KONFEDERASYON HABERLERİ
`Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu` başladı
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Onursal Başkanı, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Mehmet Akif Ersoy`un bir cemaate, bir meşrebe, bir ülkeye indirilemeyeceğini ifade ederek, “Mehmet Akif Ersoy`un Türkiye`deki mirasına karşı çıkanların, burada onu istismar etmesine de dostlarımızın müsaade etmemesi gerekir” dedi.
Eğitim-Bir-Sen ve ALSAR Vakfı tarafından Tiran’da düzenlenen “Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu”, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim Idrizi, milletvekilleri, Balkan ülkelerinin eğitim sendikaları temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla başladı.
GÜNDOĞDU: AKİF’İN TÜRKİYE’DEKİ MİRASINA KARŞI ÇIKANLARIN, ARNAVUTLUKTA İSTİSMAR EDİLMESİNE MÜSAADE EDİLMEMELİDİR
Sempozyumun açılışında konuşan Ahmet Gündoğdu, Türkiye’de Mehmet Akiflerin çok sevildiğini, bunlardan birinin, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in kurucu genel başkanlarından Mehmet Akif İnan, diğerinin ise milletin ‘mutabakat metni’ni yazan Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyledi.
İki ismin Türkiye’de olağanüstü işler yaptığını belirte Gündoğdu, “Elbette İslam medeniyeti ve Batı uygarlığı arasındaki bu mücadele, insan haklarına önem vermeyen, kendinden olmayanı insan görmeyenlere karşı da her iki Akifimizin duruşlarını görüyoruz. Bu bazen Mehmet Akif Ersoy’un deyimiyle ‘Tek dişi kalmış canavar’ olarak tanımlanıyor, bazen de Mehmet Akif İnan’ın deyimiyle ‘Sırtımızda paslı bir bıçağa’ benzetilerek ortaya konuluyor. Elbette Mehmet Akif Ersoy’u ana yurdunda anmak, Türkiye’nin iki Akifinden birinin sendikası olan Eğitim-Bir-Sen’e çok yakışıyor” şeklinde konuştu.
Sempozyuma emeği geçenleri kutlayan Gündoğdu, şunları kaydetti: “Burada akşamdan beri dostları dinlerken üzüldüğüm bir manzara, Mehmet Akif Ersoy, Türkiye’de Arnavutlar, Türkler, Kürtler, Araplar adına dünya mazlumları adına, ezilmiş herkes adına, esasen ümmet adına bir duruşun sahibiyken, Türkiye’de bu değerleri hedef alan, Türkiye’nin temel dinamiklerini hedef alan bir cemaatin Türkiye’ye zarar verdiği ortamda, burada bu cemaatin mensuplarının Mehmet Akif Ersoy ismiyle, bu ismi de kullanarak iş yaptıklarını görüyoruz. Mehmet Akif Ersoy bir cemaate, bir meşrebe, bir ülkeye indirilemez. Mehmet Akif Ersoy’un Türkiye’deki mirasına karşı çıkanların, burada onu istismar etmesine de dostlarımızın müsaade etmemesi gerekir diye düşünüyorum.”
İDRİZİ: İYİ BİR VATANSEVER
Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim Idrizi, Balkan milletleri arasında Türkiye’ye en çok değer verenlerin Arnavutlar olduğunu ifade ederek, Mehmet Akif Ersoy gibi değerli bir şahsiyeti iki toplumun bugün bir araya getirdiğini söyledi.
Arnavutların Mehmet Akif Ersoy’u bildiğini ama yeteri kadar tanımadığını kaydeden İdrizi, Ersoy’un bilim insanı, hafız ve edebiyatçı özelliklerinin yanında iyi bir vatansever olduğunu vurguladı.
Ersoy’un Arnavutluk’u ve Türkiye’yi temsil ettiğini söyleyen İdrizi, “Düzenlenen bu sempozyum, Mehmet Akif Ersoy’un değerini daha da ön plana çıkaracaktır” diye konuştu.
Büyükelçi Bayraktar: Akif’in Arnavut kültüründe yerini bulması lazım
Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, geçmişte olduğu gibi bugün de mükemmel düzeyde ilişkileri bulunan Arnavutluk ve Türk halklarının beş asır boyunca birlikte yaşadığına dikkati çekti. İki ülke adına Mehmet Akif Ersoy gibi değeri paylaşmanın gururunu yaşadığını dile getiren Bayraktar, “Ersoy, milletimize ve medeniyetimize önemli katkılar sunmuştur. Akif’in Arnavut kültüründe de yerini bulması lazım” dedi.
Tiran Valisi Vorbsi: İki millet için de büyük değerler üretti
Tiran Valisi Sadi Vorbsi de, Ersoy’un her iki millet için de büyük değerler ürettiğini, Arnavut kökenli yazarlar ve düşünürler arasında en önemli ismin Mehmet Akif Ersoy olduğunu vurguladı.