KONFEDERASYON HABERLERİ
``Çaykur, Bölgenin Lokomotif Kuruluşu``
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Çaykur’un bölgenin lokomotif kuruluşu olduğunu söyledi.
İstişare toplantıları kapsamında Doğu Karadeniz’e gelen Tonbul, Artvin Kemalpaşa Çay Fabrikası ve Rize Memur-Sen İl Temsilciliğini ziyaret etti. Ziyarette Genel Başkan Yardımcısı Cemil Şentürk, Doğu Karadeniz Şube Başkanı Zeki Karaoğlu, Artvin İl Başkanı Süleyman Yılmaz ve Rize’deki sendikaların temsilcileri hazır bulundu.
‘’ÇAY, BÖLGE HALKININ EN ÖNEMLİ UNSURU’’
Çaykur’un her geçen gün ivme kazandığını ifade eden Tonbul,’’ Çaykur bölgenin lokomotifi kuruluşu. Türkiye çay ekimi ve üretiminin tamamı bu bölgede yapılıyor. Çay tüketiminde dünyada 4. sırada yer alıyoruz. Bizim çayımız, bu yüzden stratejik önemi olan tarımsal ürünlerimizden birisidir. Artvin, Rize ve Trabzon çayının kalitesi de bu anlamda önemli. Bu illerde yıllık 1.2 milyon tonluk üretim yapılıyor. Çay, bölge halkının ve bölge sanayisinin en önemli unsuru’’ diye konuştu.
‘’ MOTİVASYONU ARTIRACAK ADIMLAR ATILMALI’’
Çaykur’da çalışma şartlarının zorluğuna da değinen Tonbul şöyle devam etti:’’ Çaykur’daki çalışma şartlarının oldukça güç olduğunu biliyorum. Personel var gücüyle çalışıyor. Cumartesi, Pazar bile çalışılıyor. Hafta sonu Fabrika Müdürü ve Müdür Muavini fabrikada olmak zorunda. Üretim dönemlerinde, mesaiye geliş gidişlerin dışına çıkılıyor. Yoğun bir çalışma temposu içinde olan personele, motivasyonu ve verimi artıracak adımlar atılmalı ‘’ dedi.
‘’NÖBETÇİ MEMURLUK TARİH OLUYOR’’
Nöbetçi memurluk uygulamasının Çaykur’daki çalışan personelin en büyük sorunu olduğunu dile getiren Tonbul, ‘’1966 yılında yürürlüğe konulan ve Nöbetçi memurluğu düzenleyen 711 sayılı Kanun Memur-Sen ve Enerji Bir-Sen’in girişimleriyle ortadan kalkıyor. Yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte Meclis Genel Kurulunda görüşülen Torba Yasa tamamlanarak, nöbetçi memurluk uygulaması tarihe karışacak’’ dedi.
‘’ KORUYUCU GİYİM YARDIMIBİR AN ÖNCE UYGULANMALI’’
Toplu Sözleşme kazanımlarının uygulanması noktasında yaşanan sorunlara da değinen Tonbul, ‘’2014-2015 dönemini kapsayan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, koruyucu giyim yardımı Çaykur’da uygulamaya konulmadı. Toplu Sözleşme Anayasal bir hak, Çaykur bu kazanımı bir an önce uygulamalı’’ diye konuştu.
Kemalpaşa Çay Fabrikası Müdürü Cafer Kefeli ile birlikte fabrikayı gezen Tonbul, çayın, tarladan evlere kadar olan yolculuğunu yerinde gördü.
.