KONFEDERASYON HABERLERİ
Yalçın ve Durmuş, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş İle Görüştü
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Sekreter Semih Durmuş, Ak Parti Grup Başkanvekili Av. Mehmet Muş ile görüştü. Görüşmede, Muş’a, kamuda sözleşmeli istihdamın sorunları, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’ndaki değişiklik ihtiyacı ve Dernekler Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin memur sendikalarını ilgilendiren kısımlarına ilişkin görüşler aktarıldı.
Ak Parti Genel Merkezde gerçekleştirilen görüşmede Genel Başkan Ali Yalçın ve Genel Sekreter Semih Durmuş, kamu görevlilerini yakından ilgilendiren hususlara ilişkin Ak Parti Grup Başkanvekili Av. Mehmet Muş’a bilgi verdi.
Sözleşmeli İstihdamdaki Çeşitlilik Kamuyu, Sözleşmelilik Çalışanları Tehdit Ediyor
Görüşmede konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, Memur-Sen olarak iki yıl önce Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şura’sı gerçekleştirdiklerini ve kamuda sözleşmeli personel istihdamının fotoğrafını çektiklerini aktararak, “Toplantıdan elde ettiğimiz raporu ise tüm makamlarla paylaşmış ve sözleşmeli istihdamın her geçen gün çeşitlenerek devam etmesinin getirdiği sıkıntıları dile getirmiştik. Raporun düzenlendiği tarihten bu güne sözleşmeli istihdama devam edilmesi ve sözleşmeli sayısının her geçen gün daha da artması sorun yumağını büyütüyor. Aynı kurumda, aynı unvanda, aynı odada çalışan personel üçe ayrılıyor ve aralarında özlük olarak da farklar bulunuyor. Kadrolu-Süresiz Sözleşmeli ve Süreli Sözleşmeli diye aynı işi yapan ama ayrı ayrı istihdam edilen kamu personelinin yaşadığı duyguyu tahmin etmek zor değil. Kamuda sözleşmeli istihdam biçimi 40’ aştı ve kadrolu-sözleşmeli istihdama özlük açısından bakıldığında fark 20’ye ulaşmış durumda. Bu sürdürülebilir bir istihdam politikası değildir. Memnuniyetsiz kamu personeli oluşturmanın ne ülkeye ne de çalışana bir faydası yok” ifadelerini kullandı.
Kamu Bir Bütün Olarak Ele Alınmalı
Yalçın sözlerine şu şekilde devam etti: “KİT’lerde görev yapan 74 bin 341 sözleşmeli personel dikkate alınmazsa sözleşmeli personel sayısı toplamda 434 bin 449’a, 233 sayılı KHK kapsamındaki personel hariç Süreli ve Süresiz Sözleşmeli Personel toplamı 384 bin 749’a yükselmiş durumda. Eğitim-Sağlık-Diyanet olmak üzere üç alanda 48 bin 386 süresiz sözleşmeli, 195 bin 225 süreli (3+1) sözleşmeli olmak üzere toplamda bu üç alanda 243 bin 611 sözleşmeli bulunuyor. Eğitim-Sağlık-Diyanet dışındaki 8 hizmet kolunda ise toplamda 140.868 süresiz sözleşmeli personel bulunuyor. Kamu bir bütün olarak ele alınmalı ve istihdam tipleşmeli, mevzuat ise tekleşmelidir. Bu sürdürülebilir bir istihdam politikası değildir. Zamana yayılmamalı, daha fazla zaman geçmeden bu konu ele alınmalıdır.”
Yalçın, konuşmasının ardından ise kamu görevlilerinin gündemlerini içeren bilgi notunu Muş’a takdim etti.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda Değişiklik Şart
Görüşmede Yalçın, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda 6 başlıkta değişiklik ihtiyacının olduğunu ifade ederek, “2021’e giriyoruz. 2001 yılında çıkan yasanın üzerinden 20 yıl geçmiş olacak. 2010 referandumuyla yapılan değişiklikler de dâhil yasanın, yaşanan sorunlar dolayısıyla ele alınması kaçınılmazdır” diye konuştu.
Yalçın, yasada düzenleme ve değişiklik taleplerini aktararak, aşağıdaki 6 başlığı saydı:
*Amaç-Kapsam-Tanım
*Kuruluş Esasları ve Organlar
*Üyelik ve Güvence
*Faaliyetler-Yasaklar ve Yönetime Katılma
*Toplu Sözleşmeye Dair Düzenleme ve Değişiklik Talepleri
*Uyuşmazlığın Çözümü, Hakem Kurulunun Yapısı
Yalçın değişiklik konusundaki talebin KPDK’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a da iletileceğini kaydetti.
Dernekler Kanunu’nda Yapılması Planlanan Değişiklikler Memur Sendikalarını da İlgilendiriyor
Ziyarette ayrıca, memurların 4688 sayılı sendika yasasında cevapsız kalan hususlarda 5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine bakılması nedeniyle, Dernekler Kanunu’nun bazı maddelerinde ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının, Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ kapsamında değişiklik yapılmasının planlanmış olmasından dolayı Memur-Sen’in değişiklik öngören düzenlemelere ilişkin görüşleri aktarıldı.
Son olarak sivil toplum kuruluşları kadar, memurların sendika yasasındaki boşluklardan kaynaklı sendikaları da ilgilendiren değişiklik önerileri konusunda Memur-Sen’in eleştiri, itiraz ve önerileri Grup Başkan Vekili Mehmet Muş ile paylaşıldı.
Muş: İletilen Bilgi Notunu Dikkatle İnceleyeceğiz
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ak Parti Grup Başkanvekili Av. Mehmet Muş, Memur-Sen Genel Başkan Ali Yalçın ve Genel Sekreter Semih Durmuş’a teşekkürlerini iletti.
Muş görüşmede Yalçın’ın ilettiği hususlarla alakalı olarak ise, 4688 sayılı kanununa ilişkin KPDK’da yapılacak toplantının önemli olduğunu ifade etti. Dernekler Kanunu konusundaki öneriye ise Muş, konunun teknik heyet tarafından inceleyeceğini ifade etti.
“Sözleşmeli istihdama ilişkin önerilerin öncelikle ilgili bakanlıklar başta olmak üzere bakanlıklar boyutu var” diyen Muş, “Grubumuzun incelemesi için verdiğiniz bilgi notunu inceleyeceğiz” ifadesini kullandı.