KONFEDERASYON HABERLERİ
Esen, Şili'de CUT'un 30'ncu Kuruluş Yıldönümü Programına Katıldı
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Şili'nin en büyük konfederasyonu olan Şili Çalışanlar Birliği Konfederasyonu'nun (CUT) 30'ncu kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen programa katıldı. Esen programda, "Türkiye'nin Göç Durumu" konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Şili'nin en büyük konfederasyonu olan Şili Çalışanlar Birliği Konfederasyonu'nun (CUT), 30'ncu kuruluş yıldönümü vesilesiyle uluslararası emek hareketlerinin temsilcilerinin de katıldığı bir program düzenledi. Programa Memur-Sen'i temsilen Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen katıldı.
Brezilya, Arjantin, Kolombiya, İran, İspanya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerden çeşitli emek hareketi temsilcilerinin de katıldığı programda Mehmet Emin Esen, "Türkiye'nin Göç Durumu"na ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye Köprü Görevi Üstleniyor
Genel Başkan Yardımcısı Esen yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğu ve batıdaki bazı Ortadoğu ve Asya ülkeleri arasında çatışmalar ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü ortamda Batı Avrupa'daki refah ve insan hakları standartları ile Avrupa ülkeleri arasında bir köprü işlevi gördüğünü kaydetti.
Türkiye'nin bir çok ülkeden fazla sayıda mülteciye evsahipliği yaptığını aktaran Esen, mültecilerin Türkiye'de ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinden de yararlanabildiğini belirtti.Savaş Başladığı Günden Bu Yana 300 Binden Fazla Bebek Hayata Gözlerini Türkiye’de Açtı
Esen sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şu anda Türk hastanelerinde 1.5 milyon Suriyeli tedavi görüyor ve bugüne kadar 1.2 milyon Suriyeli Türkiye’de ameliyat edildi. Toplamda ise bugüne dek Türk hastanelerinde 34 milyon kez Suriyeli mülteciler için sağlık hizmeti sağlandı. Kamplarda 156 Türk, 109 Suriyeli doktorla birlikte 186 Türk ve 137 Suriyeli sağlık personeli mültecilere hizmet veriyor. Suriye’de savaş başladığı günden bu yana 300 binden fazla bebek hayata gözlerini Türkiye’de açtı. 620 bin Suriyeli mülteci çocuk, eğitimlerine Türkiye’deki devlet okullarında devam ediyor. 222 bin mülteci geçici eğitim merkezlerinde öğrenimine devam ederken, 87 bin mülteci Türkiye’de mesleki eğitim aldı. 2017 yılında yaklasik 7 bin Suriyeli kendi sermayesi ile Türkiye’de iş kurdu, şirketler açtı ve savaş başladıgından bu yana 34 bin Suriyeli’ye Türkiye’de çalışma izni verildi."
Sayısal veri ve grafiklerle Türkiye'nin göç durumuna ilişkin detaylı bilgiler veren Esen, "Savaşın başlangıcından bu yana Türkiye’nin mülteciler için toplam harcaması 31 milyar dolara ulaştı. Yerel yönetim seviyesinde 6.5 milyar dolar, sivil toplum örgütleri seviyesinde ise 1.2 milyar dolar insani yardım toplandı. İnsani yardım ulaştıran kuruluşlar arasında Türk Kızılayı, AFAD ve Türk Diyanet Vakfı da bulunuyor. Türkiye’den Suriye’ye bugüne kadar 39 bin 373 TIR ile insani yardım taşındı. BM’ye ait 18 bin 305 insani yardim TIR’ı Nusaybin, öncüpınar ve Cilvegözü kamplarına ulaştırıldı" ifadelerini kullandı.Suriyelilerin Hayali Bir Gün Ülkelerine Dönmek
Suriyelilerin istedikleri zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçme imkanlarının olduğınu, ancak bir çoğunun hayalinin yeniden ülkesine dönmek olduğunu söyleyen Esen, bu maksatla, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarıyla 400 kilometre kareden fazla güvenli bölgenin oluşturulduğunu, bu sayede, birçok bölge DEAŞ, YPG ve PKK’li teröristlerden temizlenerek bugüne kadar 140 bin cıvarında Suriyeli’nin evlerine dönmelerinin sağlandığını anlattı. Esen, 2016 sonbaharında Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın Cerablus’ta binlerce Suriyeliye hizmet verebilecek kapasitede bir hastane açtığını da sözlerine ekledi.
Memur-Sen Konfederasyonu olarak da mültecilere ve ihtiyaç sahibi bölgelere duyarsız kalmadıklarını, gerekeni maddi, manevi olarak yerine getirmeye çalıştıklarını anlatan Esen, bu kapsamda Memur-Sen'in yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi. Esen, gerek Irak'ta, gerek Suriye'de, Arakan'da, Filistin'de gerekse de diğer bölgelere yardım faaliyetleri gerçekleştirerek insanî bir emek hareketi hüviyeti de üstlendiklerini vurguladı.Esen programın ardından Şili'de faaliyet gösteren radyo organlarının da canlı yayınlarına katılarak emek gündemine dair soruları yanıtladı.
Daha sonra Esen, Şili Çalışanlar Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Barbara Figueroa ile de biraraya geldi ve ikili, Türkiye-Şili ilişkileri ve emek hareketine dönük olarak bir vizyon değerlendirmesi gerçekleştirdi.