KONFEDERASYON HABERLERİ
MEMUR-SEN`DEN KRİZE YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
MEMUR-SEN`DEN KRİZE YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı`nda toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ABD merkezli başlayan finansal krizin reel sektöre sıçramaması için alınması gereken tedbirleri tartıştı. Memur-Sen`in de aralarında bulunduğu 15 sivil toplum kuruluşunun tek tek görüş ve önerilerini anlattığı toplantıda Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, ``Krize Yönelik Çözüm Önerileri Raporu`` sundu.
Toplantıda Memur-Sen`in görüşlerini dile getiren Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, toplantının, sivil toplumun, çalışanların paydaş olarak görülmesi adına önemli olduğunu belirtti. Türkiye`deki en önemli krizin sorunların varlığından medet umma anlayışı olduğunun altını çizen Gündoğdu, ``Terörden daha tehlikeli olan terörden rant elde etmeye çalışmaktır. Burada da krizden daha tehlikeli olan krizden rant elde etme anlayışıdır.``dedi.
Ekonomik ve Sosyal Konsey`in yapısının değiştirilmesi, daha katılımcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu,`` Ekonomik ve Sosyal Konsey`in mevzuatında sorun var. İşçiler üç konfederasyonla temsil ediliyorken, kamu çalışanlarını ise en çok üyeye sahip konfederasyon temsil ediyor. Bu yaklaşımla 930 bin sendikalı memurun 600 binin temsilcisi olan konfederasyonlar dışarıda kalıyor. Memur-Sen en kısa sürede yetkili konfederasyon olacaktır, bundan yüzde yüz eminim. Ancak, biz Konfederasyon olarak katılımcılığı önemsiyoruz.``şeklinde konuştu.
Toplantıda kriz dönemlerinde mesleki eğitim ve kalifiye elemanın öneminin ortaya çıktığını değinen Gündoğdu, çıraklık eğitimi ve mesleki eğitimin ekonomiye duyarlı hale getirilmesini, kat sayı adaletsizliğinin kaldırılmasını istedi. Üniversitelerin ideolojik tartışmaları bir kenara bırakıp bilime yönelmesini isteyen Gündoğdu, üniversite-sanayi işbirliğinin gerekliliğini dile getirdi. Gündoğdu şöyle devam etti: ``Eğitim sistemimiz; SBS ve ÖSS`ye hazırlayan değil her yönüyle hayata hazırlayan bir yapıya kavuşturulmalıdır. Üniversiteler bilimin, özgürlüğün, bilimsel makale üretiminin ve patent üretiminin merkezi olmalıdır.``
IMF ile anlaşma yapılmamasını ve borç ilişkisine girilmemesini öneren Gündoğdu, IMF ile anlaşma yapılmadan krizin çözülmesi halinde milletin özgüveninin artacağını ifade etti.
Gündoğdu, kaliteli insan yetiştirmeye odaklı, yasaksız bir eğitim sistemi için, demokratikleşme için, kamu çalışanlarının grevli toplu sözleşmeli hak elde edebilmesi için ve siyaset yasağının kaldırılması için milleti kucaklayan yeni bir Anayasanın yapılması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Toplantının birinci bölümünden sonra görüşlerini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kriz fırsatçılarına fırsat vermeyeceklerini, eğitim, sağlık ve sosyal harcamalardan asla kesintiye gitmeyeceklerini kaydetti. Toplantının ikinci bölümünün değerlendirmesini yapan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise, Ekonomik ve Sosyal Konsey`in mevzuat eksikliğinin giderileceğini, sivil toplumla diyalogun genişleyerek süreceğini söyledi.
RAPORUN TAMAMI
.