaplanmasıyla sona erdi.
Sempozyumun “Toplu Sözleşme ve Yararlanma” konulu beşinci ve son oturumuna Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız Başkanlık etti. Toplu sözleşmenin özerkliği, toplu sözleşmenin tarafları ve işleyişi, dayanışma aidatı, toplu sözleşmenin hukuki niteliği, güvencesi ve uygulama sorunlarının ele alındığı oturumda, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çağlayan, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Canikoğlu, İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu ve Sağlık-Sen Hukuk Müşaviri Av. Özlem Titrek Yıldırım bildirilerini sundu. Oturum soruların cevaplanması ve yapılan değerlendirmelerle sona erdi.
Sunulan bildirilerin ardından hediye takdimi ile devam eden program çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.