KONFEDERASYON HABERLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM TOPLANTISINA KATILDIK
Memur-Sen, 19. Sosyal Politika ve İstihdam faslının açılmasına ilişkin toplantıya katıldı. Memur-Sen`i Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul, Memur-Sen Danışmanı Osman Timurtaş temsil etti.
Avrupa Komisyonu`nun İstihdam ve Sosyal İşlerden Sorumlu Üyesi László Andor başkanlığında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ofisi`nde düzenlenen toplantıya işçi, işveren ve kamu görevlileri Konfederasyonları Genel Başkan ve Yöneticileri yer aldı. Toplantıda Sendika hakları sosyal ve İstihdam politikalarındaki son gelişmeler konuşuldu.
Türkiye`de ki kamu görevlilerinin haklarından ve atılan adımları anlatan Tombul, ``Ben 19. Faslın içeriğine baktığım zaman Türkiye`de Anayasa değişiklikleri olduktan sonra bir hayli gelişmelerin olduğunu gördüm. Bazı eksiklikler olsa da geliştiğini düşünüyorum. 19 faslın açılmasına Türkiye`de ki çalışanlar açısından daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Eğer 19 fasıl açılırsa Türkiye`nin demokratikleşmesi ve insanlarımızın özgürleşmesi daha iyi olacağı kanaatindeyim. Onun için 19. Faslın siyasi argümanlardan arındırılarak yapılması gerekiyor.`` dedi.
Toplantıya kamu sendikaları adına katıldığını söyleyen Hacı Bayram Tombul, şunları söyledi:
``Toplu sözleşmelerde hakem kurulu üyesiydim. Oradaki arkadaşlara haksızlık yapılmaması adına söylüyorum. Orada 8-10 tane madde geçti. Ne kadar noksanları olsada da 2002-2012 yılları arasında toplu görüşmelere katılan sendikalar açısından baktığımız zaman memurların elde etmiş oldukları mali ve sosyal haklar dışındaki haklar yönünde de 42 madde elde etmişiz. Bu sene yapılan toplu sözleşmede tek başına 62 madde elde edilmiş. Tabi ki ilk olmasından dolayı kamu, işveren ve bürokrasi açısından bazı sıkıntılar doğurmuştur ama zaman içerisinde bu sıkıntılar aşılacaktır. Üç konfederasyonun toplu sözleşmeye katılması, bizim istediğimiz bir durum değildir. Kanun yapılırken hükümet ve diğer iki konfederasyonun isteğiyle yapılmıştır."
Kamu`da çalışan memurların grev haklarının olmadığını söyleyen Tombul, ``Bu toplu sözleşme kanununun bir noksanı. Hakem kurulunda 6/5 gibi rakam var. Buda çok demokratik bir yapıyı göstermiyor. Yinede tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye`de sürdürülen bu mücadelenin sonucunda toplu sözleşme hakkı elde edilmiş. Ben bu toplu sözleşme hakkını sosyal diyaloğun sürdürülebilir olması nedeniyle fasılların içerisine bakıldığı zaman bunların birçoğunun Türkiye`nin yaptığı kanaatindeyim. Siyasi unsurlardan arınarak Türkiye`de 19. Faslın bir an önce açılmasının doğru olacağı kanaatindeyim.`` dedi.
9 Mayıs Avrupa günü ile denk gelen bir tarihte toplantının yapılmasının anlamlı olduğunu belirten Lazslo Andor, AB`nin sosyal haklar ve sosyal diyaloğun önemine inandığını ifade ederek, AB müzakere sürecinde fasılların açılışının somut unsurlara dayandığını, 19. Sosyal Politika ve İstihdam faslının açılışı için de kriterlerin bulunduğunu, bunları değerlendirmek ve sosyal tarafların görüşlerini almak için bir araya gelindiğini, 19. Faslın kapsadığı konulara ilişkin AB`nin bazı endişeleri bulunduğunu, şuana kadar yaşanan ilerlemenin mütevazi bir ilerleme olduğunu, özellikle ILO sözleşmelerine uyumun AB için ve fasılların açılışı için önem arz ettiğini söyledi.
.