KONFEDERASYON HABERLERİ
YATAN HASTANIN İLAÇ VE MALZEMESİ HASTANEDEN
YATAN HASTANIN İLAÇ VE MALZEMESİ HASTANEDEN
Yeni yıldan itibaren hastanede yatan hastalar için ilaç ve kullanılan malzemeler hastaneler tarafından karşılanacak. Temin edilemeyen ilaçlar ise başhekim onayı ile eczanelerden alınabilecek.
Resmi sağlık kurumlarında yatarak tedavi olan hastalara 1 Ocak`tan itibaren ilaç ve malzeme temin ediliyor. Bu hastaların ilaç ve malzemeleri hastaneler tarafından karşılanacak.
BİR AYLIK TÜBERKÜLOZ İLAÇLARI YAZILABİLECEK
Resmi sağlık kurumlarınca çeşitli nedenlerle temin edilemeyen ilaçlar, hak sahiplerinin sağlık karnelerine, "Eczanemizde yoktur, yatan hasta" kaşesi basılıp başhekimlik onayı alındıktan sonra sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecek. Bu şekilde düzenlenecek reçeteler 5 günlük maksimum tedavi dozunu geçemeyecek. İlacın hastan eczanesince temin edilememesi ve tedavinin devam ettiği durumlarda doz bitiminde yeniden reçete yazılması mümkün olabilecek. Ancak, sağlık kurumlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla bir aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilecek. Yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler de 1 Ocak`tan itibaren hastane tarafından temin edilecek. Ancak, bunların da zorunluluk nedeniyle hastalara aldırılması halinde fatura tutarı hastaya ödenerek sağlık kurumundan mahsup edilecek. Yürürlükteki uygulamaya göre, hastanede bulunmayan tıbbi malzemeler hasta veya yakınları tarafından sağlanıyor. Hasta veya yakınları tarafından temin edilen tıbbi malzemelerin ödenmesinde fark ücreti çıkması halinde, bu fark hasta tarafından karşılanıyor.
KAN ÜRÜNLERİ DE TEMİN EDİLECEK
1 Ocak itibariyle geçerli olacak bir başka uygulamaya göre, kurumla sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, hastaları sadece tetkik ve tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile halen tetkik/tahlil sözleşmeleri bulunan merkezlerin bu sözleşmeleri bu tarih itibariyle feshedilecek. Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecek. Bu şekilde hizmet alınan sağlık kurum ve kuruluşlarının listesi, hizmeti alan sağlık kurum ve kuruluşunca SGK`ya bildirilecek. Hizmet alımı yoluyla sağlanan ve kuruma fatura edilebilir tetkik ve tahlil bedelleri, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde üretilen hizmetlerden ayrımı yapılmaksızın, ilgili tebliğ esasları doğrultusunda ödenecek. Yatarak tedavi gören hastalara verilen bazı kan ürünlerinin hastanelerce teminini öngören düzenleme de yine 1 Ocak`ta yürürlüğe girecek. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akal da, "ilaç ve malzeme temini için hazırlık yaptıklarını, ancak açtıkları bir çok ihaleye firmaların ya girmediğini ya da yüksek fiyat verdiklerini" söyledi.
TAHLİL VE TETKİK İÇİN SEVK YOK
2008 yılının ilk günlerinden itibaren başlatılacak uygulama hastanede yatan hastalara önemli yenilikler getiriyor:
1 Ocak`tan itibaren yatan hastalar için ilaç ve malzemeler hastane tarafından karşılanacak. " Temin edilemeyen ilaçlar, sağlık karnelerine `Eczanemizde yoktur, yatan hasta ` kaşesi basılarak başhekim onayı ile sözleşmeli eczanelerden alınabilecek.
Tıbbi malzemelerin dışarıdan aldırılması durumunda fatura tutarı hastaya ödenerek sağlık kurumundan mahsup edilecek.
Bu düzenleme ile SGK ile Tetkik ve tahlil sözleşmeleri feshedilecek.
SGK ile sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, 1 Ocak`tan itibaren hastaları sadece tetkik ve tahlil için başka bir sağlık kurumuna sevk edemeyecek.
Bu kuruluşlar, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum ve kuruluşlarından alabilecek.
.