KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU: DEMOKRATİKLEŞEMEDİĞİMİZ İÇİN EKMEĞİMİZİ YETERİNCE BÜYÜTEMİYORUZ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ``Demokratikleşemediğimiz için ekmeğimizi yeterince büyütemiyoruz. Dolayısıyla özgürlük alanlarımız genişleyemiyor. Bunun için Türkiye`nin tamamını kucaklayacak sivil bir anayasaya ihtiyaç var`` dedi.
Gündoğdu, Giresun`da düzenlediği basın toplantısında, özelde üyelerinin özlük haklarını, genelde ise Türkiye`nin ve insanların geleceğini dert edinerek sendikacılık yaptıklarını söyledi. Çalışma hayatı ve Türkiye`nin demokratikleşememe boyutu ile sıkıntılarının olduğunu kaydeden Gündoğdu, ``Birbirlerini etkileyen iki kavram. Demokratikleşemediğimiz için ekmeğimizi yeterince büyütemiyoruz. Ekmeğimizi yeterince büyütemediğimiz için özgürlük alanlarımız genişleyemiyor ve ülkemiz demokratikleşemiyor. Bunun için Türkiye`nin tamamını kucaklayacak sivil bir anayasaya ihtiyacı var`` şeklinde konuştu.
``Öteki oluşturmadan, devlete göre insanı dizayn etme modundan insana göre devleti dizayn etme moduna geçecek kuşatıcı ve milletin mutabakat metni olacak bir anayasa ihtiyacı zarureti var. Gelinen noktada bunun bu Meclis ile çok zor olduğunu gördük`` diyen Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
``Çünkü Meclis`teki siyasi partilerimiz yapılana göre değil, yapana göre davranmaya devam ettiği için, bazen kendi geçmişlerini de unutarak, yapana kızgınlıkları dolayısıyla dün beyaz dediklerine, dün doğru dediklerine bugün kara diyebiliyorlar, yanlış diyebiliyorlar. Ana muhalefet partisinin 1990`lı yıllarda hazırladığı anayasa raporuna bakmamız, bu ifadelerinin doğruluğunu görmemiz için yeterli. O zaman yeni anayasa ihtiyacını karşılamak için hazırlanan rapordaki demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, yasama, yürütme, yargı, kuvvetler ayrılığı ilkesinin somut altının çizilmesi gibi veriler Türkiye`ye o günkü bakışlarının güzelliğini; bugünse, onu yansıtan bir paketin her bir maddesine nasıl tahammülsüz olduklarını gösterir.``
* EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİN YARGIÇLAR TARAFINDAN ENGELLENMEMESİ LAZIM
Anayasada tanımı olan demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti kavramlarında laikliğin tanımının yapılması şartıyla bu kavramların yürürlükte olmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Gündoğdu, ``Eğitimde fırsat eşitliğinin yargıçlar tarafından engellenmemesi lazım. İnanç, ifade ve yaşam hürriyetinin darbeciler eliyle engellenmemesi lazım. Biz bu paketi yüzlerce eksikliğine rağmen hangi maddesi lüzumsuz sorusuyla araştırmaya tabi tutuyoruz ve cevap olarak görüyoruz ki, hiçbir maddesi lüzumsuz değil. İlk kez kadınlara, çocuklara engellilere pozitif ayrımcılık geliyor. İlk kez anayasaya bireysel müracaat etme hakkı tanınıyor. YAŞ kararları hukuka kapalıyken, şimdi hukuka açılıyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun meslekten çıkarma kararları ilk kez yargıya açılıyor. Bu paketle ilk kez anayasada toplu sözleşme hakkı yer almış olacak. Türkiye adına önemsediğimiz en önemli madde, Kenan Paşa ve avanesini korumak için anayasamıza koyulan geçici 15. maddedir. Bu madde esasen bugünkü balyoz planları gibi her türlü demokrasiyi ıslatma planlarının da güvencesini oluşturuyor, bu ülkenin değerleriyle kavgalı olan kişilere. İşte bu maddenin anayasadan çıkarılacak olması da demokratik Türkiye adına Türkiye`nin belki de son 30 yılının en önemli girişimi olacaktır`` değerlendirmesinde bulundu.
* BİRLİKTELİĞİMİZ HORON HALKASI GİBİDİR
Gündoğdu, daha sonra Trabzon`un Beşikdüzü İlçesi`ne geçip, bir süre önce geçirdiği trafik kazasında vefat eden Eğitim-Bir-Sen üyesi Yüksel Yanar`ın ailesini ziyaret ederek, başsağlığı diledi.
Memur-Sen Trabzon İl Temsilcisi Mehmet Kazancı, Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Arslan Balta, Şube Kadınlar Komisyonu Başkanı Nuran Yanık, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Bekir Güngör, Vedat Uzuner, Hüseyin Kültür ve Mehmet Kara, Beşikdüzü İlçe Temsilcisi Olgun Yayla, Vakfıkebir İlçe Temsilcisi Ahmet Üçüncü ve Çarşıbaşı İlçe Temsilcisi Hakan Berber ile çok sayıda İlçe Yönetim Kurulu Üyesinin katıldığı ziyarette konuşan Ahmet Gündoğdu, aileye başsağlığı dileklerini iletti.
Gündoğdu, ferdi kaza sigortası kapsamında aileye yapılacak ödeme ile ilgili belgelerin ivedilikle hazırlanarak Genel Merkez`e gönderilmesini istedi.
Ahmet Gündoğdu, ziyaretten sora Beşikdüzü Öğretmenevi Sosyal Tesisleri`nde Şube ve İlçe yöneticileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemeğin ardından bir konuşma yapan Gündoğdu, şunları söyledi:
``Biz bu hükümetten önce ne isek yine aynıyız. Ülke meseleleri konusunda öngördüğümüz çözüm önerileri yine aynıdır. Hükümet, bizim düşündüğümüz gibi birtakım çalışmalar yapıyorsa, buna da karşı çıkacak halimiz yok ya. Hükümet darbe ürünü bir anayasayı değiştirmek için bir çalışma yapıyor, bunu elbette desteklemeliyiz. Ama bu desteğimiz var diye kimse bizden haklı taleplerimizi eksiltmemizi beklemesin.``
``Birlikteliğimiz bir horon halkası gibidir. Kol kola omuz omuza olmaktan güç alıyoruz`` diyen Gündoğdu, ``Bunun yanında örgütlenerek elde ettiğimiz gücü, üyelerimizin sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için işe koşmalıyız. Bunun mücadelesini veriyoruz. Ayrıca mitingler yoluyla ulusal ve uluslararası ses getirecek çalışmalar yapıyor, ezilen mazlumların sesini dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Kongre ve konferanslar yoluyla da ülkemizin eğitim ve demokratik alanlarda kaydedeceği gelişmelere katkıda bulunuyoruz`` şeklinde konuştu.
.