KONFEDERASYON HABERLERİ
Uluslararası Sendikalar, Koronavirüs Pandemisi’nin Çalışanlar Üzerindeki Etkilerini Tartıştı
Afrika Sendikaları Birliği Örgütü (OATUU) tarafından organize edilen “Coronavirüs Pandemisi ve Afrika'daki Çalışanlar Üzerindeki Sosyo Ekonomik Etkileri: Sendikaların Rolü” videokonferansı geniş bir katılım ile gerçekleşti. Toplantıya Memur-Sen’i temsilen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen katıldı.
OATUU tarafından organize edilen ve pandeminin Afrika’daki emekçiler üzerindeki etkileri ile bu etkileri azaltmaya yönelik çalışmaların ele alındığı toplantıya başta kıta ülkelerinden olmak üzere pek çok farklı ülkeden sendika temsilcileri katıldı.
Memur-Sen’i temsilen toplantıya katılan ve burada bir konuşma yapan Mehmet Emin Esen, OATUU’nun bu anlamda önemli bir görevi ifa ettiğini belirterek, Memur-Sen olarak OATUU ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. OATUU ile deneyimlerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştıklarını ifade eden Esen aynı zamanda OATUU ve tabii ki bağlı sendika örgütleriyle ikili bağlarını ve etkileşimlerini güçlendirdiklerini söyledi.
Pandeminin tüm dünyada eşitsizliği ve gelir adaletsizliğini daha da görünür kıldığını ifade eden Esen mevcut ekonomik sistemin çarpık olduğunu vurgulayarak “Pandemi aslında büyük bir krizin üzerine geldi. Pandemi krizi daha da derinleştirmiş olabilir. Dünya sistemi zaten ekonomik bir kriz yaşıyordu. 2008 yılından beri her geçen gün kriz artarak devam etti. Aşırı finanslaşma real ekonominin yapısal bir krizin içine sürüklemiştir. Kaldı ki dünya nüfusunun büyük çoğunluğu fakirlikle uğraşmakta. Görece refahın olduğu ülkelerde bile gelir dağılımında büyük dengesizlikler oluştu. Dolayısıyla en hafif tabirle bu paradigmal bir krizdir.” diye konuştu.
Emek örgütleri olarak dünyada devam eden bu kötü düzeni değiştirmek için dayanışmayı daha fazla artırmak gerektiğinin altını çizen Esen Memur-Sen’in Türkiye’de yaptığı çalışmalara değinerek “Zaten kriz zamanlarında emek örgütleri her ne şartta olursa olsun sorumluluk alıyor almaya devam ediyoruz. Bu bağlamda pandemi sürecinde çalışanlarla, sivil toplum örgütleriyle ve devletle iletişim halinde olduk. Öncelikle Sağlık çalışanları için acil ihtiyaç olan 50 bin maske ve siperliği sağlık çalışanlarına dağıttık. Korona teşhisi konulan ve evlerinde karantinaya alınan vatandaşlarımızın temel gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için üyelerimiz Türkiye’nin her tarafında gönüllü olarak çalıştı. Pandemi döneminde azalan kan ihtiyacı karşılamak için kan bağışı kampanyası düzenledik. Kısacası hem çalışanlarımızla hem de vatandaşlarımızla daima iletişim halinde oldu. Biz Konfederasyon olarak ta çalışanlarımızın sağlığ için gerek hassasiyeti gösterdik. Evden çalışmalarına izin verdik” ifadelerini kullandı.
Pandeminin çalışma hayatını derinden etkilediğini ve değiştirmeye başladığını ifade eden Esen, bu anlamda yeni bir sendikal anlayışa da ihtiyaç olduğunu söyledi. Küreselleşmenin, makineleşmenin ardından salgın hastalık risklerinin de artmaya başladığı bir dönemde olunduğunu belirten Esen emek örgütlerinin önümüzdeki yıllarda farklı mücadelelere hazır olması gerektiği mesajını verdi.