KONFEDERASYON HABERLERİ
İŞSİZLİK YANGINI FELAKETE DÖNÜŞMEDEN SÖNDÜRÜLMELİDİR
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, küresel ekonomik krizin Türkiye`deki etkilerinin devam ettiğini, en büyük yansımasının işsizlikte yaşandığını belirterek, ``3 milyon 802 bin kişi evine ekmek götüremiyor. Bu yangın, sosyal felakete dönüşmemesi için önce kontrol altına alınmalı, sonra söndürülmelidir`` dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu yaptığı yazılı açıklamada küresel krizin Türkiye`ye etkilerini değerlendirdi. Küresel ekonomik krizin Türkiye`ye olumsuz etkilerinin sürdüğünü söyleyen Gündoğdu, ``Ekonomik ve sosyal riskler sürmektedir. Tehlike geçmemiştir. Özellikle ekonominin kanseri olarak bilinen işsizlik kırmızı alarm vermektedir. Kriz öncesi tek haneli rakamlarda seyreden işsizlik 2009 Şubat ayı itibariyle 16.1 oranına ulaşmıştır. Bu 3 milyon 802 bin kişinin işinin olmaması ve evine aş götürememesi demektir. Bu büyük bir sosyal tehlikedir. İş hayatına yeni atılan ve atılacak olan gençlerimizi de umutsuzluğa sevk eden işsizlik yangını derhal kontrol altına alınmalı, sonra da tamamen söndürülmelidir.`` diye konuştu.
Krizin olumsuz etkilerinin tamamen silinmesi için Hükümetin bugüne adar aldığı yaklaşık 60 tedbirin devam etmesi gerektiğini, ancak bu tedbirlere ilaveten piyasaları canlandıracak yeni önlemlerin de alınmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Gündoğdu, ``İşsizlik yangınını, sosyal can suyu tedbirleri söndürebilir. İş dünyasına açılan krediler, yapılan KDV, ÖTV indirimleri ve teşvikler üretimin artması için gerekli ancak yetersiz tedbirlerdir. Ürün piyasasının canlandırılmasının yanında işgücü piyasalarını da canlandıracak kalıcı tedbirlere ihtiyaç vardır. Piyasaların canlandırılması için tüketimin artırılması bunun için de başta işsizler olmak üzere, memurlar, emekliler, işçiler, yaşlılar, öğrencilere ek ödemeler yapılmalıdır. Memur-Sen olarak, bu kesimlere en az asgari ücret tutarında yılda iki defa yapılacak ek ödemenin (krizi önleme çeki) piyasaları canlandıracağını ve esnafın yüzünü güldüreceğini düşünüyoruz. Sosyal destek sağlanan bu dar ve sabit gelirli kesimler ihtiyaçlarını farklı semt ve sektörlerden karşılayacaklarından dolayı tüm sektörlerin canlanması ve kaynakların adil dağıtılmasına da katkı sağlayacaktır.`` dedi.
İşsizliğin toplumsal tahribatını azaltmak için acilen kamuya personel alınmasını isteyen Gündoğdu, ``Hükümet başta doktor, öğretmen, hemşire, hizmetli olmak üzere kamuya en az 300 bin eleman alımı yaparak işsizliğe çarede öncü olmalıdır. Kamunun değişik alanlarında istihdam edilmesi planlanan 500 bin geçici işçi alımından da vazgeçilmemelidir`` şeklinde konuştu.
İşsizlik rakamları rekor kırarken, aynı dönemde bankaların kar rekoru kırmasının yaman bir çelişki olduğunu vurgulayan Gündoğdu, ``Bankalar; KOBİ`ler başta olmak üzere üretim sektörüne kredi vermeme orucunu bozmalıdır. Merkez Bankası`nın faiz indirimine paralel olarak kredi faizlerinde indirime giderek sanayici ve esnafa kredi imkanı sağlamalıdırlar.`` şeklinde çağrıda bulundu.
Ekonomi yönetimine de seslenen Gündoğdu, kriz sisinin tamamen dağılması ve belirsizliğin sona ermesi için ekonomi yönetiminin kriz ve risk yönetimini bir bütünlük içinde uygulaması gerektiğini vurguladı. Ekonomik ve Sosyal Konsey`in istihdam odaklı ayda bir toplanma kararı almasına rağmen uzun süredir toplanamadığını hatırlatan Gündoğdu, ``Ekonomik ve Sosyal Konsey yangına dönüşen işsizliğe çare aramak için acilen toplanmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarının ortak aklından yararlanılmalıdır.``dedi.
.