KONFEDERASYON HABERLERİ
SİVİL TOPLUM ANAYASA PLATFORMU, KADINLARIN KATILIMIYLA TOPLANDI
Sivil Toplum Platformu`nun anayasa çalışmalarına, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle, kadınların katılımıyla TOBB ETÜ Sosyal Tesisleri`nde devam edildi. Toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile diğer oda ve meslek kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.
Burada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ilk düğmenin yanlış iliklenmesiyle bütün düğmelerin yanlış ilikleneceğini belirterek, ``Mevcut anayasa, bir darbe anayasasıdır. İlk yanlış zaten burada. Milletin devleti olacağı yerde, devletin milleti oluşturulmuş`` şeklinde konuştu. Memur-Sen olarak yeni bir anayasa yapılmasına yönelik birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Ahmet Gündoğdu, şimdiye kadar yapılan en büyük anket ve kamu oyu araştırmasıyla toplumun beklentilerini ortaya koyduklarını ifade etti.
Yaptıkları araştırma sonucunda toplumun her kesiminin anayasa sürecine dahil olmak istediği iradesini gördüklerini de dile getiren Gündoğdu, ``Toplumumuz darbe anayasasından kurtulup, sivil idare ve irade ürünü yeni bir anayasa yapılmasını istiyor. Anayasa yapım sürecinde aktif rol alma isteyen vatandaşlarımız, anayasada yer almasını istedikleri en önemli hususun ise insan onuru olduğu gerçeğini ortaya koydu`` dedi.
KADINA YÖNELİK AYRIMCILIK SONA ERMELİ
Yeni anayasayla ilgili olarak hayatın her alanında yer alan kadınların görüş ve önerilerinin alınmasının önemine dikkat çeken Gündoğdu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde bu toplantının gerçekleştirilmiş olmasının önemine dikkat çekti.
Toplumda kadınlara yönelik uygulanan ötekileştirme ve ayrımcılığın sona ermesini gerektiğini de ifade eden Gündoğdu, ``Bir futbol takımının sahası, ceza sebebiyle taraftara kapatılırsa kadın ve çocuklara açılıyor. Bu, pozitif ayrımcılık değil, negatif ayrımcılıktır. Erkeklerin olmadığı yere kadınlar alınarak, negatif ayrımcılık sergilenmiş oluyor`` ifadelerini kullandı. Eğitim ve çalışma hakkının kullanılmasında başörtüsü yasağı ile bir başka ayrımcılık ve ötekileştirme yapıldığını da söyleyen Gündoğdu, kadına karşı uygulanan başörtüsü yasağını kadına uygulanan en büyük şiddet olarak gördüklerini ifade etti.
HİSARCIKLIOĞLU: MEVCUT ELBİSE DAR GELİYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, şimdiye kadar yapılan anayasalarda, halkın uzmanların hazırladığı anayasayı onayladığını, bundan sonra yapılması gerekenin ise halkın söyleyeceği anayasayı uzmanların yazması olduğunu ifade etti. Mevcut anayasanın ülkeye ve insanımıza dar geldiğini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, ``Rahat hareket etmemizi, hızlı koşmamızı engelleyen bu elbiseden kurtulmalı, bu elbiseyi değiştirmeliyiz`` şeklinde konuştu.
Bugünkü toplantıya, toplumun her kesiminden kadınların katıldığını da ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, seçim öncesi verilen anayasa sözlerinin tutulması, fırsatın kazanıma dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.
ÇİÇEK: YENİ ANAYASA YOLUNA GİRİLDİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuşmasında, yeni anayasa yapılması yönünde bir yola girildiğini, bu sürecin yeni anayasayla tamamlanmasını istediklerini ifade etti. Mümkün olduğunca katılım ve toplumun her kesiminin görüş ve önerilerini almaya çalıştıklarını da ifade eden Çiçek, bu toplantıların devam edeceğini dile getirdi.
.