KONFEDERASYON HABERLERİ

Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Kongresi Tamamlandı
Memur-Sen ev sahipliğinde 41 ülkeden 50 konfederasyon 3 uluslararası örgüt ve 200 sendikacının katılımıyla düzenlenen Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Kongresi tamamlandı.
Kongrenin ikinci günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın programa katılımıyla başladı. Gerçekleştirilen kongrenin çalışma hayatı ve uluslararası deneyimlerin paylaşılmasın noktasında önemli sonuçlar doğuracağını söyleyen Bakan Işıkhan, “Dijital çağ ile hayatımızdaki neredeyse her kavramın değiştiği ve dönüştüğü bir süreci hep birlikte tecrübe ediyoruz. Emek, alın teri, üretim ve sosyal adalet gibi tüm insanlığın ortak değeri olan bu kavramlar; insanlık tarihinde uluslararası sınırların da üzerinde müstesna bir yer teşkil etmektedir. Sosyal adaletin teminatı olan sosyal devlet anlayışımızın da temel ilkelerini oluşturan bu bakış açısı, özellikle son 23 yıldır Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki ekonomik ve sosyal kalkınma hamlelerimizin ana motivasyon kaynağı olmuştur” ifadelerini kullandı.
Memur-Sen’in uluslararası normlara uyan bir anlayışla sendikacılık faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Vedat Işıkhan, Memur-Sen’in kurulduğu günden bu yana ülkemizde de milli iradeden yana ortaya koyduğu onurlu duruşuyla, sendikal hakların gelişmesine önemli katkılar sağladığı gibi Türkiye’nin demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusundaki mücadelesine de öncülük yaptığını söyledi.
“Çalışma hayatında uluslararası mutabakat önemli”
Sendikaların sorunların çözümü noktasında en önemli sosyal paydaş olduğuna dikkat çeken Vedat Işıkhan, “Bugün artık sadece önündeki birkaç yılın hesabını yapan değil, önündeki yüzyıllık süreci görüp, hedeflerini buna göre belirleyen bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bu noktada, özellikle çalışma hayatı alanında; sadece ulusal değil, uluslararası mutabakatın da ehemmiyetini özellikle vurgulamak isterim. Bugünün küresel atmosferinde, dünyanın birçok ülkesini bir araya getiren; alın teri, emek ve sosyal adalet kavramlarının, insanlığın ortak geleceği adına önemli roller oynayacağına inanıyorum. Özellikle 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 1 buçuk yıldır had safhaya çıkan terör devleti Soykırımcı İsrail’in katliamlarıyla birlikte, etraflı bir tanıma ihtiyaç duyan hak ve adalet kavramlarının yeniden tesisine öncülük edecek her mecrada varlık göstermek için çalışmaya devam edeceğiz. İçerisinde bulunduğumuz yeni çağın sunduğu tüm imkanları, başta çalışma hayatı olmak üzere her alana entegre ederken, insan yaşamına bir tehdit değil aksine bir fırsat oluşturması için gereken önlemleri almayı da ihmal etmeyeceğiz. Önümüzdeki günlerde hep birlikte kutlayacağımız; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüzü şimdiden tebrik ediyorum” dedi.
Ali Yalçın: Adil bölüşüm için durmamalıyız
Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise dijitalleşmenin getirdiği sorumluluklar ile Türkiye’nin emek dünyasının beklentilerine ilişkin adımlar attığını belirterek platform işçilerinden dezavantajlı kesimlerin istihdamına kadar atılan tüm adımların oldukça kıymetli olduğuna dikkat çekti. Sadece kamuda istihdam edilen engelli memur sayısının 2002 yılından günümüze 12 kat artarak 70 bini aştığını hatırlatan Yalçın, “Sözleşmeli Kamu Görevlilerinin kadroya geçirilmesi, kamuda görevli taşeronların güvenceye kavuşturularak, kadroya alınması gibi önemli adımlar atıldı, geriye baktığımızda.1 Mayıs’ın Emek Dayanışma Günü ardından 2009’da Resmî tatil ilan edilmesi; bunlar çok önemli adımlar. ILC Uzmanlık eğitimlerini ÇASGEM ile gerçekleştirdik. Sayın Bakana, ortak çalışma ve sosyal diyaloğa verdiği önem için teşekkür ediyorum. Daha fazla eğitim, güvence ve adil bölüşüm için durmamalıyız. Evet dijitalleşme fırsatlar da sunuyor; Uzaktan çalışma, e-ticaret KOBİ’lere kapı açtı. Ama bu fırsatlar adil mekanizmayla geniş kitlelerle buluşmalı” şeklinde konuştu.
Yalçın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Emek bir algoritmayla ölçülemez, insan onuru servetle tartılamaz. Yüzde 99’un alın teriyle kurulan dünya yine yüzde 99’un olmalı! Gelin, emeğin sesini dijital çağda yükseltelim! Filistin’deki işçiden Türkiye’deki memura, Afrika’daki maden işçisinden, Asya’daki tekstil emekçisinden Avrupa’daki mavi yakalıya hepimiz aynı mücadelenin içindeyiz. Yaşasın emek, yaşasın dayanışma.”
Konuşmaların ardından ADS Genel Sekreteri Roland Herman Ignacio moderatörlüğünde başlayan “Dijitalleşmenin Sendikal Yapılara Etkisi ve Dönüşümü” konulu panelde Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hamza Öksüz, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mesut Öner, ve USI Yürütme Kurulu Üyesi Sandra Susana Felix Salgado sunumlarını gerçekleştirdiler.
Panelin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Kongresi tamamlandı.