KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, DEPREMZEDELERLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLERİ BAKAN DİNÇER`LE GÖRÜŞTÜ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu Van`da meydana gelen deprem sonrası yapılması gereken hususlar hakkında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer`le bir görüşme yaparak, konuyla ilgili talepleri sundu.
* Heyet olarak Salı ve Çarşamba boyunca deprem bölgesinde incelemelerde bulunduklarını belirten Gündoğdu, gözlemleri üzerine ``Van İçin Yardım Zamanı`` adıyla konfederasyon olarak bir kampanya başlattıklarını hatırlattı.
Genel Başkan Gündoğdu, evi yıkılanların tamamının konteynıra kavuşturulmasını, hayatını kaybeden ve ağır yaralananlara 10 bin TL yardımda bulunulmasını, adaylık ve süre şartı aranmaksızın herkesin eş ve çocuklarına emekli aylığı bağlanmasını istedi.
Van`a yapılacak 800 öğretmen atamasının yerinde bir adım olduğunu, ancak yeterli olmadığını vurgulayan Gündoğdu, öğretmen açığının yeni kadro ihdas edilmek ve atama işlemleri yapılmak suretiyle giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İkamet ettiği evi kullanılamayacak ölçüde hasar görmüş ya da yıkılmış öğretmenler ve eğitim çalışanları için TOKİ vasıtasıyla süratle kalıcı konut inşasına başlanmasını talep eden Gündoğdu, ``Bu zaman zarfında ise öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarımızın barınma ihtiyaçları bölgede bulunan ve boş olan kamu lojmanlarının bedelsiz tahsisi, oturulabilir özel mülkiyete tabi konutlar için kira yardımı yapılması ve bölgenin iklim koşullarına göre tasarlanmış tam donanımlı prefabrik konutların tahsisi gibi yöntemlerle çözümlenmelidir`` dedi.
Deprem felaketine maruz kalan kişilerde fiziksel bir yaralanma olmasa bile, geçici duygusal ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
``Deprem gibi büyük bir felaket yaşayan, özellikle de aile fertlerinden ya da yakınlarından birilerini kaybeden, kendisi ya da yakını uzun bir tedavi süreci geçiren bu insanların uğramış oldukları şok, sarsıntı, üzüntü ve keder halinin normale dönmesinin uzun zaman aldığı, hatta bazı durumlarda psikolojik destek almak zorunda kaldığı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Depremden dolayı yakın çalışma arkadaşlarını kaybeden öğretmenlerimizin ve diğer eğitim çalışanları, yaşanılanları ve kayıpları hatırlatan anılar ve bunların verdiği acılarla karşı karşıyadır. Bu nedenledir ki, deprem felaketine maruz kalan bölgelerde görev yapan öğretmenlerimize ve eğitim çalışanlarına yer değiştirme hakkı tanınmalı ve atamaları Şubat 2012 döneminden önce gerçekleştirilmelidir. Bu vesileyle aynı imkânın terör örgütü tarafından kaçırılan veya görev yaptıkları köy, ilçe merkezi gibi yerlerde terör saldırılarına maruz kalan öğretmen ve eğitim çalışanlarımıza da tanınması yerinde olacaktır.``
Hayatını kaybeden 68 öğretmenden en az 42`sinin aday memurluk sürecini henüz tamamlamadığı bilgisini aldıklarını ifade eden Ahmet Gündoğdu, ``Bu öğretmenlerimiz henüz çalışma hayatlarının başında, daha önceden sigortalılığı bulunmayan, aday memurluk sürecini dahi tamamlamamış oldukları için 5510 sayılı Kanun`un 32. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereği en az 1800 gün malullük-yaşlılık-ölüm sigortası primi bildirilmemiş olduğu için, 5510 sayılı Kanun`a göre hak sahiplerine tanınan ölüm aylığı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma gibi haklardan faydalanamamaktadır. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Yine 632 sayılı KHK öncesinden sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilirken, KPSS puan üstünlüğüne göre kadrolu öğretmen olarak atananlar da sözleşmelilikte geçen süreleri aday memurluk süresinden sayılmadığından, bu öğretmenlerden, 1800 gün primi bildirilmiş olma şartını haiz olmaksızın, vefat edenler de benzer bir problemle karşı karşıya kalmaktadır. Söz konusu yasal düzenlemenin bu statüdekileri de kapsaması gerekmektedir`` şeklinde konuştu.
Köylerde lojmanları veya evleri yıkılmış ya da hasar görmüş öğretmenler için kalıcı konutlar inşa edilinceye değin il ya da ilçe merkezlerinde konut veya lojman tahsisi yapılarak, görev yerlerine ulaşımlarının ücretsiz sağlanmasını isteyen Gündoğdu, deprem felaketinin meydana geldiği 23 Ekim2011 tarihinden itibaren eğitim-öğretime ara verilmiş bulunduğundan, bu tarihten eğitim-öğretime tekrar başlanılacak olan tarihe kadar geçecek süredeki ek ders ücretlerinin de ödenmesi gerektiğini kaydetti.
Depremde okulların çoğunun hasar gördüğünü, hasarlı okulların tespitinin hızlı bir şekilde yapılması ve onarılması gerektiğini bildiren Gündoğdu, eğitim-öğretim yapılamayacak durumdaki okullarda okuyan öğrencilerin en yakın okula taşınması gerektiğini ifade etti.
Depremin veliler ve öğrenciler üzerinde derin izler bıraktığına işaret eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, şöyle konuştu: ``Kış saati uygulaması göz önüne alınarak, özellikle ilköğretimlerde ikili öğretim için derslerin beş saatle sınırlandırılarak sabah erken, akşam da geç saatte yapılmaması doğru olacaktır. Özellikle şehir merkezinde çoğu veli bir yakınını kaybetmiştir. Bu velilerin yakınları ile birlikte mal kaybı da olmuştur. Bunlara psikolojik desteğin verilmesi gerekmektedir. Eğitim-öğretime adapte olamamış velinin çocuğu da adapte olamaz. Velilerin temel ihtiyaçları ve barınma sorunu çözülmelidir. Kışın soğuğunda çadırda yaşayan, yiyecek bulamayan velinin öğrencisi okula ne kadar uyum sağlayabilir. Bu nedenle onlar için kalıcı ortamlar sağlanmalıdır.``
Depremden en fazla etkilenenlerin öğrenciler olduğunu anlatan Gündoğdu, ``Çoğu öğrenci; öğretmeninden, ailesinden, arkadaşından veya akrabasından birini kaybetmiştir. Bu olay onların hafızasında onarılması güç derin yaralar açmıştır. Bu öğrencilere bireysel psikolojik eğitim verilmesi gerekmektedir. Yine bu öğrencilerimizin, evleriyle birlikte okul malzemeleri, kıyafetleri, kısaca okul için gerekli tüm malzemeleri enkaz altında kalmıştır. Öğrencilerin tüm malzemeleri 14 Kasım`dan önce temin edilmelidir`` diye konuştu.
* Gereken Yapılacak
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilk planda, depremde vefat edenlerin ailelerine ve yaralılara 10 bin lira yardımda bulunacaklarını söyledi.
Deprem bölgesinde okulların açılacağı 14 Kasım`a kadar eğitimdeki bütün eksikleri gidereceklerini belirten Bakan Dinçer, ``Depremden zarar gören 14 okulun yapımı için girişimlere başladık. Okullar hazır hale gelinceye kadar eğitim prefabrik okullarda devam edecek. Depremde evsiz kalan veya evi oturulamayacak halde olan öğretmenlerimiz için de prefabrik evler yapılacak ve öğretmenlerimiz bu evlere yerleştirilecektir`` dedi.
Van`ı tam anlamıyla boşaltmama adına, sadece yaralı olarak kurtarılan öğretmenlere tayin hakkı verilebileceğini kaydetti.
Van`daki öğretmen açığını gidermek için 800 yeni öğretmen ataması yapacaklarını ifade eden Bakan Dinçer, ``Eğer bu da yetmezse, gönüllü öğretmen uygulamasına başvuracağız. Bu konuda sendikaların da desteğine ihtiyacımız var`` şeklinde konuştu.
* Özür Grubu Tayinleri ve `Bağış Soruşturması` ile İlgili Rahatsızlığımızı Bir Kez Daha Dile Getirdik
Özür grubu tayinleri ve `bağış soruşturması` ile ilgili rahatsızlığını da Bakan Dinçer`e ileten Genel Başkan Gündoğdu, özür durumuna bağlı olarak yer değiştirme hakkı kazanan öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesini isteyerek, ara dönemde tayin bekleyen eğitim çalışanlarının en insani taleplerini yasaya koyarak bir maddeyle tırpanlamanın kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Okul yöneticilerine yönelik başlatılan teftiş furyasının, işini layıkıyla yapan yöneticileri rahatsız ettiğini ifade eden Gündoğdu, ``Yöneticiler, okulları hazırlayamazsa, sizin adınıza dayak yiyorlar; hazırlamak için bağış alsa, sizden dayak yiyorlar. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Okullar mali sıkıntı içinde. Okul yöneticileri yılda bir gün tencereyi açacaktı, rahmet yağacaktı. Onda da siz tencereyi ters çevirdiniz`` diyerek sözlerini tamamladı.
.