KONFEDERASYON HABERLERİ
Akdağ: SASAM, Örneğine Az Rastlanır Bir Başarı Hikayesi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek’ sempozyumunda, SASAM’ın kuruluşunun istişaresine kendisinin de katıldığını, dünyada örneğine az rastlanır, faydalı bir çalışma olduğunu söyledi. SASAM’ın benzer örgütler için örnek bir çalışma modeli olduğunu söyleyen Akdağ, Türkiye’nin en önemli sağlık meselelerini ele almasının yapılan işin büyüklüğünü ortaya koyduğunu ifade etti.
Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Sağlık-Sen’in Ar-Ge birimi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) tarafından organize edilen, “Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek” sempozyumu Ankara yapıldı. Programa Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Memur-Sen’e bağlı Sendikaların Genel Başkanları ve Yönetimi, sağlık çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sağlık çalışanlarına ve Sağlık-Sen’e ortak çalışma önerisinde bulundu. Sigarayı bırakma oranının, sağlık çalışanlarında daha yüksek olduğunu söyleyen Bakan Akdağ, sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek hedefi için de ortak bir çalışma yapılmasını önerdi. Sağlık-Sen’in 235 bin üyesiyle sağlık çalışanlarının büyük bir çoğunluğunu temsil ettiğini belirten Akdağ, milletimize sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek hedefine ulaşmak için yapılması gerekenleri uygulayarak göstermek gerektiğini kaydetti.
AKDAĞ: SASAM, BİR BAŞARI HİKAYESİ
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, SASAM’ın kuruluşunun istişaresine kendisinin de katıldığını, dünyada örneğine az rastlanır, faydalı bir çalışma olduğunu söyledi. SASAM’ın benzer örgütler için örnek bir çalışma modeli olduğunu söyleyen Bakan Akdağ, Türkiye’nin en önemli sağlık meselelerini ele almasının yapılan işin büyüklüğünü ortaya koyduğunu ifade etti.
Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bakan Akdağ, bir gecelik mücadele ve bir aylık nöbetin ardından demokrasi mücadelesinin kazanıldığını, milletimizin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Büyük kesimi Sağlık-Sen’in çatısı altında olan bütün sağlık çalışanlarının o gece de büyük bir başarıya imza attığını belirten Akdağ, “Şehit ve gazilerimiz birkaç saat içinde sağlık çalışanları tarafından karşılandı, yapılması gereken her şey yapıldı. Bu salonda bulunan sağlıkçı kardeşlerimizin şahsında hizmet eden bütün sağlıkçı kardeşlerime milletim, devletim adına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanlarının sigarayı bırakma oranının toplumun önünde olduğunu söyleyen Akdağ, Sağlık-Sen’le birlikte yeni bir inisiyatif çalışma yapılması teklifinde bulundu. Akdağ, “SASAM ile bir araştırma yapalım. Vücut kitle indeksini bütün olarak tespit edelim. Bunun ortalamasını alalım. Standart sapmalarını da alalım. Sonra kendimize bir süre koyalım, o süre sonunda bütün Sağlık-Sen mensuplarının vücut kitle indekslerini düşürelim. Biz topluma bunun başarılabilir bir iş olduğunu göstermeliyiz. Önce kendimiz için, sonra topluma örnek olmak için inisiyatif alabiliriz.” dedi. Sağlıkta çalışan ve yönetim değişimi programı yapılması gerektiğini de söyleyen Bakan Akdağ, bunu da Sağlık-Sen ile yapmayı önerdi. Yıpranma payı konusuna da değinen Bakan Akdağ, bu hususta sağlıkçıların hakkının büyük olduğunu, omuz omuza vererek bunu gerçekleştireceklerini ifade etti.
MEMİŞ: SAĞLIKLI TOPLUM, SAĞLIKLI GELECEK İSTİYORUZ
Sempozyumun açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sendika olarak Halk Sağlığı Günleri’nde, her yıl bir konuyu detaylı şekilde ele alarak farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl, Sağlık Okur Yazarlığı temasının işlendiği sempozyum düzenlediklerini hatırlatan Memiş, bu yıl da, ‘Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek’ teması ile düzenledikleri sempozyum ile, ‘Sağlıklı Toplum ve Sağlıklı Gelecek’ hedeflerine öncülük etmenin yanı sıra, sağlık hizmetlerini, hem halkımız, hem biz sağlıkçılar için en nitelikli koşullara ulaştırmak istediklerini ifade etti.
HEDEFLERİMİZ İÇİN SASAM ENSTİTÜSÜ’NÜ KURDUK
Bu hedeflere hizmet etmesi amacıyla 2014 yılında SASAM Enstitüsü’nü kurduklarını belirten Memiş, “Sağlık ve sosyal hizmet politikaları başta olmak üzere sosyal politikanın bütün alanlarında bilimsel faaliyetler yürütmek, toplumsal gelişimi teşvik edici çalışmalar gerçekleştirmek gibi amaçlar doğrultusunda kısa zaman diliminde önemli çalışmalar ortaya koyduk.” Dedi.
SİYASET KURUMU ÖNCÜLÜK YAPMALI
Memiş, bireysel, sektörel ve toplumsal düzeyde halk sağlığını önceleyen bir sosyalizasyon hedefleniyor ise, bu hedefe siyaset kurumunun liderlik etmesi, halka dönük mesajlar boyutuyla sağlığı siyaset üstü bir konu olarak gündemine alması gerektiğini ifade etti.
Sağlık-Sen olarak sistemin ruhuna uymayan palyatif çözüm arayışlarını doğru bulmadıklarını da dile getiren Metin Memiş, “Artık tedavi edici değil koruyucu sağlık hizmetleri için daha fazla enerji harcamak zorundayız. 2. ve 3. basamak sağlık tesislerine erişimin istatistiki sonuçlarına göre değerlendirme yapmaktan uzaklaşmalıyız. Hem sağlık işgücü hem de sağlık giderleri açısından sürdürülebilir sağlık politikalarını önemsemeli ve artık 1. Basamak sağlık hizmetlerine erişimi özendirmeliyiz” dedi.
ÇALIŞANLARIMIZ EN ZOR ŞARTLARDA BİLE GÖREVİNİ AKSATMIYOR
Konuşmasında sağlık çalışanlarının zor şartlarda bile görevinin başında olduğunu, sağlık hizmetinin sunulmasında bir aksamaya izin vermediğini ifade eden Memiş, o kabus dolu gecede; başta Ankara ve İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de on binlerce sağlık çalışanının görevi başında olduğunu, sadece mesaisi olanların değil, evlerinden koşup hastanelere gelen sağlık çalışanları olduğunu belirtti.