KONFEDERASYON HABERLERİ
ÜRETİME VE İSTİHDAMA YAPILACAK EN BÜYÜK TEŞVİK TÜKETİCİLERİN GELİRLERİNİN ARTIRILMASIDIR
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan`ın açıkladığı paketi olumlu, ancak eksik bir paket olarak değerlendirdi. Gündoğdu, ``Paket, üretimin ve istihdamın teşviki yönüyle olumlu ve uygun düzenlemeler içerirken piyasaların canlandırılmasının olmazsa olmaz şartı olan harcama (tüketimin arttırılması) ayağı yönüyle eksiktir`` dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paketle ilgili yazılı bir açıklama yapan Gündoğdu, ekonomik krizin alım gücünü azalttığı gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini belirterek, piyasaların canlandırılmasısının olmazsa olmaz şartının, tüketimin artırılması olduğuna dikkat çekti.
Ahmet Gündoğdu`nun açıklaması şu şekilde:
Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından bugün (04 Haziran 2009) açıklanan yeni Teşvik ve İstihdam Paketi`ni eksiklikleri bulunan olumlu bir paket olarak görüyoruz. Paket, üretimin ve istihdamın teşviki yönüyle olumlu ve uygun düzenlemeler içerirken piyasaların canlandırılmasının olmazsa olmaz şartı olan harcama (tüketimin arttırılması) ayağı yönüyle eksiktir.
Ekonomik krizin alım gücünü azalttığı gerçeğini göz ardı edemeyiz. Bugün, kamu çalışanlarının büyük bir bölümü maaşlarıyla ancak evlerinin zorunlu giderlerini karşılayacak durumda olup tasarrufta bulunmak gibi bir seçenekten yoksun durumdadır. Zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşamayan sınırlı sayıdaki kamu çalışanları ise başta banka kredisi olmak üzere uzun döneme yayılmış bir borçlanmayla (taksitle) ev ve/veya araba sahibi olabilmeye yönelmiştir. Bu durumdaki kamu çalışanları da, uzunca bir süre bu borçları nedeniyle zorunlu giderler dışında harcama yapamamak durumundadır.
Bu çerçevede, başta kamu çalışanları olmak üzere dar ve sabit gelirlilerin mevcut durumu dikkate alınarak bugün açıklanan üretim ve istihdamı teşvik paketinin, tüketicilerin gelirlerinde artış sağlanması çerçevesinde talebin arttırılması boyutunu da içermesi gerekirdi. Küresel ekonomik krizin etkisini göstermeye başladığı andan itibaren piyasaların canlanması ve üretim çarkının dönmesi için çalışanlara ``Kriz Çeki`` verilmesini öneren Memur-Sen`in bu önerisi geldiğimiz noktada daha da önemli hale gelmiştir. Krizden çıkış için tüketicileri harcama yapmaya teşvik etmenin anlamlı sonuçlar doğurması için harcama yapmalarını sağlayacak yeni bir gelir kalemi olması gerekir. Bunu sağlamanın en kolay yöntemi ise ``Kriz Çeki`` uygulamasıdır. Açıklanan teşvik ve istihdam paketi, ``Kriz Çeki`` önerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini gerektiren tespitler ve teşvikler içermektedir. Sağlanan teşviklerle üretim bandında ortaya çıkacak arz artışının ekonomik bir döngü üretebilmesi, bu arza yönelen bir talep oluşturulmasına bağlıdır. Bu nitelikte bir talebin oluşturulması ve üretilen malın tüketimi için memurlar, emekliler, işçiler ve asgari ücretliler başta olmak üzere tüm dar ve sabit gelirli kesimlere açıklanan teşvik paketinin süresiyle paralel olacak şekilde yılda iki kez olmak üzere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılmalıdır. Bu uygulama piyasaların hareketlenmesine ve üretim dişlilerinin dönmesinin süreklilik kazanmasına yardımcı olacaktır. Hükümet, üretimi artırıcı önlemler alırken, asla talep artırıcı tedbirleri unutmamalıdır.
Diğer taraftan, pakette yer alan geçici eleman istihdamı uygulamasının kısa süreli de olsa kanayan bir yarayı durdurma açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak, kalıcı ve sürekli çözüm isteniyorsa yapılması gereken kadrolu personel istihdamıdır. Bu çerçevede, Memur-Sen olarak gerek Ekonomik ve Sosyal Konsey`e gerekse Ekonomi Koordinasyon Kurulu`na sunduğumuz ve ısrarcı olduğumuz, ``Kamunun başta öğretmen, doktor, hemşire, memur ve hizmetli olmak üzere 300 bin kadrolu personel istihdamı yapması`` önerimizi yineliyoruz.
Ayrıca, kamu çalışanlarının alım gücünün artırılmasına yönelik gelir vergisi oranlarının çalışanlar için 5 puan indirmek suretiyle talebin (harcama eğiliminin) artmasına katkı sağlanmalıdır.
.