KONFEDERASYON HABERLERİ
Memur-Sen`de `Divan Edebiyatı ve Tarih` Konferansı Yapıldı
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından organize edilen “Perşembe Söyleşileri”nin konuğu Avukat Hayati İnanç oldu. İnanç, “Divan Edebiyatı ve Tarih” konferansında katılımcılara divan edebiyatı hakkında tarihi bilgiler verdi.
Memur-Sen Genel Merkezi, Mehmet Akif İnan Konferans salonunda gerçekleştirilen “Perşembe Söyleşileri” programının açılış konuşması Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir yaptı. Daha sonra kürsüye çıkan Divan Edebiyatı aşıklarından Avukat Hayati İnanç “Divan Edebiyatı ve Tarih” konulu konferans verdi.
“GENÇLER DİVAN EDEBİYATINDAN UZAK”
Divan edebiyatı hakkında tarihi bilgiler paylaşan Hayati İnanç, günümüzde divan edebiyatının yeterince bilinmemsinden yakındı. İnanç, gençlerin divan edebiyatından habersiz yaşadığını söyledi. Tarihe bakıldığında padişahların ve birçok devlet büyüğünün divan edebiyatında birçok eseri olduğunu hatırlatana İnanç, “Osmanlı padişahları edebiyat ve şiirlerle yakından ilgilenirdi. Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim’in divan edebiyatında birçok eseri vardır” dedi.
İnanç, Divan Edebiyatı şiirler okuyarak kendisini dinlemeye gelenlere keyifli dakikalar yaşattı. “Aşk, insanların karşılıksız verdiği şeydir” diyen İnanç, “İnsanı 2 şey hizaya getirir; biri ölüm, diğeri ise aşktır. Büyüklerimizin aşk hakkında bir sözü var. Aşk meydanında şehit ol, o şehide kefen gerekmez. Bu söz her şeyi açıklıyor” ifadelerini kullandı.
“OSMANLICA DERS ÜMİT VERİCİ”
İnanç, konuşmasında günümüz Türkçesi ile eski Türkçe arasındaki farklara da değinerek, Osmanlıca’nın geniş kapsamlı bir dil olduğunu, sebepsiz yere yapılan harf devrimi sonrasında dar kalıplara sıkıştırıldığını vurguladı. Son dönemde Osmanlıca’nın ders olarak okullarda okutulmasını “ümit verici” bir gelişme olarak değerlendiren İnanç, bu sayede dilin çizilen sınırlardan kurtularak, anlam genişlemesi yaşayacağını dile getirdi.
.