KONFEDERASYON HABERLERİ
ANAYASA PLATFORMU`NUN VATANDAŞ TOPLANTILARI SÜRÜYOR
Memur-Sen ve TOBB`un da aralarında bulunduğu Anayasa Platformu`nun vatandaş toplantıları sürüyor. İlk toplantısını Ankara`da gerçekleştiren platformun ikinci toplantısı, Konya`da yapıldı. Toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri, Anayasa Platformu ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.Platform adına konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yıllardır yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bütün siyasi partilerin yeni anayasa konusunda anlaştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ``Ben yeni anayasa yapılması konusunda umutluyum. Çünkü Meclis`te bu irade mevcut`` diye konuştu.
GÜNDOĞDU: ANAYASA YAPIM SÜRECİNE KATILIMI ÖNEMSİYORUZ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Memur-Sen olarak biz yeni anayasa hazırlanmasına yönelik bir çok çalışma gerçekleştirdik. En son yaptığımız çalışma ise Sahadan Yeni Anayasa`ya isimli araştırmamızla, Uluslararası Anayasa Kongresi oldu. Bu çalışmalardan çıkan en önemli sonuç, anayasanın ilk hükümlerinin mutlaka `insan ve toplum tasavvuru` olması, insanı öncelemesi, temel hak ve özgürlüklerden yana taraf olmasıydı. Vatandaşlarımız yine anketimize verdikleri cevapla, yeni anayasa yapılması gerektiğini belirtirken, bu görevin de mevcut TBMM`nin olduğuna dikkat çekmişlerdi. 24. Dönem TBMM`nin koordinesinde yürütülecek katılım sürecinde, daha önceki çalışmalarımızda ve bu raporda Memur-Sen olarak bizim ortaya koyduğumuz görüşler dahil olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile bireyler tarafından dile getirilen görüşler çerçevesinde TBMM tarafından hazırlanacak ve kabul edilecek Yeni Anayasa metninin onayına sunulması sonrasında bizzat millet tarafından yazılacaktır." şeklinde konuştu.
ÇİÇEK: MİLLETİN DEDİĞİNİ OKUMAK İSTİYORUZ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuşmasında Konya`ya vatandaşları dinlemeye geldiklerinin altını çizerken, ``Anayasa esasen vatandaşın devletten beklentilerinin hukuki şekilde düzenlenmesinden ibarettir`` dedi.
``Herkes bildiğini okuyamayacak. Biz bu defa milletin dediğini okumak istiyoruz`` ifadesini kullanan Çiçek, bütün vatandaşlardan mümkün olan en kısa sürede anayasa konusundaki görüşlerini kendilerine iletmelerini istedi.
Yeni bir anayasa yazmadıklarını, yeni bir anayasa yaptıklarını açıklayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 5 konuda anlaştıklarını söyleyerek bu konuları şöyle aktardı: ``Yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bu yeni anayasayı bu Meclis yapacak. Yeni anayasa Uzlaşma Komisyonu yoluyla yapılacak. Bu işin başkanlığını TBMM Başkanı yapacak ve anayasa görüş birliği içerisinde hazırlanacak.``
İLK TOPLANTI ANKARA`DA YAPILMIŞTI
Anayasa Platformu`nun TEPAV sekretaryasında ``Türkiye Konuşuyor`` sloganıyla organize edilen ``Anayasa Vatandaş Toplantıları``nın ilki, 8 Ocak 2011 Pazar günü Ankara`da yapılmış ve 300`ün üzerinde vatandaş katılmıştı.
Toplantı platform adına TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta Anayasa Platformu`nu oluşturan meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu STK temsilcileri ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bulundu.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek konuşmasında, yeni anayasa çalışmalarını bu yılın sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedeflediklerini belirtirken, anayasanın toplumun, milletin devletinden beklentileri anlamına geldiğini, dolayısıyla toplantıda yapılacak katkıları önemsediklerini ifade etti.
İsteyen vatandaşların görüşlerini ``Serbest Kürsü`` kısmında da dile getirdiği toplantı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TEPAV Direktörü Güven Sak`ın konuşmalarıyla sona erdi. Toplantıya, Memur-Sen adına Genel Sekreter Günay Kaya ile Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy katıldı.
PLATFORM GENİŞLEDİ
Platform TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği,Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Türkiye Noterler Birliğiyle 13 kuruluştan oluşuyordu. Platforma TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, KADER, Türkiye Sakatlar Federasyonu, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV), Başkent Kadın Platformu, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar da katıldı
.