KONFEDERASYON HABERLERİ
Kadınlar Komisyonu Başkanı Aydın "Çalışma Hayatında Kadının Problemleri, Çözüm Önerileri" Çalıştayı’na Katıldı
Memur-Sen Konfederasyonu Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, ESAM tarafından düzenlenen “Çalışma Hayatında Kadının Problemleri, Çözüm Önerileri” temalı çalıştaya katıldı.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından düzenlenen çalıştayda kadın çalışanların sorunları, iş yaşam dengesi, kadına yönelik mobbing, çalışma hayatında kadın ve aile gibi konular ele alındı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Kadın Kolları Başkanı Ebru Asiltürk’ün yer aldığı çalıştayda, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın da yer aldı.
Sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı çalıştayda konuşan Aydın, 20. Yüzyılın ikinci yarısından sonra değişen üretim biçimleri ile birlikte kadınların çalışma hayatı ve ekonomide daha fazla yer aldığını belirterek kadınların işgücüne katılımının büyük bir kültürel dönüşüme sebebiyet verdiğini söyledi. Aydın çalışma merkezli bir hayata dair yapılan düzenlemelerin aileyi ve bireyleri değil sermayenin karını önceleyerek oluşturulduğunu vurgulayarak “Artan işgücü ihtiyacında kadın emeği büyük oranda sömürülerek, küresel kapitalist sistemin taşıyıcısı olarak görüldü. Tüm bu gelişmeler devlet politikalarında kadınların iş gücünde yer alışlarına insani standartlar getirmeye dönük politikalar yapmaya itti. Ama bu politikaların merkezinde kar ve üretimi arttırmaya odaklanan yaklaşımlar daha belirleyici oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Kadınların iş hayatında devamlılığını sağlayacak bazı düzenlemeler yapılsa da hâlâ “insan” odaklı politikaların üretilemediğini belirten Aydın, “Bugün kadının çalışma hayatında insani koşullarda yer almasıyla ilgili yeni bir paradigmaya ihtiyaç duyulduğuna inanmaktayız. Bu paradigma; insanı merkeze almalı, kar ve daha fazla üretimle şekillenen paradigmanın neden olduğu sömürüyü görmeli, toplumlarda yarattığı yıkıcı etkiyi ortadan kaldırmaya hedeflemelidir” şeklinde konuştu.
“Kadınların İş-Aile Uyumu Çalışma Hayatlarını Etkiliyor”
Çalışma hayatında kadına yaklaşımla ilgili Batı toplumlarının tecrübelerinin önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, “Bugün ülkemizde olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de kadına yönelik politikalarda eşitlik ve pozitif ayırımcılık hususlarını merkeze alan bir yaklaşım söz konusudur” diyerek Türkiye’de kadınların kamu hizmetine girse bile görevde yükselemediğini, daha fazla yetki ve sorumluluk gerektiren üst düzey görevlere gelemediğini söyledi.
Kadınların iş yaşamındaki bu sorunlarının temel nedenlerinden birinin, kadınların iş-aile uyumunun sağlanmadığı bir vasattan erkeklerden daha fazla etkilendikleri diğerinin ise kültürel alışkanlıklar olduğunu söyleyen Aydın, yasal zemin kadar başkta faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
“Kadınlar İş Gücü Piyasasında Erkeklerle Eşit Fırsatlara Erişemiyor”
Kadınların çalışma hayatında erkeklere göre daha az fırsata sahip olduğunu söyleyen Aydın, “İş-aile uyumu politikalarının eksikliği geleneksel toplumsal roller çerçevesinde ev içi sorumlulukları üstlenen kadınların iş gücü piyasasında erkeklerle eşit fırsatlara erişememelerine yol açmaktadır” diye konuştu.
Çalışma hayatının aile hayatını sekteye uğrattığının altını çizen ve bunun sadece kadınları değil tüm aileyi etkilediğini belirten Aydın, “Mevcut çalışma hayatının aile hayatını merkeze almaması temel bir sorundur. İş verimi merkezli düzenlenmelerin, demografik sorunlardan tutun da ailenin sürdürülebilirliğine değin birçok probleme neden olmaktadır. Bu kurguda kadın da erkek de çocuk da hırpalanmakta toplumun temeli ve devletin anayasal olarak korumayı taahhüt ettiği aile kurumu zayıflamaktadır” şeklinde konuştu.
Aydın daha sonra gerçekleştirilen 2. Oturumda konuya dair Memur-Sen’in İş-yaşam dengesinin kurulabilmesi için gerekli olan mesai saatleri, yıllık ve analık/babalık izinleri, süt izni gibi izin sürelerinin düzenlenmesi, çalışma saatlerinin yeniden gözden geçirilmesi, istihdamın arttırılarak çalışa yükünün hafifletilmesi gibi önerilerini paylaştı.