KONFEDERASYON HABERLERİ
Esen, Latin Amerika Ülkelerinde Temaslarda Bulundu
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen Latin Amerika’da temaslarda bulundu. Arjantin, Şili ve Brezilya’da ziyaretlerde bulunan Esen, buradaki sendika yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Emek ve hak mücadelesini dünyanın her yerinde yükseltmeye çalışan Memur-Sen, bu bağlamdaki temaslarını sürdürüyor. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Latin Amerika’da önemli sendika ve konfederasyonların yöneticileri ile görüşerek dünyadaki sendikal mücadele konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Arjantin, Şili ve Brezilya’da ziyaretlerde bulunan Esen, kıtanın büyük sendikalarının yöneticileri ile bir araya gelerek istişarelerde bulundu.
Arjantin’de 19 ülkedeki 86 sendikanın birleşmesinden oluşan CLATE (Confederacion Latinoamericana y del Caribe de Trabajadores Estateles) Genel Başkanı Julio Fuentes ile görüşen Esen, konfederasyonun faaliyetleri ve Amerika’daki sendikal çalışmalar hakkında bilgi aldı. Memur-Sen’in 25 yıllık tarihinden kısaca bahseden Esen, antikapitalist ve antiemperyalist bakış açısında birleştiklerini ifade etti. Daha güçlü bir iletişim ve işbirliği için Başkan Julio Fuentes şahsında CLATE’yi Türkiye’ye beklediklerini ifade eden Esen, emek mücadelesinde beraber çalıştıklarında önemli işler yapılacağını vurguladı.Arjantin’in önemli sivil toplum örgütlerinden olan CTA (Central de Trabajadores de la Argentina) Genel Sekreteri Pablo Michelli ile görüşen Esen Arjantin’deki sendikalar hakkında bilgi aldı. Halkın yüzde 32’sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirten Michelli, Arjantin’de üç farklı kuruluş olduğunu ama genel konularda birlikte hareket ettiklerini ifade etti. Ekonominin yüzde 50’sinin kayıt dışı olduğunu söyleyen Michelli işsizlik oranının ise yüzde 11 olduğunu belirtti. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen ise Arjantin gibi ülkelerde sendikaların ve sendikalaşmanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Dünyada sarsılmakta olan ekonomik dengeler karşısında sendikaların işbirliğine vurgu yapan Esen ortak çalışmalarda beraber olmayı ümit ettiklerini belirtti. CTA Genel Sekreter’i Türkiye’den ilk kez bir sendikal kuruluş ile bir araya geldiklerini ve çok mutlu olduklarını belirttiler.
Memur-Sen’in Görüşleri Bizim İçin Önemli
Şili’de de temaslarını sürdüren Mehmet Emin Esen, burada CUT (Central Unitaria de Trabajadores) yöneticileri ile bir araya geldi. CUT Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tamara Munoz Valenzuela, CUT Kadın Kolları Başkanı Julia Requena Castillo ve yönetici Jode Manuel Diaz Zavala ile görüştü.
Şili’nin en eski sendikası olan CUT yöneticileri Sendikacılık anlamında Memur-Sen’in ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 44 yıl önce yaşanan askeri darbenin izlerinin hissedildiği Şili’de de sendikacılığın önemine vurgu yapan Esen, ortak çalışmalarla emek ve hak mücadelesinin birliktelik ile yapılması gerektiğini söyledi.Şili’nin bir diğer önemli emek örgütü olan CAT (Central Autonoma De Trabajadores) Genel Sekreteri Oscar Olivos Madariaga ile de görüşen Esen, Şili’deki sendikal çalışmalar hakkında bilgi aldı. Memur-Sen’in tecrübelerinden de bahseden Esen, küreselleşen dünyada emeğin de küresel bir biçimde savunulması gerektiğini vurguladı.
Dayanışmayı Önemsiyoruz
Esen, "Sendikal dayanışmaya, ülkeler arasındaki güçlü olanın zayıf olana baskısı yerine, karşılıklı dayanışma ve işbirliği çerçevesinde eşit bir ilişki olarak bakıyoruz. MEMUR-SEN olarak sendikal ilişkilerde önde olmak yerine yan yana yürümek ve tecrübelerimizi karşılıklı paylaşmak ana ilkemizdir" dedi.
Brezilya’daki Sendikal Çalışmalar
Brezilya’da ise UGT (Uniro Geral Dos Trabajadores) Genel Başkanı Ricardo Patah ve sendika yöneticileri ile bir araya gelen Esen burada Memur-Sen ve Türkiye’deki sendikal çalışmalar hakkında bilgi verdi. Latin Amerika’nın sendikal tecrübesinden faydalanmak için orada bulunduklarını söyleyen Esen, uluslar arası çalışmaların emek mücadelesinde önemli olduğu söyledi.
Esen, "Sadece ücret sendikacılığı yapmak, uzlaşmaya kapalı olmak ve tüm dünyada yaşanan değişimleri ıskalamak sendikacılığı geriletir. Bu nedenle Memur-Sen olarak sendikal anlayışımız üyelerine hizmet üreten, sosyal diyaloğu esas alan, söz karar ve yetkinin üyesinde olduğu bilinciyle hareket eden, yeniliklere açık olan, uluslararası çalışma standartlarının uygulanmasını esas alan bir sendikacılıktır” şeklinde konuştu.
Ricardo Patah ise, bu türden bir iletşimin önemini vurguladı; tecrübe alışverişinin, ekonominin gittikçe küreselleştiği bir dönemde uluslararası sendikal eylemleri güçlendireceğini ifade etti.Brezilya’daki temasları sırasında Latin Amerika’nın en büyük sendikalarından olan SECSP (Sindicato Dos Comerciarios ) Genel Başkanı Edson Ramos ve yöneticiler ile bir araya gelen Esen, Latin Amerika’daki sendikal mücadele ile Türkiye’deki sendikal mücadelenin ortak paydalarının olduğunu ve tecrübe alışverişinin emeği yücelteceğini ifade etti.
Brezilya’nın önemli işçi sendikalarından SIEMACO Genel Başkanı José Moacyr Malvino Pereira ve yöneticiler ile görüşen Esen, Brezilya’daki sendikal çalışmalar ile ilgili bilgi aldı. Latin Amerika’daki temaslarında ayrıca Meksikalı sendikacılar ile de bir araya gelen Esen, kıtadaki sendikal çalışmaları da takip etti. Emeğin ve adaletin korunması için sendikaların işbirliği içinde olması gerektiğini ifade eden Esen, ortak çalışmaların olumlu katkılarını da en kısa zamanda göreceklerini ümit ettiklerini söyledi.