KADINLAR KOMİSYONU HABERLERİ
Kadınlar Komisyonu Teşkilat Buluşmaları Devam Ediyor
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, il ziyaretlerinde gerçekleştirilen programlarda teşkilatla buluşmaya devam ediyor. Aydın son olarak beraberindeki heyetle birlikte teşkilat çalışmaları kapsamında Düzce, Kayseri, Elazığ, Adana, Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Karaman, Antalya, Afyonkarahisar, Sakarya, Diyarbakır ve Van’da üyelerle bir araya geldi.
Teşkilat çalışmaları ve sendikal gündemin ele alındığı toplantılarda kadınlar komisyonu üyeleri ile bir araya gelen Sıdıka Aydın ve beraberindeki heyet, üyelerin beklentilerini de dinledi. Çalışma hayatındaki sorunların görüşüldüğü toplantılarda üyelere hitap eden Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, teşkilatının son zamanlardaki çalışmalarına değinerek “İnanın kardeşlerim bu tabloyu görünce motivasyonumuz da inancımız da katbekat artıyor. Umutlarımız yeşeriyor, gönlümüz göğsümüz kabarıyor. Bugün Elhamdülillah kadın örgütlülüğümüzün çalışmaları da heybeti de gün be gün artıyor ve müthiş bir hayranlık, takdir kazanıyor. İlmek ilmek dokuduğumuz, emekle attığımız adımların menzile vardığını görmek, bir teşkilatçı için en büyük ödül en büyük lütuftur. Sesimiz, bugün bu salonda daha gür çıkabiliyorsa bunu emeğimize, inancımıza ve inanan siz teşkilatçı kadınlarımıza borçluyuz” ifadelerini kullandı.
“Bizim bu ülkeye, millete, ümmete, insanlığa ve tarihe verilmiş sözümüz, üstlenmiş sorumluluğumuz var” diyen Aydın sorunları çözmenin yolunun örgütlü güçten, değerlerle sendikacılık yapmaktan geçtiğini vurgulayarak “Kamuoyuna deklare ettiğimiz birkaç hususun tekrar altını çizmek istiyorum. Biz diyoruz ki “iş aile uyumu tesis edilmeden Annelik yarım kalır.” Annelerimizin hakkı ödenmez denir ya doğrudur ancak anneliğimizin yarım kalmaması için bazı hakları ödenebilir diyoruz. Çünkü biliyoruz ki ücretli doğum izinleri artmadan, yarı zamanlı çalışma hakkı uygulanmadan, süt izni arttırılmadan, sözleşmelilik kalkmadan, mobbing bitmeden, emek-ücret adaleti kurulmadan, kreş imkanı sunulmadan, eve iş götürme tarihe karışmadan iş aile uyumu sağlanamaz diyoruz. Memur-Sen Kadınlar komisyonları olarak bu halklara eksiksiz kavuşacağımız güne kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.
“Güçlüyü haklı kılmak değil; haklıyı güçlü kılma derdindeyiz”
İnsan haklarına yönelik her türlü şiddet, baskı, zulüm ve haksızlığa karşı çıkan, her düşünceyi, fikir inanç ve ifade özgürlüğünü en temel insan hakkı bilen ve savunan öncü kadınlar olarak mücadelelerini sürdürdüklerini ve sürdürmeye de devam edeceklerini vurgulayarak “Kamu çalışanlarının eğitim, istihdam, siyaset, sağlık ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan adil düzeyde yararlanılması için gayret sarf ediyoruz. Doğum izinlerinden babalık izinlerine, refakat izninden, aile yardımlarına değin birçok kazanımlar elde ettik. Yeterli mi? Elbette ki değil; daha nice sorunlar bizim örgütlü mücadelemizle çözülmeyi bekliyor” dedi.
“İş ve aile uyumu memleket meselesidir”
Aile ve iş hayatının uyumlaştırılması konusunun Memur-Sen Kadınlar Komisyonu için çok önemli bir sorumluluk alanı olduğunu ifade ederek “Bu uyumu sağlamadığımız müddetçe aileyi korumak mümkün değil. Kadının iş yaşamı ile ev arasındaki uyumu kurmak, kadının çalışma koşullarını aile gerçeğini dikkate alarak düzenlemekten geçmektedir. Fiziksel ve psikolojik yorgunluk, çalışma ortamında huzursuzluk, mesai saatlerinin aile hayatını dikkate alarak düzenlenmemesi, kadınların bakım hizmetlerinde desteklenmemesi hala muhatap olduğumuz ve aileyi olumsuz etkileyen meseleler olarak önümüzde duruyor. Sağlıklı ve yeterli düzenlemeler yapılmadıkça bu sorunlar sadece kadınları değil aileyi ve toplumu da olumsuz etkilemeye devam edecek. Zira yeterli düzenlemeler yapılmadığı için kadınlar; ya çocuk sahibi olmayı erteliyor veya tümüyle vazgeçiyor, ya işlerine ara veriyor veya işten ayrılmak zorunda kalıyor. Yani iş VE aile uyumu kadın değil memleket meselesidir.
Doğum izninin yasal statüye kavuşturulması için büyük mücadele verdiklerini hatırlatan Aydın, 16 haftalık olan doğum izninin 24 haftaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Ücretsiz izinlerin ücretliye çevrilmesinin de önemli sorun alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Aydın, “Annenin süt izninin de ikinci altı ay için de 3 saat olması aileyi korumak açısında son derece önemlidir. Kadınların işgücüne katılımlarının düşük olmasının veya işi bırakmak zorunda kalmalarının en önemli nedenlerden biri çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerindeki yetersizliktir. Bu konuda sendika olarak özellikle çalışan kadınların kolay ulaşacağı, ücretsiz işyeri ve mahalle kreşlerinin açılmasını veya kreş yardımı yapılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Bürokraside, akademide, parlamentoda, kamu yönetiminde ve sivil toplum örgütlerinde kadınların karar mekanizmalarında yer almaları için çözüm önerileri üretmeye çalışıyoruz” diyen Aydın esnek istihdama karşı olduklarını ama güvenceli ve hak kayıplarının olmayacağı,“esnek mesai” uygulamalarının isteğe bağlı olarak bir seçenek olarak düşünülebileceğini söyledi.