KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU: `BÖLGESEL KALKINMA İÇİN ÖNCE ENGELLER KALDIRILMALI`
. 17. EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI / Ş.URFA-2009 "Ekonomik Koordinasyon Kurulu"`nda konuşan Gündoğdu, bölgeler arası kalkınma farklarının iktisadi sorun olduğu kadar aynı zamanda bir milli güvenlik sorunu olduğunu söyleyerek, bölgeler arasındaki gelişme farkını salt bir iktisadi sorun olarak algılamanın doğru teşhis oluşturmayacağını ifade etti. Memur-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, ülkede yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal sorunları çözmenin tek yolunun, demokratikleşme sürecini ivedilikle tamamlamaktan geçtiğini söyledi. Ekonomi yönetiminin geniş tabanlı, ilgili tarafların katılımına açık ve yönetişim esaslı yürütülmesi ilkesi doğrultusunda gelişmeleri bölgesel ve yerel düzeyde takip etmek, sorun ve potansiyelleri ilgili taraflarla istişare etmek ve değerlendirmek amacıyla Şanlıurfa`da gerçekleştirilen 17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ın başkanlığında yapıldı. Toplantıya bazı bakanların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin, merkezi ve yerel kamu idarelerinin, üniversitelerin, özel sektörün, meslek örgütlerinin ve ilgili diğer tarafların temsilcileri katıldı.Toplantıya ayrıca Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan`da Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile birlikte katıldı. Ekonomik Koordinasyon Kurulu`na katılan ve burada bir konuşma yapan Ahmet Gündoğdu, ``Ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyolojik sorunlarının bütünü demokratikleşememeye dayanıyor. Bu çerçevede, Türkiye`nin temel ihtiyacının demokratikleşme olduğunu söyleyebiliriz`` dedi. Demokratikleşme sorunu çözülmeden ekonomik ve sosyal sorunların aşılamayacağını söyleyen Gündoğdu, bunun için atılması gereken ilk adımın, demokrasinin bütün kural ve kurumlarıyla hakim olduğu, tam ve koşulsuz yaşandığı yeni bir Anayasa`yı gecikmeksizin yürürlüğe koymak olduğunu ifade etti. Bütün sorunların çözümünde TBMM`nin merkez olması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, kurtuluş savaşının milli egemenlik düsturuyla zaferle sonuçlandırıldığına dikkat çekti.
* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ın başkanlığında Şanlıurfa`da gerçekleştirilen ``17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı`na katılan ve burada bir konuşma yapan Ahmet Gündoğdu, ``Ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyolojik sorunlarının bütünü demokratikleşememeye dayanıyor. Bu çerçevede, Türkiye`nin temel ihtiyacının demokratikleşme olduğunu söyleyebiliriz`` dedi.
Konuşmasında, bölgesel kalkınma konularını da ele alan Gündoğdu, Türkiye`nin son yıllarda aldığı onca göz kamaştırıcı mesafeye, şehirleşmeden sanayileşmeye pek çok alanda elde ettiği parlak başarıya rağmen bölgeler arası kalkınma farkı ve toplumsal kesimler arası gelir adaleti bakımından aynı başarının yakalanamadığını kaydetti.
Bölgeler arası kalkınma farklarının iktisadi sorun olduğu kadar aynı zamanda bir milli güvenlik sorunu olduğuna da dikkat çeken Gündoğdu, bölgeler arasındaki gelişme farkını salt bir iktisadi sorun olarak algılamanın doğru teşhis oluşturmayacağını ifade etti.
Türkiye`de bir süredir yapılmakta olan bu toplantıların bölgesel kalkınma konusunda yeni ve doğru bir başlangıç sağlayacağına inandığını vurgulayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, daha sonra şunları söyledi:
``Bölgesel, iktisadi ve toplumsal aktörleri, sivil toplum kuruluşlarını, meslek birliklerini sürecin içine katarak çok taraflı ve toplumla organik ilişkiler kurularak oluşturulmak istenen yeni bölgesel kalkınma politikası, günümüzün çağdaş kalkınma politikalarına uygun bir anlayışı temsil etmektedir. Bölgesel dengesizliklerin giderilmesi, sağlıklı bölgesel kalkınma stratejileri açısından son dönemde ortaya çıkan en hayırlı gelişmelerden birisi, kuşkusuz kalkınma ajanslarının kurulmaya başlanmasıdır. Bugünün dünyasında kalkınma ile eş anlamda kabul edilen dengeli bölgesel kalkınmanın önemini oldukça geç fark eden Türkiye`de geç de olsa bu sağlıklı yola girilmiş olmasının memnuniyeti içindeyiz.``
Terörle mücadele için 400 milyar TL harcandığına dikkat çeken Gündoğdu, terörle mücadeleden önce teröre kaynaklık eden sebeplerle mücadeleyi esas alan sosyo-ekonomik tedbirler ile eğitim, kamu idaresi, kamu hizmeti ve ticari ilişkiler eksenli tedbir ve teşvik paketlerinin uygulamaya konulmasını istedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu`nun teklif ettiği uygulamalar ise şunlar:
1-Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP) ile Doğu Anadolu Projesi(DAP), hızla tamamlanmalıdır.
2-Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki sınır illeri başta olmak üzere sınır illerinin ticaret hacmini artırmak amacıyla sınır ticareti uygulamalarının etkinliği ve kapsamı genişletilmelidir.
3-Gençlerin nitelikli iş gücü kapsamında değerlendirilmesini sağlayacak meslek edindirme kurslarının sayısı artırılmalı ve bu kursları tamamlayanların istihdamlarını sağlayacak kamu-özel sektör işbirliği organizasyonlarına zemin hazırlanmalıdır.
4-2009 yılı ÖSS ve SBS`de illerin başarı sıralamasındaki son 10 ilin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri olduğu dikkate alınarak, eğitimde fırsat ve imkan eşitliğinin gereklerinin bu bölgelerde somut olarak uygulanmasına aracılık edecek acil eylem planları hazırlanarak, bu illerin eğitimdeki başarısını arttıracak türden değişimler ivedilikle gerçekleştirilmelidir.
5-Kalkınmada öncelikli bölge kapsamındaki iller, kamu görevlileri tarafından sürgün bölgesi olarak değerlendirilmekten kurtarılmalıdır. Bu itibarla, kalkınmada öncelikli yöre kapsamındaki il veya ilçelerde görev yapan kamu görevlilerine il ve ilçelerin kalkınmışlık düzeylerine ve kalkınmada öncelik derecelerine yönelik olarak Devlet Planlama Teşkilatı tarafından oluşturulan veriler ışığında kalkınmada öncelikli bölge tazminatı verilmeli veya özel hizmet tazminatları ile yan ödemeleri bir kattan az olmamak üzere artırımlı olarak ödenmelidir.
6-Bu bölgede bulunan üniversitelerin kalitesi yükseltilerek Ortadoğu ve Kafkas ülkeleri öğrencileri için cazip hale getirilmelidir. Yine bölgede vakıf ve özel üniversite kurulması teşvik edilmelidir.
7-Eğitim alanındaki bu projenin benzerini sağlık alanında daha kolay ve kısa sürede gerçekleştirmek mümkündür. Bölgedeki sağlık kuruluşlarına yapılacak yatırımlarla bölge ülkelerinin halklarının sağlık hizmetlerini de karşılayacak standartlara çıkarılmalıdır. Eğitim ve sağlık alanındaki bu yatırımlar bölgesel kalkınmanın yanında bölgesel barışı da olumlu yönde etkileyecektir.
8-Mesleki eğitim genelde DAP ve GAP`a özelde ise il ve ilçelerin ekonomik zenginliklerine göre yeniden yapılandırılmalı, gereksiz bölümler kapatılmalı, ihtiyaç duyulacak alanlarda yeni bölümler açılmalıdır.
9-Bölgenin coğrafyasıyla uyumlu ekonomik getirisi yüksek üretim alanlarından olan badem, ceviz ve fıstık üretimi teşvik edilmeli, uluslar arası bir marka olması için gerekli çalışmalar yürütülmelidir.
10-Doğu ve Güneydoğu Anadolu`da yer alan illerimizin taşıdığı turizm potansiyeli harekete geçirilmelidir.
Toplantıyı, muhabirlerin yanısıra yakından takip eden ulusal gazetelerin köşe yazarları, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ın Başkanlığında Şanlıurfa`da gerçekleştirilen ve 8 Bakan`ın katıldığı ``17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı`` notlarını köşelerine taşıyarak, toplantının önemine vurgu yaptılar...
Türkiye Gazetesi Yazarı Nuri Elibol`da, "Urfa`dan İzlenimler" başlığıyla edindiği toplantı ile ilgili izlenimlerine köşesinde geniş bir şekilde yer verdi…
DETAY İÇİN TIKLAYINIZ
.