KONFEDERASYON HABERLERİ
Şehircilik Meseleleri “Şehir ve Medeniyet Kongresi”nde Ele Alındı
Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen tarafından düzenlenen Şehir ve Medeniyet Kongresi Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bem-Bir-Sen tarafından Şehircilik ve Yerel Yönetimler ana teması ile düzenlenen ve 2 gün süren kongrenin açılışına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politika Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe, Kırklareli Valisi Doç.Dr. Birol Ekici, Altındağ Belediye Başkanı Doç.Dr. Asım Balcı, TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Av.Dr. Veli Böke veMücahit Yanılmaz başta olmak üzere sendika genel başkanları, akademisyenler, yerel yönetim çalışanları ve çok sayıda teşkilat mensubu ile davetli katıldı.
Yalçın: Huzurlu bireyler için yaşanabilir şehirler kurmalıyız
Şehir ve Medeniyet Kongresi’nin açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, düzenlenen kongre ile şehirlerin geleceğine ilişkin konuşmaların gerçekleştirileceğinin altını çizerek, “Hem şehirlerimizin geleceğini hem de şehirlerimizin geleceğini konuşacağımız bu toplantıda konuşacak uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Şehirlerin ve şehirleşmenin geçmişten günümüze kadar sosyal hayata etkisine vurgu yapan Yalçın, kentleşme ile birlikte şehirde doğup büyüyen bir neslin varlığına değinerek, “Çalışma hayatı ve sosyal hayat başta olmak üzere insanların yaşamının önemli bir faktörü haline gelen şehirlerimizin daha uzun ömürlü, daha yaşanabilir bir yapıda kurulması gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda belirli bir plan çerçevesinde oluşturulan kentsel yaşamın; toplumda daha sürdürülebilir bir sosyal ve psikolojik anlayış oluşturacağını düşünüyorum. Gerek mimari gerek yenilenebilir enerji kaynakları bakımından toplumumuz için büyük önem atfeden şehirlerimizin senkronize bir belediyecilik anlayışı ile daha da gelişeceğine inanıyorum” dedi.
Yerel yönetimlerde yaşadıkları sendikal problemlere de değinen Yalçın, “Sendikal harekette zorluklar yaşadık. Martın sonu bahar diyenlerin kara kışı yaşattığı, derman belediyeciliği diyenlerin ferman belediyeciliği uyguladığı dönemleri yaşadık. Bu süreçte mücadele etmeye devam eden Bem-Bir-Sen Genel Başkanına da teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Uslu: Gelecek nesillere emsal şehirler kurmalıyız
Kongrenin yapıldığı zamanın önemli olduğuna dikkat çeken Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu, geçmişte kurulan bazı şehirlerin tüm Dünya için örnek şehirler olduğunu ifade ederek, “Gelecek nesiller için yapılacak en önemli şeylerden biri de şehirlerimizi insan merkezli bir şekilde yeniden kurgulamak olmalıdır. Nasıl bir şehir olmalı sorusunu bugün burada yanıtlamaya çalışacağız. Afetlere karşı sağlam şehirler, rahat şehirler, nefes alınabilir şehirler, gelecek nesillere emsal olacak şehirler kurmalıyız. Şehir yalnızca ticaretin ve ekonominin döndüğü yerler değildir. Aynı zamanda nesillerin birbirini takip ederek medeniyetin ilerlediği mekanlardır. Bir medeniyetin değeri, niteliği ve büyüklüğü de kurduğu şehirlerden anlaşılır” diye konuştu.
Yerel yönetimlerdeki hizmetlerin de şehircilik için önemine vurgu yapan Uslu, “Şehre dokunan hizmetlerin kalitesi için yerel yönetimlerin güçlü olması ve hizmet esaslı çalışması gerekir. Şehrin tarihi dokusuna, yapısına, kültürel birikimine, insanı o şehre alışkın hale getiren niteliklerin korunmasına gayret edilmelidir” dedi.
Özhaseki: Belediyeciliğin miladı 1994’te Refah Partisi’nin Kazandığı Belediyelerdir
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki ise yaptığı konuşmada belediyecilik anlamında miladın 1994 yerel seçimlerinde Refah Partili belediyelerdeki hizmetler olduğunu ifade ederek, “Öncesinde sol yapıların olduğu belediyelerde yolsuzluklar, çöpler vardı. Neden kafalarında Rusya, Çin hayali var. Aldıkları belediyelerde elemanlarına hizmet değil kendi kafalarında ki düşünceleri aktarıyorlardı. 1994’te bizler çıktığımızda hep şunu söyledik biz hizmet edeceğiz, herkese hizmet edeceğiz dedik. Şükürler olsun çalıştık. Hizmet belediyeciliği olarak o zamanlarda damga vurduk. Sosyal belediyeciliğinin de damgasını biz vurduk. Şuan da şehirlerimiz 25-30 yıllık mücadelelerin ardından Avrupa ile mücadele eden şehirler ortaya koyduk” diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen açılış oturumunda ise Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jamel AKBAR ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe şehircilik ve kent mimarisi üzerine konuşmalarını gerçekleştirdi.
2 boyunca devam eden kongre kapsamında 13 oturumda 58 farklı sunum gerçekleştirilerek şehircilik, afet yönetimi, şehir planlaması, altyapı ve iklim politikaları gibi çeşitli konular ele alındı.