KADINLAR KOMİSYONU HABERLERİ
Sendikal Tecrübeler Programının Konuğu Safiye Özdemir Oldu
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından video konferans yoluyla gerçekleştirilen ve Memur-Sen’in emektar yöneticileri ile teşkilatları buluşturan “Sendikal Tecrübeler” programının bu haftaki konuğu Kadınlar Komisyonu Eski Başkanı Safiye Özdemir oldu.
Online olarak gerçekleştirilen ve Türkiye geneli il kadınlar komisyonu yönetimlerinin katıldığı programın açılışını Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın yaptı.
Aydın, sendikal yaşama dair hatıraların bu program sayesinde kayıt altına alındığını belirterek Memur-Sen’e emek vermiş isimleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Aydın, uzun bir süre bu programların devam edeceğini belirterek Memur-Sen’in sendikal hafızasının da bu sayede diri tutulduğunu ifade etti.
Programa konuk olan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Eski Başkanı Safiye Özdemir Memur-Sen’in kadın örgütlenmesindeki rolüne dikkat çekerek kadınlara dair sorunların politik bir düzlemden kurtarıldığının altını çizdi. Özdemir, “Kadın konusundaki hak arayışların belli bir kesimin tekelinde olduğu düşünülürdü. Oysa şimdi görüyoruz ki aslında kadın örgütlenmesi ve kadın dayanışması yalnızca bir kesime ait değil” diye konuştu.
Kadınlar olarak Memur-Sen örgütlülüğü altında buluşmalarının nedenlerine değinen Özdemir, “Kadınlar olarak neden Memur-Sen çatısı altında bir araya geldik. Bunun birkaç ayağı var. Bunlardan en önemlisi yasaklar konusu. Bu yasaklara bağlı olarak da aslında kadına yönelik şiddet, kadın hakları, kadınların çalışma hayatındaki hak ve özgürlükleri gibi konularda belli bir kesimin cılız veya çok eksik kaldığını görüyoruz. Çünkü eğitim hakları, çalışma hakları ellerinden alınmıştı. Fakat örgütlülük ile birlikte bu yasaklar kaldırıldı. Sonra da kadın örgütlenmesinde bir ivme yakaladık” şeklinde konuştu.
“Sorunlarımızı Dile Getireceğimiz En Güçlü Alan Sendikadır”
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu’nun kadın örgütlenmesindeki önemine ve rolüne değinen Özdemir, “Bunun temelinde örgütlülüğe olan inanç var. Birey olarak özgürlüğü savunmak ile örgütlü olarak özgürlüğü istemek arasında bariz farklar var. Bir çok örnek olay gördük. En bilineni de 28 Şubat sürecinde ve başörtüsü yasaklarını ortadan kaldırma sürecinde gördük. Bu nedenle de ben Memur-Sen’e teşekkür ediyorum. O dönemde hep psikolojik hem hukuki destek başta olmak üzere maddi manevi desteklerini esirgemedi. Sivil itaatsizlik eylemini başlattı sendikamız o süreçte 12 milyonu aşkın imza topladı. Her yerde stant açtık. Bunu dar bir kitle ile yapmamız mümkün değildi. Örgütlü olarak bunu başardık. Örgütlülük önemli bunu üyelerimize aktarmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Sendikal alanın kadın örgütlenmesi için en önemli alanlardan biri olduğunu vurgulayan Özdemir, “Eskiden sendika ve kadın pek eşleştirilemiyordu bu yargıyı yıkmamız lazım. Bizim sorunlarımızı dile getireceğimiz en güçlü alanlardan birisi sendika burayı değerlendirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Kadınlar birlikte oldukları da başaramayacakları hiçbir şey yok. Kendimize inanarak buralarda var olmalıyız” diye konuştu.