KONFEDERASYON HABERLERİ
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul’dan Temaslar
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, teşkilat programları kapsamında Karadeniz’e çıkarma yaptı. Tonbul, sırasıyla Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Rize ve Trabzon’da il temsilciliklerinin düzenlediği il divan toplantılarına katıldı.
Teşkilat programları ve kapsamında illeri ziyaret eden Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen ve bağlı sendikaların şube yönetimleri ile bir araya geldi.
Toplantılar toplu sözleşme sonrası durum değerlendirmesinde bulunan Tonbul, geride bırakılan 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecine 4688 sayılı Kanun’un dar çerçeveli oluşu, zaman ve içerik bakımından yetersiz kalması yönünden eleştirilerde bulunarak bundan sonra izlenilmesi gereken yol haritası üzerinde durdu.
Teşkilatın değerlendirmelerini ve toplu sözleşmeye ilişkin düşüncelerini dinleyen Tonbul, hazırlık sürecinden görüşmelerin ilk gününe, ilk tekliften hakem kurulu sürecine ve kararına kadar yaşananları teşkilatla paylaştı.
Sürecin nerede nasıl tıkandığını ve Hakem Heyetinde sürecin nasıl işletildiğini sorularına cevap veren Tonbul “Hizmet kollarının 20 günlük emeğinin heba edilmesi, uzlaşmazlık tutanağı geleneği ve usulünün çiğnenmesi gibi başlıklar artık herkesin malumu. Fakat toplu sözleşmenin en son mercii olan Hakem Heyetinin arabuluculuk görevini unutup onay makamına dönüşmesinin toplu sözleşme tarihinde örneği de izahı da yok. Kamu görevlilerinin makul taleplerini ve hizmet kollarının 20 günlük emeğini yok sayarak hem hizmet kollarından kırpıp hem de yüzdelik zammı aynen onaylamak ne vicdana sığar ne de hakemliğin şanına.”şeklinde konuştu.
Toplu sözleşmenin kamuoyundaki yansımalarına değinen Tonbul “Toplu sözleşmeden geriye kalan 3 şey var artık; kamu işveren heyetinin güvenilirliği, hakemin bağımsızlığı ve 4688 sayılı yasanın yetersizliği. Hakkaniyetli bir toplu sözleşme imzalanabilmesi için kamuoyu nezdinde oluşan bu itibarın bir an evvel düzeltilmesi elzem” şeklinde konuştu.
Masa Hiçbir Zaman Boş Bırakılmadı
Toplantıların ana gündemi olan 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde gece-gündüz yapılan çalışmalarla masanın hiçbir zaman boş bırakılmadığını ifade eden Tonbul, “Süreç boyunca masanın düzgün işlemesi ve kamu görevlilerinin süreçten kazanımlarla ayrılması için elimizden geleni yaptık. Ancak olmadı ve süreçten uzlaşma çıkmadı. Uzlaşma, iş birliği ve diyalog mekanizmasının işletilmesi ve makul olan bir teklifle masaya gelinmesi kaydıyla olacaktı ancak teklif maluldü ve kabul edilemezdi” dedi.
Hakem Heyeti Malesef Vicdanları Yaraladı
Toplu Sözleşmenin uzlaşmazlıkla sonuçlanmasına rağmen uzlaşmazlık tutanağı tutulmadan Hakem Heyetine sevk edilmesi hakkında teşkilata bilgi veren Tonbul “20 günlük sürenin 16. Gününde gelen malül bir teklife imza atmayarak süreci hakeme taşıdık fakat Kamu İşveren Heyeti’nin 2 yıl için toplamda yüzde 14 zam teklifinin kamu görevlileri arasında karşılık bulmadığını bile bile hakem kurulu kendisini onay makamı haline getirerek memurların vicdanını derinden yaralamıştır.” şeklinde konuştu.