KONFEDERASYON HABERLERİ
Kurban Bayramlarını Beş Yıldızlı Otellerde Esarete Çevirmeyin
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar; "Kurban Bayramlarını beş yıldızlı otellerde esarete çevirmeyin" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bayraktutar, bayramların sevinç ve toplanma günü anlamına geldiğini, milli ve dini birliği sağladığı için hemen her toplum var olan bayramlarına büyük önem vermektedir., "İslam dini de müslümanlara iki bayram armağan etmiştir. Bildiğiniz gibi bunlar Ramazan ve Kurban bayramlarıdır. Kurban Allah için maddi fedakarlık yapmak ve bu vesile ile de Allah`a yaklaşmak gayesini taşıyan bir ibadettir. Kurban Hz. İbrahim`in bir sünneti olarak gelenekselleşmiştir. Kurban, kelime anlamı ile yakınlaşma demektir. Kurban kesmek; Allah`a yakınlaşma gayesiyle, O`nun verdiği hayvanlardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O`nun rızası için kesmek demektir. Kurban; Cenab-ı Hakk`ın `Rabbin için namaz kıl, kurban kes` emrine uyarak,rızası kazanılmak için kesilir. dedi.
Kesilen kurbanın akan kanı ile birlikte sahibinin günahlarının da bağışlanacağı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından müjdelendiğini kaydeden Bayraktutar, "Kurbanın tarihi süreçteki yeri, anlamı, amacı, ne olduğu, yerel mi evrensel mi olduğu, yani nerede ve nerelerde kimler tarafından kesilebileceği, kimlerin kesebileceği ve kurban çeşitleri gibi birçok soruyu da göz önünde bulundurarak konuyu Kur`an bütünlüğü ve Peygamberin uygulamalarını da göz önünde bulundurarak,kurbanı tarihi geleneği içerisinde bütün detaylarıyla,genel hatlarıyla ortaya koymak lazımdır. "Sıla-ı rahmi ne ile nasıl yapacağınızı büyüklerinizden öğreniniz. Çünkü sıla-ı rahim, akrabalar arasında sevginin artması, rızıkta çokluk, ömürde berekettir." (et-Tac, 5: 10.) Sıla-ı rahmi yapabilmek için, önce akrabaların tanınması gerekiyor, arkasından da hangi akrabaya nasıl bir iyilikte bulunulması, gönüllerinin ne şekilde alınacağı belirtiliyor. Aile ve akrabaların dağılması, çok kere her bir akrabanın çeşitli şehir ve beldelerde bulunması, hadiste ifade edilen bir hususa dikkatimizi çekiyor. Önce akrabalarımızı büyüklerimizden öğrenmemiz, daha sonra da onlara olan akrabalık bağımızı ve yakınlığımızı göstermemiz gerekiyor" dedi.
Özellikle yakınlardan başlayarak anne ve babanın ve sırayla diğer akrabaların ziyaret edilip gözetilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Bayraktutar, "Son zamanlarda özellikle Kurban Bayramı gibi uzun tatil günlerini akrabalardan uzaklarda tatil memleketlerinde geçirmek kurban bayramındaki akrabalar arasındaki bağları zedelemektedir. Biz tatillerimizi akrabalarımızla kutlamak yerine beş yıldızlı otel odalarında israf ediyoruz. Günümüz dünyasının betonarme yapılarını bahane ederek bulunmuş olduğumuz apartmanlarımızda yıllarca birlikte yaşamış olmamıza rağmen bir birimizin isimlerini posta kutularında karşılaştığımız faturalar üzerinden öğreniyoruz. Komşuluk haklarını yerine getirmede ki eksiklerimizi, bayramlarda fakirleri, yaşlıları, yetimleri ziyaret etmemiz gerekirken ne yazık ki kendimizi sosyal hayattan soyutlayarak bu günleri geçiriyoruz" dedi..